Koeajossa Audi A4 2.0 TDI

Taustaa

Audi A4 on kehittynyt olemassaolonsa ajan tasaisin askelin. Jopa muotoilussa on edelleen samoja piirteitä kuin vuonna 1987 esitellyssä Audi 80:ssa. Tämänkertaisessa uudistuksessa on kuitenkin kysymys tavanomaista suuremmista uudistuksista. A4 on kuitenkin hyvin pitkälle sama auto kuin coupe-sisarensa A5, joka esiteltiin jo vajaata vuotta aikaisemmin.

Kori ja sisätilat

Keskiluokan premium-mallien yhteisenä piirteenä on jostakin syystä ollut ahtaat tilat. Audi tekee nyt kuitenkin irtioton tästä ongelmasta. Auton kokonaispituus on kasvatettu 4,7 metriin eli 12-18 cm BMW:tä ja MB:tä pidemmäksi. Yhdessä 17 cm:llä kasvaneen akselivälin kanssa tämä mahdollistaa merkittävän kasvun takaistuimen polvitiloihin. Nyt 185-senttinen mahtuu istumaan samanmittaisen taakse ilman että polvet ottavat kiinni etuselkänojaan tai pää kattoon. Totuuden nimissä on kuitenkin sanottava, että vastaavaan pystyy vaikkapa VW Golf ja Audin mittaisista autoista monessa on huomattavasti väljemmät takatilat. 

Takaistuin on melko matala pääntilan parantamiseksi. Edessä istuin on mahdollista nostaa melko korkeallekin ilman ongelmia pääntilan kanssa. Etuistuimien muotoilu on onnistunut ja istuimet ovat tuttuun tapaan jämäkästi pehmustettuja. Koeajoautossa oli urheiluistuimet, jotka voidaan luokitella ylikoviksi. Muotoilua ei voi niissäkään moittia ja kerrankin ei joudu kärsimään liian lyhyestä istuinosasta. Etuovi on varsin lyhyt, minkä pitkäjalkainen huomaa keskipilarin sijainnista autosta poistuessaan.

Tavaratila on pitkä, mutta matala. Audin aikoinaan lanseeraamista tilaa säästävistä saranoista on luovuttu ja saranat vievät leveyssuunnassa oman tilansa menemällä verhoilun sisälle. Tavaratilan ilmoitettu tilavuus on 480 litraa, joka on keskiluokassa tavanomainen lukema, mutta selvästi BMW:tä suurempi.

Näkyvyydessä ei ole mitään yksittäistä ongelmaa, mutta hyväksi sitä ei voi kehua. Ulkopeilit ovat nykytyyliin suurentuneet aikaisemmasta. Ulkopeileissä olevat vilkut näkyvät toimiessaan kuljettajan paikalle. Tämän mielekkyyden kyseenalaistan. Kylkilistat puuttuvat A4:stäkin. Kääntöympyrä on akselivälin kasvun myötä selvästi suurentunut ja A4 voidaan luokitella kömpelöksi.

Moottori ja suorituskyky

A4:n ensimmäiset tarjolla olevat moottorit ovat 1.8 TFSI:tä (118 kW/160 hv), 3.2 FSI (195 kW/265 hv) sekä dieselit 2.0 TDI:tä (105 kW/143 hv), 2.7 TDI (140 kW/190 hv) ja 3.0 TDI (176 kW/240 hv). 1.8 TFSI on uutta moottoriperhettä edustava ahdettu bensakone, joka on esitelty viimeisen vuoden aikana jo muutamiin konsernin malleihin. Sen kulutus on uudeksi moottoriksi yllättävän suuri. 2.0 TDI on uuden sukupolven common rail -diesel, joka on merkittävästi aikaisempaa hiljaisempi käyntiääneltään. Myös veto-ominaisuudet ovat parantuneet. Vääntölukemat ovat kuitenkin ennallaan samoin kuin ilmoitetut kulutus- ja suorituskykylukemat. Tässä mielessä Audi ei pysy kehityksen mukana, sillä kilpailijoilla suorituskyvyn ja kulutuksen kehitys on nopeaa.

Koeajettu 2.0 TDI on ominaisuuksiltaan miellyttävä, kunhan pysytään yli 1500 r/min kierroslukualueella. 6-vaihteisen vaihteiston kanssa on kuitenkin melkoisesti puuhaa, jos täyden suorituskyvyn haluaa hyödyntää. Tämän moottorin yhteyteen saa portaattoman Multitronic-vaihteiston melko kovaan 3100 euron lisähintaan. Hyvää suorituskykyä haluavalle olisi paikallaan myöhemmin tuleva saman moottorin 170-hevosvoimainen versio, sillä 2,7-litrainen diesel lisää melkoisesti kulutusta ja etenkin hintaa.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

A4:n merkittävimmät edistysaskeleet on otettu ajo-ominaisuuksissa, joista ei löydy pienintäkään moitteen sijaa. Ohjaus on tarkka, suuntavakavuus moitteeton ja kaarrekäytös esimerkillistä. Outona piirteenä on keulan hakeminen sivusuunnassa reippaassa kiihdytyksessä liukkaalla pinnalla. Ratissa ei tunnu vetelyä, mutta keula lipsuu. Tällaista ei esiinny A6:ssa.

