Koeajossa Cadillac BLS 1.9D Elegance

Taustaa

Cadillac BLS jatkaa isoveljensä CTS:n viitoittamaa tietä pienempien Cadillacien sarjassa. Auto esiteltiin tänä vuonna ja se pohjautuu teknisesti Saab 9-3:een. BLS valmistetaan Ruotsissa Saabin Trollhättanin tehtaalla. Sekä Cadillac että Saab kuuluvat General Motors –konserniin.

Ajoin autoa ulkomailla ja Suomessa lähinnä vastaava malliversio on Elegance. Sikäli kuin malleissa on poikkeuksia, otan ne huomioon tekstissä. Koeajo oli tavallisuudesta poiketen vain reilun puolen tunnin mittainen.

Moottori ja suorituskyky

Cadillacin common rail –diesel on GM:n vakiomoottoreita ja sama moottori löytyy mm. Opel Vectrasta ja Saab 9-3:sta sekä 9-5:sta. Siinä on tehoa 110 kW (150 hv)/4 000 r/min ja vääntöä 320 Nm/2 000 r/min. Erään lähteen mukaan huippuvääntö on käytettävissä kierroslukualueella 2 000–2 700 r/min. Molemmat lukemat ovat nykydieseleille suhteellisen normaaleja.

Käytännön tilanteissa moottori on autoon varsin sopiva: suorituskykyä on riittävästi ja pääosan aikaa automaatti pitää kierrokset parin tuhannen pinnassa ennakoiden hyvää polttoainetaloutta. Valmistajan ilmoittama kiihtyvyys 0–100 km/h on 11 sek ja huippunopeus 210 km/h . Saabille luvataan samat arvot ja samoin vääntömomentti ilmoitetaan kierrosvälille 2 000–2 700 r/min, joten ilmeisesti voimme luottaa niihin. Molemmat arvot ovat jälleen tässä luokassa varsin normaaleja.

En kokeillut automaatin tip-vaihtamistoimintoa, sillä vaihteisto pelasi koko ajan moitteetta. Vain pieni nykäisy ja viive oli havaittavissa, kun ryömitykseltä kaasutti liikenteen sekaan. Tämän jälkeen Cadillac kiihtyi rivakan moitteettomasti.

Kori ja sisätilat

Koska Cadillac pohjautuu Saab 9-3:seen, siitä sanottu soveltuu pitkälti myös Cadillaciin. Cadillac on kuitenkin saatavana vain porrasperäisenä ja tavaratila on valitettavan pieni ( 425 l ), joskin kulmikkaan muotoisena käyttökelpoisen oloinen. Lisäksi tavaratilassa on monikäyttömahdollisuus.

Etutilat ovat OK ja ajoasennon saa säädettyä hyväksi. Tässä auttaa istuinten 8-suuntainen sähkösäätö. Istuin on asiallisesti muotoiltu, mukava ja antaa hyvän tuen. Ennen kuin huomasin, että etureunan korkeutta voi säätää erikseen, totesin istuma-asennon olevan korkeahkon ja että istuinosa on riittävän pitkä.

Jostain syystä Cadillacin takatiloja on moitittu. Verrattuna useimpiin muihin saman luokan autoihin tilaa on itse asiassa oikein hyvin. Ainoastaan polvitila loppuu, jos etuistuimet säädetään kovin pitkälle taakse.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Koeajoauto oli varusteltu kaikilla lisävarusteilla, mutta katsottaessa normaalia varusteluetteloa huomataan Cadillac Elegancen olevan verraten hyvin varustettu muutenkin. Lisävarustelista on kilpailijoita lyhyempi, joten luokassaan BLS Elegance on hyvin varustettu vastaten hyvinkin kilpailijoiden korkeampia varustetasoja.

Suurin moite ohjaamossa kohdistui lisävarusteena olleeseen Kenwood-hifi/navigointilaitteeseen: sen käyttö vaatii toden totta perehtymistä!

