Koeajossa Opel Astra 1.6 Enjoy

Taustaa

Opel toi Kadettin jälkeläisen, Astran, markkinoille vuonna 1991. Ensimmäisen seitsemän vuoden ajan Astran muoto säilyi samanlaisena, vaikka vuosiin mahtuikin yksi kasvojenkohotus. Astra uudistui perusteellisesti vuonna 1998 ja kolmas mallisarja esiteltiin vuonna 2004. Astra suosio kuitenkin hiipui kolmannen mallisukupolven aikana, ehkäpä auton varsin harmaasta olemuksesta johtuen. Nyt, 2010 vuoden alussa, Suomeen on rantautunut Astran uusi, neljäs sukupolvi. Ensi vilkaisulla auto ei voi ainakaan sanoa harmaaksi.

Kori ja sisätilat

Ulkopuolelta Astra on uudistunut täydellisesti. Isoveli Insignian kanssa sillä on paljon yhteisiä muotoja. Astra näyttää kaikin puolin hyvältä ja persoonalliselta, sanoisinko lennokkaalta.

Uusi Astra on 4,42 metriä pitkä ja reilut 1,8 metriä leveä. Edellismalliin verrattuna viisiovinen Astra on pidentynyt lähes parikymmentä senttiä, lukeman pitäisi näkyä sisätiloissa.

Edessä matkustetaankin mukavasti ja jo peruspenkit ovat hyvät. Ajoasento löytyy monenmittaiselle kuljettajille varmasti, portaallisesta selkänojan säädöstä huolimatta. Reisitukea on hyvin ja penkki on luonnollisen tuntuinen. Ratti muistuttaa Insignian vastaavaa ja ainakin nahkaratista sai mukavan tuntuisen otteen. Laatuvaikutelmakin on hyvää tasoa, vaikka nappuloita onkin melko runsaasti keskikonsolissa.

Takamatkustajilla ei ole yhtä hyvät oltavat kuin etupenkkiläisillä. Takaistuin on matalalla ja istuin osa on varsin lattea. Pidempi aikuinen ei siellä pitkää matkaa varmasti mielellään istu, lyhyemmille lapsille se voi sopia paremmin. Jalkatilaa on kohtalaisesti, ei tosin niin paljon kuin kasvaneet ulkomitat antaisivat odottaa.

Takakontti on luokassaan normaalin kokoinen, 370 litrainen. Konttia voi muokata taiteltavan välipohjan avulla hieman syvemmäksi tai vaihtoehtoisesti takatilaan voi tehdä monitasoisen tilan. Penkit tietysti kaatuvat ja tilaa voidaan laajentaa näin suuremmaksi. Tila-auto uusi Astra ei kuitenkaan ole.

Astrassa on melkoisen jyhkeät A- ja C-pilarit ja varsinkin kaupunkipyörittelyssä saa katsoa kahdesti ennen kuin menee. Pilarien taakse jää helposti piiloon muita kulkijoita.  Tuulilasi on kuitenkin avara ja auto on valoisa sisältä.

Uusi Astra on myös erinomaisen hiljainen auto. Koeajoautossa oli tosin kitkarenkaat, jotka edesauttoivat varmasti hiljaista kyytiä. Niistäkin huolimatta äänieristykseen on selvästi satsattu, mikä tietää Astralle isoa plussaa.

Moottori ja voimansiirto

Opel julkisti uuden Astran mukana myös uuden moottorin, 1,4-litraisen bensaturbon. Sellaista ei kuitenkaan ollut vielä saatavilla, joten tyytyminen oli vanhaan tuttuun 1,6-litraiseen vapaastihengittelevään bensiinimyllyyn.

115 hevosvoimaisella koneella tietysti pärjää Suomen nopeuksilla riittävästi, mutta ahtaminen on päivän sana ja siksipä normaali vapaastihengittävä ei sykähdytä. Koeajolenkin kulutuskin, 7,4ltr/100km, oli litran luvattua suurempi, joten sekään ei riemun kiljahduksia aiheuttanut.

