Koeajossa Peugeot 2008 Active VTi 82

Taustaa

Pieniä crossovereja on tullut ja tulossa useilta valmistajilta. Aivan samaan aikaan näkemyksensä hieman perusautoja korkeammista pikkuautoista tuovat myyntiin Peugeot ja Renault. Peugeot 2008 perustuu 208:aan ja esim. akseliväli on sama. Pituutta on kuitenkin 20 cm ja korkeutta 10 cm enemmän. Ulkomuoto on farmarimainen eivätkä muodot ole kovin persoonalliset. Peugeot on tarjonnut vastaavaa autotyyppiä menestyksekkäästi jo luokkaa ylempänä 3008:n muodossa. Ostajat haluavat nyt korkeampaa istuinta ja maavaraa, mutta eivät kaipaa nelivetoa, jota 2008:aan ei ole edes tarjolla.

Kori ja sisätilat

2008:n sisätilat vastaavat aikaisempaa 207:n farmarimallia. Neljälle hengelle sisätilat ovat suunnilleen Golf-luokan autoja vastaavat, mutta leveyttä on tuntuvasti vähemmän. Takaistuimella pitemmän matkustajan pää on sivusuunnassa huomattavan lähellä kattoa, mutta korkeussuunnassa tilaa on hyvin. Takaistuimen polvitila on niukahko, mutta juuri riittävä normaalikokoisille aikuisille. Ovet ovat matalat ja autoon käydessä päätä joutuu kallistamaan. Takaistuimelle myös isokokoista kenkää joutuu hieman sovittelemaan leveän kynnyksen yli. Takaistuin on jämäkästi pehmustettu ja lautamainen, mikä toisaalta mahdollistaa takaselkänojan kaatumisen täysin vaakasuoraan.

Etuistuimet 2008:ssa ovat muotoilultaan hyvät, joskin sivutuet ovat turhan pehmeät. Pientä ohjauspyörää ja sen yläpuolelle sijoitettua mittaristoa en ainakaan itse pidä hyvänä ratkaisuna. Ilmeisesti tämä toteutus on saanut 208:ssa asiakkaiden hyväksynnän, kun sama ratkaisu on nyt tuotu toiseen mallisarjaan.

Tavaratila on pitkä. Pohja on lastausaukon tasalla, mutta nostokorkeus on silti kohtalaisen matala. Tavaratilan verhoilu on laadukas, mutta monikäyttöratkaisut perustasoa. Pohjan alla on tilaa lähinnä työkaluille.

Kääntöympyrä on pikkuautoksi keskimääräistä suurempi. Näkyvyys on melko hyvä. Keula tosin on näkymättömissä pitkälläkin kuljettajalla.

Moottori ja suorituskyky

2008:n moottorit ovat Suomessa alkuvaiheessa 1.2 VTi 82, 1.6 VTi 120, 1.4 HDi 70, 1.6 e-HDi 92 ja 1.6 e-HDi 112. 1,6-litrainen bensamoottori tullaan myöhemmin korvaamaan ahdetulla 1,2-litraisella. Ainoa varastoitava malli on 1,2-litrainen bensaversio, joka oli myös koeajetussa autossa. Modernin 3-sylinterisen moottorin äänet ovat persoonalliset ja kuulostavat välillä siltä, että moottori joutuu antamaan kaikkensa. Liikkeellelähdössä moottori on voimaton, mutta ajossa voimaa löytyy mm. lyhyiden välityssuhteiden ja auton keveyden ansiosta varsin hyvin. Moottori on epäilemättä 1,2-litraisten vapaasti hengittävien parhaimmistoa.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

2008:n ajettavuus on yllätyksetöntä. Ohjaus on toimiva, mutta hieman liian tehostettu ja nopeasti reagoiva. 208:aan verrattuna käytös on kuitenkin rauhallisempaa. Peugeotien tapaan myös 2008 kallistelee reilusti kaarteissa. Jousituksessa on pitkästi onnistuttu välttämään pikkuautomaisuudet. Maantiellä jousitus toimii varsin hyvin, kaupunkiajossa kuopat tuntuvat hieman liikaa. Myös äänieristys on tavanomaista pikkuautotasoa parempi. Äänilähteitä on monia, mutta yksikään ei nouse häiritsevän voimakkaaksi. Liikkeellelähdössä moottori on hallitseva, mutta vauhdin kasvaessa rengasäänet ja tavanomaista kovemmat tuulen suhinat nousevat ylimmäksi.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustetasot ovat muun malliston tavoin Access, Active ja Allure. Accessin varusteista merkittävimmät ovat manuaali-ilmastointi, vakionopeussäädin ja nopeudenrajoitin. Active-lisiä ovat kevytmetallivanteet, nahkaratti, sumuvalot, bluetooth, USB-liitäntä, ajotietokone ja ulkolämpömittari. Alluressa on sadetunnistin, himmenevä sisäpeili, nahkareunaiset istuimet, automaatti-ilmastointi, sähkölasit myös takana, kaarrevalot, pysäköintitutka takana ja lasikatto. Allure-varusteita saa myös yksittäin Activeen, mutta muuten lisävarustevalikoima on melko suppea. Varapyörä maksaa noin 120 euroa. Värivalikoimasta puuttuvat pirteät värit. Tarjolla on kaksi valkoista, ruskea, sininen ja erilaisia harmaan sävyjä.

Ensivaikutelma 2008:lla ajamisesta ei ole lupaava. Kytkin on vaikea, jarrut äkäiset ja vaihteensiirto pitkäliikkeinen. Vakionopeussäätimen näppäimet on piilotettu ratin taakse eikä toiminta heti avaudu kokeilemalla. Nopeudenrajoitin on Peugeoteissa tuttua tavaraa jo pitempään ja hyödyllinen varuste, vaikka viimeisten kilometrien kurominen tavoitenopeuteen onkin 2008:ssa nihkeää. 

Sisustuksessa on hieman arjen yläpuolelle nousevaa pirteyttä. Näkyvimmät pinnat on verhoiltu laadukkailla materiaaleilla, vaikka sisustus kokonaisuutena onkin halvahko ja esim. ovien yläreunoissa näkyy paljasta peltiä. Activesta lähtien keskikonsolissa on kosketusnäyttö, jonka kautta käytetään mm. radiota ja auton toimintojen hienosäätöä. Mittariston keskellä on hienosti esillä digitaalinen nopeusnäyttö. Hansikaslokeroon on vaikea yltää kuljettajan paikalta.

Kilpailuasetelma

Peugeot 2008 on monilta ominaisuuksiltaan 308:n kaltainen auto ja myös hinta on suunnilleen samaa tasoa. Kapeamman ja korkeamman 2008:n varsinainen etu ei koeajossa löytynyt. Useimmat korkean maavaran kilpailijat ovat joko maasturimaisempia tai nuorekkaampia. Ehkäpä oikea kohderyhmä olisi eläkeläispariskunta, jota ajatellen istuin on optimaalisella korkeudella. Tämä ostajakunta jää kaipaamaan väljempää pääntilaa autoon kuljettaessa sekä helpommiksi viritettyjä hallintalaitteita. Jos korkeus ja 208:aa 25 mm korkeampi maavara eivät ole autonvalinnan pääkriteeri, kannattaa valinta suunnata 308:aan ja sen kilpailijoihin.

16.7.2013 Timo Nurmela

takaisin