Autossa oli myös nahkaverhoilu. Aiemmin olen koeistunut BLS:ää vakiosisustuksella ja materiaalitkin ovat pitkälti Saabista tuttuja. Cadillaciin on kuitenkin omaksuttu hieman omintakeista kulmikasta muotoilua ja hieman kalliimman oloisia materiaaleja merkin imagon mukaisesti. Näin myös ilmastointilaitteen sinänsä selkeät säätimet ovat hieman liian alhaalla navigaattorin alapuolella.

BLS:n laatuvaikutelma on ilman muuta vanhoja Cadillaceja parempi ja pääosin kojelauta ja katkaisijat ovat samoja kuin Saabissa. Näin ollen myös ohjaamoergonomia on erittäin hyvä.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Olin jo pitkään odottanut BLS:n rattiin pääsemistä ja omaa vertailua kilpailijoihin; artikkeleja olen lukenut useitakin.

Ensimmäinen huomioni oli alustan tietty pintakovuus. Tämä oli yllättävää siksi, että BLS:n kerrotaan olevan 9-3:sta pehmeämmin jousitettu. Tällaista havaintoa en itse varsinaisesti tehnyt, joskin alusta on aavistuksen lullaava tietyissä tilanteissa. Tämä ilmenee pitkittäissuuntaisena lievänä niiauksena ja nyökkäämisenä, mutta se on kyllä perin, perin vähäistä.

Muuten Cadillacin ajettavuus oli erittäin hyvä. Pääosa koeajoreittiä oli pinnaltaan vaihtelevaa mutkaista asfalttitietä. Cadillac ohjautuu moitteetta, ohjauksessa on hyvä vaste ja sen on nopeahko; selkeästi eurooppalaisempi ohjaus kuin CTS:ssä. Kuljettaja viihtyy ilman muuta BLS:n ratissa erilaisilla teillä.

Pintakovuudesta huolimatta sanoisin autoa mukavaksi: mitään hakkaamista tai pompottelua ei epätasaisella alustalla ilmennyt, vaan jousitus on tehtäviensä tasalla. Myös kaupunkiajo sujui mukavasti ja Cadillac on mitä suurimmassa määrin helppo ajettava.

Melutaso vaikutti hiljaiselta. Moottorin ääni kuuluu sisälle vain tyhjäkäynnillä kertoen sen olevan diesel, mutta heti, kun on lähdetty liikkeelle, katoaa moottorin ääni. Valitettavasti koeajon suurin nopeus oli 80 km/h, joten on vaikea sanoa, nouseeko melutaso oleellisesti moottoritiellä.

Rengasmelu sen sijaan oli aivan hirvittävä. Renkaat olivat 225 Pirelli P Zero Rossot eli kovaan ajoon tarkoitetut W-nopeusluokan renkaat. Epäilen melun johtuneen niistä ja nähtävästi niille ei ole diesel-BLS:ssä mitään tarvetta, joten kannattaa tarkistaa, että omaan autoonsa saa normaalimmat renkaat.

Kilpailuasetelma

Cadillac BLS ei tule helppoon saumaan. Sen hinta on 48 590 €. Kilpailijoita ovat mm. Audi A4 Sedan 2,0 TDI maksaa 41 760 €, BMW 320d Automaatti maksaa 49 120 €, Jaguar X-Type 2,2D Executive maksaa 48 900 €, MB C 220 CDI A maksaa 49 250 € ja Saab 9-3 Sport Sedan 1,9 TiDS Linear Automaatti 41 600 €.

Cadillac vaikuttaa äkkiseltään kalliilta, mutta kannattaa ensin tehdä varustevertailu, sillä Elegance-malli on Cadillacin korkeampi varustetaso. Kilpailijoihin nähden Cadillacin jäännösarvo on kysymysmerkki, mutta huoltokustannukset lienevät Saabin luokkaa, koska ne ovat teknisesti samoja autoja.

14.10.2006 Lasse Schauman

takaisin