Koeajossa BMW 320dA

Taustaa

BMW 3-sarjan asema eräänä Euroopan suosituimmista autoista luokassaan on vakaa ja uudistukset tehdään maltillisesti. Edellisen mallisukupolven (E90) aikana moottoreita päivitettiin useaan kertaan, mutta vasta nyt uuteen 3-sarjaan (F30) saadaan viime syksynä 5-sarjassa esitellyt moottoriversiot. Ulkonäkö on entistä lähempänä 5-sarjaa varsinkin perästä katsoen. Keulassa on ennennäkemätöntä ilmettä. Keula kaartaa nykymuodista poiketen varsin matalalle ja ajovalot on muotoilullisesti kurottu kiinni maskiin. Kokonaisuus on varsin tyylikäs.

Kori ja sisätilat

Sisätiloihin on saatu hivenen lisätilaa, mutta edelleen useimmat halvemmat keskiluokan mallit ovat tilavampia. Takana on polvitilaa riittävästi ja hieman esim. Audi A4:ää enemmän. Jalkateriä joutuu kuitenkin hieman sovittelemaan etuistuimen alle. Pääntila riittää 180-185 -senttiselle. Takaistuimen muotoilu on varsin hyvä. Keskikyynärnojaa ei ole.

Etuistuimilla tunnelma on 3-sarjassa perinteisesti tiivis eikä tähän ole tullut muutosta. Autossa on tarkoitus istua alhaalla. Ohjauspyörän korkeussäädön kanssa on tarkkaa. Säätö ei laskeudu kovin alas ja joka tapauksessa korkeuden joutuu säätämään sen mukaan, että kaikki mittariston informaatio mahtuu näkymään ratin välistä. Istuimet ovat melko pienikokoiset. Urheiluistuimet on tehty kapeahkoiksi ja varsinkin itseäni miellyttävässä hieman korkeammassa istuinasennossa reisituki jää vajaaksi niin vakio- kuin urheiluistuimissa. Matalaa istuma-asentoa käytettäessä istuinmukavuus on hyvä. Istuinsäädöissä on edelleen säästölinja: korkeussäätöä pystyy käyttämään vain ennen matkaanlähtöä ja selkänojassa on portaallinen pikasäätö. Vakionopeussäädintä käytettäessä oikealle jalalle ei ole luontevaa paikkaa. Oviaukot ovat pienehköt ja myös eteen pitää pujotella korkean kynnyksen yli harkitusti, etteivät housut kuraannu.

Tavaratilan luukku kuuluu edelleen markkinoiden pienimpiin. Pohjan muotoilu sen sijaan on nyt selkeä. Tilaa on parikymmentä litraa enemmän kuin edeltäjässä. Tavaratilan pohjan alla on syvä säilytystila, mutta varapyörää siellä ei ole mahdollista kuljettaa. Kääntyvät takaselkänojat sisältyvät Business-pakettiin.

Näkyvyys autosta on kohtuullisen hyvä. Ulkopeilit ovat keskimääräistä pienemmät. Kääntöympyrä on tavanomaisen kokoinen - takavetoetua ei tässä suhteessa enää ole.

