Koeajossa Peugeot 207 Trendy 1.4 16V

Taustaa

Peugeot 206 tuli markkinoille vuonna 1998 samaan aikaan Renault Clion kanssa. Clio voitti testit ja 206 osoittautui keskinkertaiseksi autoksi. Sen ulkonäkö oli kuitenkin valtti, jonka avulla se saavutti jopa legendaarista 205:ttä paremman menestyksen. 206 jää edelleen mallistoon 207:n alapuolelle. Nyt Peugeotilla on siis tuotannossa yhteensä neljä pikkuautomallia. 

Kori ja sisätilat

Ulkonäöllisesti 207:n uudistus on tehty varman päälle. Keulan muotoilu on lähes identtinen 307:n kanssa ja muilta osin muotoa on vain hieman virtaviivaistettu 206:een verrattuna. Perä on useimpia muita pikkuautoja loivempi. Keulan ansiosta 207:n erottaa edeltäjästään asiaan perehtymätönkin henkilö. Itse en arvosta 207:n muotoilua aivan yhtä paljon kuin edeltäjän tyylipuhdasta kokonaisuutta.

Ulkomitat vastaavat uutta Clioa ja Grande Puntoa eli pituus asettuu 4,0 metriin. Leveys (175 cm) on luokkansa suurin. Takapenkillä tunnelma on kuitenkin aivan toinen kuin 4,0-metrisissä kilpailijoissa. Pääntilaa on niukasti ja polvitilaa muutama ratkaiseva sentti uusia kilpailijoita vähemmän. Polvitila riittää kahdelle peräkkäin istuvalle 175-senttiselle, mutta pidemmät kärsivät tilan puutteesta. 206:een verrattuna sisätilojen kasvu on siis vähäistä. Leveyssuunnassa tilaa on kuitenkin runsaasti, mitä ei voinut sanoa 206:sta.

Istuimissa on myös otettu suuri edistysaskel edeltäjään verrattuna. Muotoilua ja mitoitusta voi sanoa onnistuneeksi. Ratti säätyy niin pituus- kuin korkeussuunnassa ja kuljettajan istuimessa on korkeussäätö, jossa säätövaraa riittää hyvinkin korkealle. Takaistuimen muotoilussa ei ole onnistuttu aivan yhtä hyvin, mutta sen istuimen muotoilun arviointi on vaikeaa autossa, jossa joutuu takaistuimella matkustamaan polvet kiinni leuassa. Etuistuimien selkänojien portaallinen pikasäätö on surkea ja valitettavasti myös muista Peugeoteista tuttu.

Tavaratilan tilavuudeksi ilmoitetaan 270 litraa, mikä on 18 litraa vähemmän kuin Cliossa ja 5 litraa vähemmän kuin Yariksessa. Jostakin syystä 207:ssäkin on vaihdettu edeltäjän tilaa säästävät takapään vääntösauvajouset tavanomaisiin kierrejousiin. Takaistuimen istuinosa kääntyy etuistuimia vasten, mutta laajennetun tavaratilan pohjaan jää silti pieni kynnys.

Näkyvyydessä positiivista ovat takalasinpyyhkimen puhdistama laaja alue sekä riittävän kookkaat ulkopeilit. Keula painuu 307:n tavoin näkymättömiin ja myös takaviistoon näkymät ovat rajalliset. Loivat etupilarit jättävät katvetta ja lisäksi kojetaulu heijastuu jonkin verran tuulilasiin. Trendy-mallin valkopohjaiset mittarit heijastelevat auringossa. Näkyvyys jääkin pikkuautojen tavanomaista tasoa heikommaksi. Kylkilistat ja puskurien suojalistat ovat vakiona.

Moottori ja suorituskyky

207:n ensivaiheen moottorivalikoima on muista Peugeoteista tuttu. Perusmoottorina on 1,4-litrainen 8-venttiilinen (54 kW/75 hv). Seuraava vaihtoehto on peri vuotta sitten 307:ssä esitelty saman moottorin 16-venttiilinen versio (65 kW/90 hv). Tehokkain bensamoottori on 1,6-litrainen (80 kW/110 hv). Dieseleistä Suomeen tuodaan 1,6-litraisia (66 kW/90 hv ja 80 kW/110 hv). Vuoden lopussa tulevat BMW:n kanssa kehitetyt uudet 1,6-litraiset bensamoottorit.

