Koeajossa Volkswagen Beetle 1.2 TSI

Taustaa

Volkswagen New Beetle esiteltiin vuonna 1998. Suurta myyntimenestystä siitä ei tullut, mutta tarinaa jatkaa Beetle. Auto on tietysti kehittynyt monessakin suhteessa, mutta samalla hinta on olennaisesti alhaisempi kuin edeltäjässä ennen sen poistomyyntivaihetta. Nyt Beetlen saa suunnilleen samalla rahalla kuin Golfin.

Kori ja sisätilat

Beetlen pituus ja leveys ovat huomattavasti entistä suuremmat. Akseliväli on edelleen lyhyehkö ja korkeudeltaan se on jopa hieman edeltäjää matalampi. Tuulilasi on entistä loivemmassa ja uusien mittasuhteiden ansiosta Beetle on varsin virtaviivaisen näköinen. Ilmanvastuskerroin (0,37) sen sijaan on suurehko.

Takaistuimelle on tuntuvasti entistä helpompi kulkea eteen siirtyvien etuistuinten ansiosta. Tilat takaistuimella soveltuvat lapsille ja lyhyemmille matkoille alle 180-senttisille aikuisille. Pääntilaa on kohtalaisesti, mutta polvilla on ahdasta pitkän etumatkustajan takana. Kahden hengen takaistuimen muotoilu on toimiva. Myös etuistuimien pehmustus on onnistunut ja ajoasennosta saa hyvän. Joillekin saattavat ohjauspyörän säätövarat jäädä niukoiksi.

Tavaratila on litratilavuudeltaan 50 % suurempi kuin edeltäjässä ja lähellä Golfin mittoja. Nostokynnys on korkeahko ja takapuskuri pitkällä, joten housujen kuraantuminen lastattaessa on todennäköistä. Takaselkänoja kääntyy kahdessa osassa, mutta ei aivan vaakatasoon ja pohjaan jää tuntuva porras.

Näkyvyydessä Beetlen valitseva joutuu tekemään kompromisseja. Ikkunapinnat ovat sinänsä suuret, mutta niin keulan kuin perän arviointi perustuu mutu-tuntumaan. Edullinen pysäköintitutkapaketti on erittäin suositeltava valinta. Kääntöympyrä on varsin pieni. Leveät ovet ovat ongelmalliset ahtailla parkkipaikoilla.

Moottori ja suorituskyky

Beetlen moottorit ovat aluksi 1.2 TSI, 2.0 TSI ja 1.6 TDI. Paperilla luontevimmalta tuntuva 118 kW:n 1.4 TSI yhdistettynä DSG-vaihteistoon on luvassa Suomeen kesällä. Koeajetussa autossa oli 77 kW/105 hv perusmoottori, joka on tunnetusti litratilavuuteensa ja teholukemaansa nähden pirteä. Moottori on kierrosherkkä, mutta voimaa on jo pienillä kierroksilla. Tämäkin moottori riittää Beetleen, kunhan 6-vaihteisesta manuaalivaihteistosta viitsii etsiä tarvittaessa pienempiä pykäliä.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajettavuudeltaan Beetle ei paljon poikkea muista samalle perusrakenteelle tehdyistä autoista. Jousitus on melko jämäkkä, mutta ei epämukava. Auto istuu hyvin tiessä ja ohjaus on tunnokas myös kitkarenkailla.

Melutaso on melko voimakas. Moottori antaa kiihdytyksissä kuulua itsestään ja rengasmelua on kitkarenkaillkin sen verran, että se muodostunee muilla rengastyypeillä jonkinlaiseksi ongelmaksi.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Beetlen perusvarustelu noudattelee esim. Golfin varustetasoa. Vakiona on mm. manuaali-ilmastointi, nahkaratti, etuistuimen keskikyynärnoja, lukuvalot edessä ja vakionopeussäädin. Hinnastossa on kolme kohtuuhintaista lisävarustepakettia. Xenon-valot ja sadetunnistimen sisältävän paketin saa noin 700 eurolla, samoin navigaattorin. Parkkitutkat eteen ja taakse saa runsaalla 500 eurolla. Design-varustetaso 1 400 eurolla sisältää kevytmetallivanteet ja muita koristeita. Uusimpia turvavarusteita ei ole saatavana. Perusmalliin on tarjolla värivaihtoehtoja vain kolme vakioväriä ja kolme metalliväriä. Design-malliin on kolme vaihtoehtoa lisää.

Sisustus on onnistunut yhdistelmä retrohenkeä ja nykypäivää. Tyyli ei ole liiaksi mennyt toimivuuden edelle. Perusversiossa ainoa sisustusväri on musta. Myös kattoverhoilu on musta. Kojetaulu kiiltää häiritsevästi auringossa. Hallintalaitteet löytyvät tutuilta paikoiltaan. Vaihteensiirto on sujuva. Ohjauspyörä on melko kova ja ohut eikä siinä perushintaan ole nappeja esim. audion käytölle. Lämpeneminen tuntui pikkupakkasella vaatimattomalta. Tuotantoviikosta 50/2011 lähtien 1.2 TSI:hin on lisätty sähkövastus lämmityksen tehostamiseksi. Hansikaslokero on pienehkö, ovikotelot tilavat. Kojetaulun alaosan ja ovien verhoilu on hieman totuttua VW-tasoa vaatimattomampaa Meksiko-tasoa.

Kilpailuasetelma

Kupla on päivitetty nykyaikaan onnistuneesti. Se tarjoaa paitsi iloa silmälle, myös ajamisen iloa. Jos suurille takaistuintiloille ei ole käyttöä, Beetlen voi hyvillä mielin ostaa Golfin tai vastaavan perusauton sijasta ilman, että tyylin takia joutuisi tinkimään muista ominaisuuksista kuin kulmien hahmottamisesta. Beetlen toimitusajat ovat toistaiseksi hyvin pitkiä.

13.1.2012 Timo Nurmela

takaisin