Moottori ja suorituskyky

Moottorivalikoima painottuu ahdettuihin nelisylinterisiin. Bensamoottoreista ovat alkuvaiheessa tarjolla 2,0-litraiset 320i ja 328i sekä 6-sylinterinen 335i. Dieseleitä on kolme 2,0-litraista eli 316d, 318d ja 320d sekä vielä teholtaan kahden viimeisen väliin asettuva 320d EfficientDynamics Edition, joka on malliston taloudellisin. Käsivaihteistot ovat 6-vaihteisia ja automaatit 8-vaihteisia.  Koeajetussa autossa oli tehokkain dieselistä eli 320d (135 kW/184 hv) sekä automaattivaihteisto. Niin moottori kuin vaihteisto ovat auton parasta antia eikä voimalinjaa ole pilattu liian pienten kierrosten käytöllä niin kuin nykyisen 520d:n ensimmäisessä versiossa. Moottori täyttää suorituskyvyn suhteen kaikki odotukset, mitä 2,0-litraiselle dieselille osaa asettaa ja samaan aikaan ainakin luvatut kulutuslukemat ovat luokan kärkeä. Vaihteiston toiminta on markkinoiden ehdotonta parhaimmistoa.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Koeajo tapahtui hyvin liukkaassa kelissä eikä täyttä käsitystä auton ajo-ominaisuuksista saanut. Ainakaan suuria ongelmia suuntavakavuudessa tai ohjauksessa ei ole. Auton käyttäytyminen liukkaalla kelillä sen sijaan arveluttaa. Kitkarenkailla varustettu auto oli esim. kiertoliittymässä hyvin epälooginen. Ensin perä lähtee kevyesti luistoon, sitten ajovakautus pysäyttää varsin terävästi luiston ja auto onkin yllättäen menossa eri suuntaan kuin kuljettaja haluaa. Maantienopeuteen kiihdytettäessä ajonvakautus vilkuttaa hermostuneesti eikä vauhti kiihdy odotetulla tavalla. Tällaisella autolla ei mielellään lähde vaikeisiin keliolosuhteisiin ennen kuin käyttäytymisen ihmeellisyyksiin on päässyt tutustumaan enemmän. 5-sarjassa näin merkittäviä ongelmia ei ole. Alustan jämäkähkö viritys on onnistunut. Suuremmassa nopeudessa tuntuu kuitenkin pientä nypytystä.

Rengasäänet on eristetty hyvin. Sen sijaan nelosdieselin raksutus on voimakkaampaa kuin useimmissa muissa keskiluokan autoissa.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Perusvarustelun lisäksi kaikkiin nelisylinterisiin malleihin saa edullisen Business-paketin ja 1-sarjan tapaan tarjolla on perusversion lisäksi koristeluteemoja eli Sport, Modern ja Luxury. Business-paketti sisältää vakionopeussäätimen, xenon-valot, peruutustutkan taakse, bluetoothin ja kääntyvät takaselkänojat. Perusvarusteluun sisältyy mm. 2-alueinen automaatti-ilmastointi, avaimeton moottorin käynnistys, audiojärjestelmä värinäytöllä ja 16" kevytmetallivanteet. Koeajetun auton noin 2500 euron Modern Line -paketti sisältää osanahkaverhoilun, 17" pyörät, urheiluohjauspyörän sekä kohokuvioidut puulistat, joiden tyylikkyydestä voi olla montaa mieltä.

Lisävarustevalikoimassa on kaksi mielekästä noin 700 euron pakettia. Käytännöllisyyspaketti sisältää verkot selkänojiin ja tavaratilaan, tavaratilan ja takaistuimien virtapistokkeen, valaistut ovenkahvat ulkona, luku- ja tunnelmavalot eteen ja taakse sekä lämmitettävän ohjauspyörän. Näkyvyyspaketissa on himmentyvä sisäpeili, etusumuvalot, sadetunnistin, ajovalojen hämärätunnistin sekä taittuvat takaistuimen pääntuet. Halvempikin navigaattori maksaa runsaat 2000 euroa. Lisävarustein matkapuhelin saadaan sulautettua auton järjestelmiin kehittyneemmin kuin missään muussa autossa on tähän mennessä nähty.

Sisustuksen tyyli on lähellä 1-sarjaa ja tällä on haluttu tehdä selvää pesäeroa hienostuneempaan 5-sarjaan. Laatuvaikutelma ei ole kehittynyt edeltäjästä ainakaan myönteiseen suuntaan. Hallintalaitteet ovat selkeät ja jämäkästi toimivat. Muista merkeistä poikkeavat automaattivaihteen valitsimen toiminta ja keskiasentoon palautuva vilkkuviiksi. Modern Line -version mittarit eivät ole luettavuudeltaan totutun selkeät. Keskinäyttö on tyylikäs ja toimintojen käyttö selkeää. Mittaristossa on riittävästi informaatiota näkyvissä yhtä aikaa, mutta kunnollista hetkellisen kulutuksen näyttöä ei ole. Säilytystilaa on kohtalaisen hyvin.

Kilpailuasetelma

BMW 320d vastaa mallisarjan uskollisten asiakkaiden toiveita. 5-sarjaan verrattuna se tuntuu kuitenkin monilta osin säästöbudjetilla tehdyltä. Moottori ja vaihteisto toimivat upeasti. Ajettavuus kesäkelillä jää arvioitavaksi myöhemmin.

11.2.2012 Timo Nurmela

takaisin