Koeajetussa autossa oli valitettavasti urheilualusta ja 17" pyörät. Tämä yhdistelmä pilaa ajomukavuuden. Menossa on mukana jatkuva nypytys tyypillisellä suomalaistiellä, joka muilla autoilla tuntuu tasaiselta. Audin vakioalusta on aivan riittävän jämäkkä, mutta varmasti löytyy niitä, jotka haluavat maksaa lisähintaa tästä ilosta.

Melutaso voidaan luokitella alhaiseksi, mutta tässä suhteessa mitään suuria edistysaskeleita ei ole otettu ainakaan 17" pyörillä varustetussa autossa. Rengasmelun kehitystä merkittävämpää tässä tapauksessa on kuitenkin 4-sylinterisen dieselin ruman käyntiäänen poistuminen. Enää ei moottorin ääni käy perusteeksi bensakoneisen Audin valitsemiseen.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Pääosa A4:stä myydään Suomessa Business-varusteltuna myös yksityiskäyttöön, vaikka todellinen hintaero on suurempi kuin hinnaston mukainen 1000 euroa. Business-varusteluun sisältyy mm. xenon-valot, vakionopeussäädin, alumiinivanteet, 2-osainen takaselkänoja, informaatiojärjestelmä värinäytöllä ja paikallaanpitoavustin. Perusvarusteita ovat mm. automaatti-ilmastointi, radio/CD, sadetunnistin ja 6 turvatyynyä.

Lisävarusteista peritään Audin tapaan suolaisia hintoja: metalliväri 1380 euroa, urheiluistuimet 1100 euroa, sähkösäätöiset etuistuimet muistilla 2250 euroa, nahkaverhoilu 3310 euroa, parkkitutka taakse 720 euroa ja CD-vaihtaja 470 euroa. 

Sisustuksen laadussa Audi on pitkään ollut ykkönen. Perusmallien verhoilukangas on vain ollut melko vaatimatonta. A4:ssä kangaskin on totuttua ylellisemmän oloista. Business-mallin värinäytöllä varustettu käyttöjärjestelmä on huomattavasti arvokkaamman näköinen kuin yksivärinen. Järjestelmän käyttöpyörä on sijoitettu tässä versiossa kojetauluun, jossa säätöpyörän tarkka pyörittäminen on selvästi hankalampaa kuin keskikonsolissa käsi kyynärnojaan tuettuna. 

MMI:ksi kutsuttu käyttöjärjestelmä on sinänsä looginen ja selvästi helpompi kuin BMW:n iDrive. Suomen kielen puuttuminen valikoimasta vaikuttaa ainakin minun mielestäni kitsastelulta. Radiokanavan vaihto on Audissa liian työlästä, koska siitä puuttuvat +/- napit, joilla voisi suoraan selata järjestyksessä muistissa olevia kanavia. Ideana on siirtää säätöpyörällä kohdistinta näytöllä halutun kanavan kohdalle. Koeajoautossa olleessa monitoimiohjauspyörässä on sama periaate: peukalopyörällä siirretään kohdistinta ja tiirataan näytöltä sen sijaintia. Tämä on tarpeettoman vaikeaa ja liikenneturvallisuutta vaarantavaa. Toinen ajastaan jälkeen jäänyt ratkaisu on erillinen vakionopeussäätimen viiksi, jonka käyttö on paljon vaikeampaa kuin ratissa olevien nappien ja vaatii otteen irrottamisen ratista. 

Muilta osin hallintalaitteet ovat esimerkilliset. Uutuutena A4:ssä on sähkötoiminen seisontajarru ja käynnistys ja sammutus Passatin tyyliin avainpalikkaa painamalla. Näissä en näe mitään periaatteellista etua tai haittaa tavanomaiseen toteutukseen verrattuna. Hyödyllisenä piirteenä seisontajarruun on yhdistetty automaattinen vapautus ja paikallaanpitoavustin. Vaihteensiirto on kevytkäyttöinen, mutta keskitys 5-6 -linjalta pois on hieman liian voimakas ja johtaa tottumattomalle helposti nelosen kytkeytymiseen kuutosen sijasta. Mittaritaulussa näkyy vaihtamisopastin, joka ehdottaa oikeaa vaihdetta.

Kilpailuasetelma

A4 on kehittynyt merkittävästi edeltäjään verrattuna. Lähes kaikki ominaisuudet on toteutettu esimerkillisesti ja laatu on vakuuttavaa. Muutaman pikkuasian jättäminen edelleen korjaamatta ihmetyttää. A4 2.0 TDI Business maksaa 37 900. Se on vain 300 enemmän kuin epätaloudellisen 1.8 TFSI:n hinta, joten dieselin hankinta kannattaa lähes aina. Dieselvero tulee tienattua noin 10 000 kilometrin vuotuisella ajolla. Moottorien suorituskyvyssä ei ole suurta eroa. Uusi tilanne Audin kannalta on se, että BMW 318d maksaa 37 000 euroa. Aikaisemmin BMW oli Audia kalliimpi. Audin 6-sylinteriset mallit ovat myös erittäin kalliita. 2.7 TDI:n lisähinta 2,0-litraiseen verrattuna on 9500 euroa.

12.1.2008 Timo Nurmela

takaisin