Koeajossa Mitsubishi ASX 1.8 DI-D 2WD Invite

Taustaa

Mitsubishin myynti Suomessa on pudonnut kymmenesosaan 20 vuoden takaisesta eikä koko Euroopassakaan myynti ole viime vuosina sujunut kovin hyvin. Parhaiten ovat menestyneet maasturit ja tätä Mitsubishi hyödyntää laajentamalla maasturimallistoaan pienemmällä ASX:llä. Se perustuu 70-prosenttisesti isompaan Outlanderiin. ASX:n mallistossa vahva paino on pelkästään etuvetoisilla malleilla, joiden avulla kilpaillaan vaikkapa Nissan Qashqain ja Peugeot 3008:n kanssa. Mielenkiintoista tilanteessa on myös se, että ASX:lle tulee pian rinnakkaismallit Peugeotin ja Citroënin mallistoihin.

Kori ja sisätilat

ASX:n keula on  Mitsubishin nykymallistolle tyypillinen, mutta muuten perusmuoto on melko tavanomainen. Kokonaisuudesta on kuitenkin saatu varsin tyylikäs. ASX:n pituus on 430 cm eli pari senttiä Qashqaita vähemmän ja 37 cm Outlanderia vähemmän. Akseliväli on kuitenkin sama kuin Outlanderissa ja etenkin peräylitys on lyhyt.

Takaistuintilat ovat ulkomittoihin verrattuna hyvät. Taaksepäin laskevasta katosta huolimatta korkeassa autossa on riittävästi pääntilaa. Polvitilaa ei ole ylenpalttisesti, mutta matkustajien niin edessä kuin takanakin pitää olla melkoisen pitkiä ennen kuin tämä muodostuu ongelmaksi. Katumaasturiluokassa tilat ovat vertailukelpoiset vaikkapa Dacia Dusteriin ja Toyota RAV4:ään. Sisäänkäynti takaistuimelle on hieman ahdas.

Etuistuimet ovat reilusti mitoitetut ja jämäkästi pehmustetut. Lähtökohdat ovat hyvät, mutta muotoilu jää hieman levymäiseksi aivan huippuarvosanoja ajatellen. Ajoasennon löytämistä helpottaa se, että ASX:ssä on myös ohjauspyörän pituussäätö ilmeisesti ensimmäisenä Mitsubishi-mallina.

Tavaratila on kilpaileviin katumaastureihin verrattuna pieni, mutta samaa luokkaa kuin Qashqaissa. Vain takaselkänojat kaatuvat, mutta laajennetun tilan pohja on lähes tasainen. Pohjan alla on Suomessa varapyörä. Takaselkänojassa on suksiluukku. Nostokorkeus maasta on melko korkea. 

Näkyvyys eteen on hyvä, mutta takaikkuna on matala ja myös Invite-mallin tummennus himmentää hieman näkymiä. Ulkopeilit ovat reilua maasturikokoa. Kääntöympyrä on normaali akseliväliin nähden. Puskureissa ja kyljissä on kolhujen varalta ensimmäisenä vastassa mustaa muovia.

Moottori ja suorituskyky

Suomessa on tarjolla 1,6-litrainen bensamoottori (86 kW/117 hv) ja 1,8-litrainen diesel (110 kW/150 hv). Diesel on aivan uusi ja Mitsubishin omaa suunnittelua. Diesel on varustettu ensimmäisenä sarjassaan muuttuvalla imuventtiilien säädöllä. Dieselin suorituskyky osoittautui mainioksi. Osaltaan voiman tunteeseen vaikuttavat myös lyhyet välitykset: kuutosvaihteella 60 km/h nopeudessa kierroksia on noin 1300, mikä on enemmän kuin joillakin 5-vaihteisilla dieseleillä. Eipä ainakaan tarvitse vaihtaa pienemmälle satasesta 80 km/h alueelle tultaessa. Silti ilmoitetut kulutuslukemat ovat pienet. Kovin sivistyneeksi moottoria ei kuitenkaan voi kehua. Se on karkeakäyntinen ja eikä voima tule aina tasaisen hienostuneesti.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