Uudelle autolle tyypillistä kankeutta ei vaihteistossa tuntunut ollenkaan, vaan vaihteet napsahtelivat jämäkästi paikoilleen. Myös kytkin on helppokäyttöinen, joten voimansiirtopuoli oli kunnossa. Sitä pientä bensaturboa vaan odotellaan…

Astraa saa neljällä eri bensiinimoottorilla ja kahdella dieselillä. Bensiinit ovat 1,4- ja 1,6-litraisia ja molempaa kokoa on saatavana turbolla tai ilman. Dieseleitä on aluksi saatavilla kahta eri kokoa, 1,3- ja 1,7-litraista. Euroopassa Astraan saa myös 2,0-litraista dieselkonetta, mutta Suomen hinnastossa sellaista ei vielä tunneta.

Ajettavuus ja alusta

Uuden Astran alustaratkaisu on mielenkiintoinen, sillä taka-akselistossa on normaalin yhdystukiakseliston lisäksi Watt-tuenta. Watt-tuennan tarkoituksena on vähentää takapään akseliston sivuttaisliikettä. Edessä luotetaan perinteiseen McPherson-joustintukeen. 

Jo alusta alkaen Astra tuntui varsin luontevalta matkakumppanilta. Ohjaus on sähkötehosteinen, mutta silti varsin luonnollisen tuntuinen. Alusta tuntuu varsin topakalta, mutta ei missään nimessä epämukavalta. Talvinopeuksilla kori ei juurikaan kallistele.

Alustasta jäi monenlaisten talvisten tienpintojen jälkeen erittäin positiivinen vaikutelma. Se on sporttisen topakka, mutta silti yllättävän mukava.

Ajettavuudesta on hankala löytää moitittavaa, ainoastaan raaka tunto tienpinnan ja renkaan välisestä kitkasta jää uuden Astran, kuten niin myös monen muunkin uutuuden kohdalla, puuttumaan. Tosin Astraa ei voi tunnottomaksikaan moittia. Viimeinen herkkyys siitä kuitenkin puuttuu. Tästä huolimatta voisin kuvitella ajelevani Astralla pitkiäkin taipaleita, sillä alustan toiminta vakuutti todella paljon.

Varustelu ja hinnat

Astraan saa valita sopivimman kolmesta eri varustetasosta, Essentiasta, Enjoysta tai Sportista.

Ajonvakautusjärjestelmä ja ilmastointi kuuluvat vakiovarustukseen. Enjoy sisältää Essentian varusteiden lisäksi muun muassa vakionopeudensäätimen, sadetunnistimen, automaattisesti himmenevän taustapeilin, ja sisätilojen lisävalaistuksia. Kallein, eli Sport, sisältää Enjoyn varusteiden lisäksi muun muassa etupenkkien välisen keskikyynärnojan, sport-istuimet ja sport-alustan, sekä kaksialueisen ilmastoinnin.

Mukautuvat AFL-nimiset bi-xenon ajovalot jäävät lisävarusteeksi reilun tonnin lisähintaan. Lisävarustelistalta löytyy myös mielenkiintoinen Opel Eye-paketti, joka sisältää nopeusrajoitusmerkit tunnistavat kameran ja kaistavahdin.

Hinnat alkaen malli on Essentia-varusteinen 1,4-litrainen vapaastihengittävä bensa Astra. Tällöin hintaa tulee vajaat 19 000 euroa. Kuljettajia kiinnostava 1,4-litrainen bensiiniturbo Enjoy-varusteilla maksaa 22 700 euroa, joka on samaa luokkaa kuin kilpailijoilla.

Loppupäätelmä

Uudesta Astrasta jäi poikkeuksellisen positiivinen vaikutelma. Laatuvaikutelma on hyvää tasoa, auto on hiljainen ja kelpo ajettava. Kun palaset loksahtavat näin hyvin kohdalleen, voi Astralle povata menestyksekästä tulevaisuutta.

10.1.2010
Lassi Varis

takaisin