Koeajossa Dodge Avenger 2.0 SE

Taustaa

Dodgen uudelleenlanseeraus Eurooppaan alkoi viime vuonna Golf-luokkaan sijoittuvalla Caliberilla. Vuoden 2007 uutuuksia ovat Chrysler Sebringin sisarmalli Avenger sekä Jeep Cherokeen tekniikkaa hyödyntävä Nitro. Avenger on Sebringiin verrattuna muotoilultaan äijämäisempi (mihin viittaa myös auton nimi: kostaja) ja hinnaltaan hivenen halvempi, mikä perustuu lähinnä sisarmalliin verrattuna karsittuun varusteluun.

Kori ja sisätilat

Kooltaan Avenger on kilpailuryhmänsä suurimpia. Takaistuimella on suunnilleen saman verran tilaa kuin uudessa Mondeossa tai Passatissa. Isokokoisempikaan takamatkustaja ei siis koe oloaan ahtaaksi, vaikka istuma-asento on melko korkea ja pysty. Sen sijaan takaistuimelle käynti on hieman hankalaa erittäin leveän kynnyksen takia ja pienet takasivuikkunat tekevät tunnelman hieman ahdistavaksi.

Etuistuimella tilaa on myös runsaasti, mutta istuimen muotoilemisessa on epäonnistuttu. Ainakin itselläni (184 cm) ristiseläntuki asettui täysin väärään paikkaan ja siinä on säätömahdollisuudet runsas ja erittäin runsas. Lisäksi istuimen sivutuki on poikkeuksellisen huono. Ajoasennon saa sinänsä kelvolliseksi ohjauspyörän pituussäädön ansiosta. Tavaratilaa luvataan olevat 394 litraa ja kilpailijoihin verrattuna tilaa on niukasti. Takaselkänojat taittuvat alas tavanomaiseen tapaan kahdessa osassa. Aukko tavaratilan ja matkustamon välillä on pienehkö. Tavaratilan muoto on selkeä.

Näkyvyys eteen on hyvä. Korkea keula näkyy kuljettajan paikalle. Tuulilasin pilarit tosin ovat paksuhkot. Taakse näkymät ovat rajalliset. Takaikkuna on pienikokoinen ja pääntuet vievät näkymää. Lisäksi takapilarit muodostavat laajan katvealueen. Ulkopeilit ovat tavanomaiset. Kääntöympyrän halkaisija on suurehko.

Moottori ja suorituskyky

Avengerin moottorit ovat samat kuin Sebringissä. Bensakoneet on tehty yhteistyössä Mitsubishin kanssa ja 2,0-litrainen pumppusuutindiesel on ostettu VW:ltä. 2,0-litraisten yhteydessä on manuaalivaihteisto ja 2,4-litraisen bensakoneen yhteydessä 4-vaihteinen automaatti. Koeajettu 2,0-litrainen bensakone osoittautui puhdittomaksi, vaikka se näyttää paperilla hyvinkin modernilta ja tehoakin on 115 kW/156 hv. Jostakin syystä kiihdytykset tapahtuvat lievästi portaittain - tunne on ikään kuin kaasuvaijeri olisi voitelun tarpeessa. Vaihteiston välityssuhteet ovat melko pitkät ja ohituskiihtyvyys jää kauaksi jälkeen 2,0-litraisten tavanomaisesta tasosta. Viitosvaihteellakin moni kilpailija kiihtyy riuskemmin kuin Avenger nelosella.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Chrysler-konsernin tapaan Eurooppaan tuotavissa malleissa on tänne sovitettu alusta. Tämä tarkoittaa käytännössä melko jäykkää jousitusta. Avengerin jousitus toimii moottoritiellä hyvin, mutta kaupunkinopeuksissa epätasaisuudet tulevat esiin enemmän kuin olisi suotavaa.

Ohjaus toimii myös suuremmissa nopeuksissa kohtuullisen hyvin, mutta kaupunkiajossa se on puuromainen. Muuten ajettavuudessa ei ole suurempaa valittamista. Kaarteissakin päähuomio kohdistuu istuimien olemattomaan sivutukeen.

Moottorin karkea ääni paljastaa Mitsubishi-sukulaisuuden. Se ei kuitenkaan nouse pääasialliseksi häiriönlähteeksi, sillä rengasmelua on useimpia kilpailijoita enemmän. Moottorijarrutuksessa kuuluu hieman vanhanaikaista voimansiirron ulinaa.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Avengerin varustetasot ovat SE ja SXT. Kaikki moottorit saa molemmilla varusteilla ja hintaeroa kertyy 3400 euroa. SE-mallin varusteisiin sisältyy mm. automaatti-ilmastointi, radio/CD, vakionopeussäädin, rengaspainetunnistin, sivuturvatyynyt, pääturvatyynyt vain etupenkille sekä ESP. 

SXT:hen sisältyy lisäksi mm. ajotietokone, sumuvalot, kevytmetallivanteet, stereoiden säätimet ratissa, nahka/keinonahkaverhoilu ja sähköllä säädettävä kuljettajan istuin. SE-mallien ainoa lisävaruste on metalliväri (800 euroa). SXT:hen saa lisäksi mm. kattoluukun, navigaattorin ja paketin, johon sisältyy 18" aluvanteet, korin väriset peilit ja takaspoileri.

SE:n verhoilu on tahroja hylkivää kangasta ja se on tarjolla beigenä tai harmaana. Ulkovärejä on tarjolla seitsemän. Näyttävimmillään Avenger on punaisena tai oranssina. Sisustus näyttää sisarmalli Sebringiä halvemmalta. Viimeistelyn taso on eurooppalaisen mittapuun mukaan tyydyttävä, vaikka kehitystä 90-luvun jenkkiautoihin verrattuna onkin tapahtunut. Säilytyslokerot ovat pienehköjä. Hallintalaitteiden sijoittelussa ei ole suurempia puutteita. Kytkinpoljin on raskaskäyttöinen, mutta ongelmaton. Vaihteensiirto on hieman tahmea. Ajovaloautomatiikan puuttuminen Chrysler-tuotteista hämmästyttää vuodesta toiseen. Miksi maahantuoja ei hoida asiaa kuntoon, kysymys on paitsi mukavuudesta myös turvallisuudesta.

Kilpailuasetelma

Dodge Avenger on auto, joka ei missään suhteessa nouse luokassaan keskiarvon yläpuolelle. Olisimme hyvin selviytyneet ilman tätä uutuutta. Auto ei ole myöskään riittävän erilainen, jotta se pikkuveljensä Caliberin tavoin puolustaisi paikkaansa persoonallisuudella. Avengerin kilpailuase on hinta. 26 590 euroa isosta 2,0-litraisesta autosta on tarjous, johon pystyvät vastaamaan vain korealaiset. Kia Magentis ja Hyundai Sonata ovat Avengeria parempia autoja, mutta valitettavan värittömiä. Myös dieselinä Avenger on edullinen. Samalla moottorilla varustetun VW Jetan hinnalla saa tuntuvasti suuremman auton.

13.7.2007 Timo Nurmela 

takaisin