Koeajossa BMW 116i

 

Taustaa

BMW saavutti uusia asiakkaita seitsemän vuotta esitellyn 1-sarjan avulla. Toisaalta malli puhutteli myös niitä merkin faneja, joiden mielestä 3-sarja oli jo kehittynyt liikaa mukavan ja hienostuneen perheauton suuntaan. Ykkössarjan toinen painos on myös edeltäjäänsä enemmän mukava perheauto. Edellisessä mallissa kovin ahtaiksi jääneitä takaistuintiloja on saatu hieman väljennettyä ja auto on myös menettänyt ripauksen urheilullisuudestaan. Siitä on tehty entistä enemmän suora kilpailija Audi A3:lle. Ulkonäöltään edellinen 1-sarja ei monen mielestä edustanut BMW:n parasta osaamista ja myös uuden mallin muotoilu on etenkin ajovalojen osalta herättänyt ihmettelyä.

Kori ja sisätilat

Ulkomitoiltaan 1-sarja on hieman Golfia suurempi. Pituudesta suurempi osuus on kuitenkin käytetty keulaan ja matkustamo jää lyhyeksi. Niinpä polvitila takaistuimella on edelleen varsin ahdas. Pääntila ei niinkään muodostu ongelmaksi. Edelliseen malliin verrattuna on muutaman sentin muutoksilla kuitenkin ylitetty kriittinen raja: nyt aikuinenkin pystyy matkustamaan takaistuimella. Kulku takaistuimelle on hieman vaikeaa ahtaan oviaukon ja korkean kynnyksen takia. Etuistuimelle kuljettaessa myös istuimeen nähden eteen sijoittuva keskipilari on kulkemisen tiellä.

Etuistuimissa BMW on vahvasti säästölinjalla. Istuimen korkeuden säätö on historian kätköistä kaivettua kelvotonta mallia. Alkeellinen, portaallinen selkänojan säätö on tuttu muistakin BMW-malleista. Mukavuudeltaan istuimet ovat melko hyvät. Sivutukea on maltillisesti, mutta riittävästi. Tavaratilan koko on luokan normaaleissa mitoissa. Perustavaratilan pohja ei ole aivan tasainen. Laajennettuna takaistuimet asettuvat pohjan kanssa samaan tasoon.

Kääntöympyrän halkaisija on kasvanut valmistajan ilmoituksen mukaan 20 sentillä eikä sitä enää voi kehua luokassaan pieneksi. Näkyvyys eteen on kohtalaisen hyvä, mutta BMW-mäisesti keula on pienessäkin autossa yllättävän korkea kuljettajan matalasta istuma-asennosta katsottuna. Takaikkuna on pieni ja takapilarit leveät.

Moottori ja suorituskyky

1-sarjan bensamoottorit ovat 1,6-litraisia turboja. Perustaltaan moottori on sama kuin Minissä, Citroënissa ja Peugeotissa. Dieselit puolestaan ovat samoja 2,0-litraisia kuin muissakin BMW-malleissa. Koeajetussa autossa oli bensamoottoreista pienempi 116i (100 kW/136 hv). Moottori edustaa perheautojen nykyaikaista moottoritekniikkaa parhaimmillaan. Voimaa on läpi kierroslukualueen enemmän kuin teholukemasta voisi arvata. Suurin vääntö on leikattu niin, että vääntökäyrä on tasainen alueella 1 350 - 4 300 r/min. 6-vaihteisen manuaalivaihteiston välitykset ovat pitkiä eikä nopea kiihdytys kuutosella 80 km/h nopeudesta onnistu. Lisävarusteena on 8-vaihteinen automaattivaihteisto.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Koeajettu 116i oli BMW:n koeajoautoperinteestä poiketen varustettu 16" pyörillä, joskin run flat -renkailla, jotka heikentävät ajomukavuutta. Jousitus toimi kiitettävästi kaikissa olosuhteissa. Uusimpien BMW-mallien tavoin jousitus on kevyesti kuormattuna kimmoisa ja pintapehmeä, mutta jäykistyy tarpeen tullen ennen pohjakosketusta. Hyväkuntoisella tiellä myös ajettavuus on kunnossa. Ohjaus on tunnokas ja luonteva. Myös mutkatietä ajaa mielellään. Urainen tie vie kuitenkin mahdollisuudet kiitettävältä ajettavuusarviolta. Jos 116 on ongelmissa vakiorengastuksella, se on ilmeisen vetelevä ajettava urissa leveämmällä run flat -rengastuksella.

Melutaso on auton laatu- ja hintaluokan mukainen. Äänieristys on selvästi tämän kokoisten autojen normaalitasoa parempi. Toki karkea tienpinta tuo oman lisänsä BMW:nkin äänimaailmaan. Moottori on hiljainen.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

116i:n perusvarusteluun sisältyy mm. automaatti-ilmastointi, ajotietokone, murtohälytin ja start/stop. Noin 1 000 euroa kalliimmissa Business-malleissa on lisäksi xenon-valot, vakionopeussäädin, parkkitutka takana sekä bluetooth. Noin 2 000 eurolla saa joko Sport Line tai Urban Line -paketin. Sportissa on urheiluhenkisten koristeiden lisäksi urheiluistuimet, Urbanissa on valkoinen koristeluteema ja osanahkaverhoilu. Lisävarusteita löytyy kuin kalliimmistakin malleista. Uusinta turvatekniikkaa on kuitenkin tarjolla vain kaistavahti ja kaukovaloassistentti. Metalliväri maksaa noin 850 euroa. Noin 500 eurolla saa harkinnan arvoisen näkyvyyspaketin (mm. sadetunnistin ja sumuvalot).

1-sarjan sisustus on auton hintaankin nähden laadukas. Ero BMW:n kalliimpiin mallisarjoihin on kuitenkin selvä. Esimerkiksi kojetaulun päällystän materiaali ei ole parasta mahdollista laatua. Hallintalaitteet ovat esimerkillisen selkeät. Kytkin on tavanomaista jäykempi. Säilytyslokerot ovat riittävän tilavia.

Kilpailuasetelma

BMW 1-sarja on nyt kilpailukykyisempi kuin koskaan. Suuremmat tilat ja aikuistunut olemus mahdollistavat uusien ostajien löytämisen. 1-sarja on täsmätuote sille, joka haluaa pienikokoisen laatuauton. Muutamissa yksityiskohdissa kuitenkin näkyvät kustannussäästöihin tähdänneet valinnat. Auton noin 5 000 euroa Golfia kalliimpi hinta on vain osittain perusteltavissa.

28.9.2011 Timo Nurmela

takaisin