Koeajetussa autossa oli uusi tuttavuus, 16-venttiilinen ja muuttuvalla imuventtiilinajoituksella varustettu 1,4-litrainen. Muihin PSA:n pikkumoottoreihin verrattuna tämä kone oli positiivinen yllätys. Kaupunkiajossa moottorista jää pirteä vaikutelma. Voimaa on runsaasti jo pienillä kierroksilla. Maantiellä voimavarojen rajallisuus tulee kuitenkin esille, mutta samantehoisten kilpailijoiden tahdissa pysytään. Aikaisempien kokemusten perusteella voisi päätellä, että kovin paljon parempaan ei pysty 1,6-litrainenkaan.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajossa 207 tuntuu edeltäjäänsä jämäkämmältä ja isommalta. Kallistumistaipumusta ja peräpään levottomuutta kaarteissaa on jäljellä, mutta alustan kolahtelua ei tullut esille. Mikään ketterä pujotteluradan kiertäjä 207 ei ole, mutta kokonaisuutena tavallisen hyvä ajaa. Sähköisesti tehostettu ohjaus keskittää voimakkaasti. Ohjauspyörän vähäinen kääntäminen on raskasta, mutta enemmän käännettäessä ohjaus on kevyt. Luonnollista tuntumaa ohjauksessa ei ole löydettävissä, mutta ohjauksen kanssa tulee toimeen ongelmitta.

Alusta on melko jämäkkä, mutta ei kuitenkaan epämukava. Pienet epätasaisuudet välittyvät matkustamoon monia muita autoja enemmän, mutta isommat heitot tasoittuvat kokoluokkaan nähden hyvin. Melutaso on samaa luokkaa kuin muissakin uusissa pikkuautoissa. Rengasmelu vaihtelee tienpinnan karkeuden mukaan. Moottorin ääni on miellyttävämpi kuin monissa muissa PSA-tuotteissa ja tuttu voimansiirron ujellus on entistä vaimeampi.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

207:n varustetasot Suomessa ovat aluksi City, Trendy, Premium ja Sport. Cityssä on vakiona mm. 4 turvatyynyä, lämmitettävät sähköpeilit, kauko-ohjattava keskuslukitus ja sähkölasit edessä. Trendyssä on lisäksi mm. pääturvatyynyt, ajotietokone ja radio/CD. Premium tarjoaa mm. plyysireunaiset istuimet, manuaali-ilmastoinnin, sumuvalot, ulkolämpömittarin ja etuistuinten keskikyynärnojat. Sport-varustetaso on lähes identtinen Premiumin kanssa ulkonäöllisiä yksityiskohtia lukuun ottamatta.

Manuaali-ilmastointi maksaa halvimpiin malleihin 900 euroa. ESP:n lisähinta on 1000 euroa. Radio maksaa Cityyn 500 euroa. Metallivärin lisähinta on 450 euroa. Vakiovärejä on tarjolla valkoinen, kirkkaanpunainen ja sähkönsininen.

Sisustuksessa ero edeltäjään on dramaattinen. Poissa on halpa muovisuus, tilalla on laadukas ja tyylikäs vaikutelma, jossa suuri merkitys on kojelaudan yläosalla. Se on sekä modernin näköinen että laadukkaan tuntuinen. Ovissa ja alempana kojetaulussa on vielä muovia, joka muistuttaa 206:n kiiltävää halpaa laatua. Trendyn verhoilukangas on istuinten reunoissa ja taustoissa samaa laatua kuin halvoissa 80-luvun istuinsuojissa. Istuinosan kangas sinänsä on nykyisin suosittua muovipitoiselta tuntuvaa kohokuviollista kangasta. Perusmalli Cityä en ole edes nähnyt. Premiumissa verhoilu on jo hyvinkin korkeatasoinen. Hallintalaitteista ei löydy huomautettavaa hieman tahmeaa vaihteensiirtoa lukuun ottamatta.

Kilpailuasetelma

207 on auto, joka tuntuu heti omalta. Samaa ei voinut sanoa sen halvantuntuisesta edeltäjästä. 207:stä päällimmäisenä mieleen jää sisustuksen tasokkuus omassa luokassaan. Ominaisuudet jäävät monilta osin luokan keskitasolle, mutta 207:ssä ei ole mitään erityisen ärsyttävää yksityiskohtaa. Tilankäyttö ei ole kovin tehokasta, mutta kokonaisuutena 207:stä jää hyvä vaikutelma. Hinta on kilpailijoiden tasolla, joten edellytykset myyntimenestykseen ovat olemassa.

20.5.2006 Timo Nurmela 

takaisin