ASX:n ajettavuuden arvioinnissa päällimmäiseksi nousee ohjaus. Se on kevyt ja melko hidas, mutta ennen kaikkea tunnoton. Palautus on ääriasennossa terävä, mutta keskialuetta lähestyttäessä palautusta ei ole lainkaan. Kuljettajan on asetettava ja pidettävä ohjaus keskellä, jotta auto menee suoraan. Kohtalainen tuuli antoi viitteitä myös sivutuuliherkkyydestä. Kaupungissa ohjaus ei niinkään häiritse ja ASX on helppo ajaa.

Jousitus on jämäkkyydeltään normaali. Pienemmissä epätasaisuuksissa sisään pääsee hieman tärinää, mutta ratakiskon ylitykset ja suuremmat kolot aiheuttavat toisinaan melko voimakkaan tärähdyksen. Kokonaisuutena vakavia puutteita mukavuudessa ei kuitenkaan ole.

Rengasmelun eristämiseen ei ole erityisesti panostettu. Suuremmissa nopeuksissa tulevat esiin tuulen suhinat. Moottori jyristää vedätettäessä ja kiihdytyksissä ja turbo ulisee vanhanaikaisesti. Myös voimansiirto ujeltaa toisinaan. Äänimaailma on siis tavanomaista monipuolisempi, mutta poikkeuksellisen meluisa ASX ei silti ole.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Mitsubishin tapaan alussa on tarjolla peräti neljä varustetasoa, joita myöhemmin saatetaan karsia, kunhan suosituimmat versiot ovat selvinneet. Vain bensaversioon tarjottava Inform on hinnat alkaen -malli, jossa on mm. manuaali-ilmastointi, radio/CD, sammutusautomatiikka ja tavanomaiset turvavarusteet. Istuinlämmittimet on karsittu listalta. Koeajetun Inviten kohokohtia ovat mm. automaatti-ilmastointi, vakionopeussäädin, nahkaratti ja sadetunnistin. Intensestä löytyy mm. bluetooth, premium-audio, peruutustutka ja xenon-valot. Malliston huipulla on navigaattorilla, peruutuskameralla ja avaimettomalla kululla varustettu Instyle. Lisävarusteena tarjotaan lähinnä koristepaketteja sekä metalliväri hintaan 450 euroa+vero. Värivalikoima on melko suppea, mutta sisältää suosituimmat värit.

Kojetaulu on lähes sama kuin Outlanderissa ja Lancerissa. Etupintojen muovi ei ole kovin korkeatasoista. Istuinverhoilu on auton hintaan nähden laadukas. Hallintalaitteet ovat selkeät ja toimivat. Kytkimen jousi tosin toimii oudosti ja kolahtaa tottumattomalla kovaan lattiapintaan. Alhaalle sijoitetut lämmityslaitteen säätimet jäävät hieman vaihdekepin taakse. Mittarien välissä oleva värinäyttö on tyylikkään ja arvokkaan näköinen. Säilytyslokerot ovat reilun kokoisia. Kokonaisuutena auton laatuvaikutelma jää osittain häiriöäänistä, osittain sisustusmateriaaleista johtuen keskimääräistä alhaisemmalle tasolle.

Kilpailuasetelma

ASX sopii epämääräiseen, mutta muodikkaaseen crossover-määritelmään, sijoittuuhan se tavanomaisten henkilöautojen ja maasturien välimaastoon. Se tarjoaa henkilöautomaisia ominaisuuksia ja maasturimaisen korkean istuma-asennon. Perusidea on toimiva, mutta yksityiskohtien hiontaan ja etenkin ohjaukseen tarvittaisiin vielä suunnittelupanosta. Myös uudesta dieselistä saisi pienellä hiomisella markkinoiden kärkeä edustavan voimanlähteen. Hinnoittelu on hieman tärkeimpien kilpailijoiden alapuolella.

3.10.2010 Timo Nurmela

takaisin