Koeajossa Ford C-MAX 1.6 (125 hv) Titanium

Taustaa

Fordin Focus-sarjan uusiutumiskierros käynnistyy jälleen C-Maxilla, joita onkin nyt kaksin kappalein: suunnilleen edeltäjänsä kokoinen C-Max saa sisarmallikseen 14 cm pidemmän ja takaliukuovilla varustetun Grand C-Maxin. Uutuudet noudattelevat muodoiltaan Fordin nuorekasta nykylinjaa ja perusmuoto on lähellä S-Maxia ja Kugaa.

Kori ja sisätilat

C-Maxit vastaavat mitoiltaan suunnilleen vaikkapa Renaultin Scenic-kaksikkoa. Fordit ovat kuitenkin 5 cm matalampia. Lyhyen mallin sisätilat eivät ole erityisen suuret. Polvitilaa on useimmissa tapauksissa riittävästi, mutta pitkillä matkustajilla Titanium-mallin taittopöydät osuvat yläasennossaan polviin. Pääntilaa riittää myös keskimittaista pitemmillekin matkustajille, mutta monet kilpailijat tarjoavat enemmän tilaa. C-Maxin lisävarusteinen lasikatto on onnistuttu toteuttamaan niin, ettei se tuhoa pääntiloja.

C-Maxin Titanium-versiossa on erinomaiset urheilulliset etuistuimet. Moitetta voi antaa lähinnä vain selkänojan säätöpyörän ahtaasta sijainnista. Istuinten pehmustus on varsin kova niin edessä kuin takana. Takaistuimet ovat melko pienikokoiset, mutta takaistuimenkaan mukavuudessa ei ole suurempaa valittamista. Takaistuimien taittelu monikäyttöasentoon on varsin työlästä ja vaatii kaksi kättä. Grand-versiossa taittelu on helpompaa. Tavaratila on varsin lyhyt, mutta merkittävästi Focusta ja sen kilpailijoita suurempi.

Näkyvyys etenkin taakse on hieman rajoittunutta ja myös edessä loivat etupilarit vievät näkyvyyttä kilpailijoiden tapaan. Kääntöympyrä on tavanomaista suurempi.

Moottori ja suorituskyky

C-Maxin moottorivalikoimassa on aluksi viisi erilaista 1,6-litraista. Vapaastihengittävää bensamoottoria löytyy 77 kW/105 hv ja 92 kW/125 hv tehoisena ja ahdettua 110 kW/110 hv ja 134 kW/182 hv versiona. Dieselissä tehoa on 85 kW/115 hv. Myöhemmin on luvassa kaksi 2,0-litraista dieseliä. Koeajetussa autossa oli 125 hv bensakone. Se vaatii kierrosten käyttöä eikä ohituskiihtyvyys ole sittenkään kehuttavaa lyhyehköistä välityksistä huolimatta. Hinnan ja suorituskyvyn suhteeltaan kiinnostavammilta vaikuttavat diesel sekä 150-hevosvoimainen, joka on saksalaisilta saanut kehuja suorituskyvyn ja kulutuksen suhteesta. Ahdettujen moottorien yhteydessä vaihteisto on 6-vaihteinen. Automaattia ei ole tämän hetkiseen moottorivalikoimaan saatavana lainkaan, mutta 2,0-litraisiin dieseleihin tulee kaksoiskytkinvaihteisto.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

C-Maxin käsiteltävyys on kehuttava. Yllättävää on kuitenkin takapään laaja heilahdus terävissä ohjausliikkeissä. Myös kallistelua on tavanomaista enemmän. Ohjaustunto on luokan parhaimmistoa, mutta parhaat saavutuksena tällä saralla Ford teki 2000-luvun alkuvuosien mallistossa. Kokonaisuutena arvioisin ajo-ominaisuudet hivenen edeltäjää heikommiksi, mutta edelleen luokan parhaimmistoon. Jousitus toimii asiallisesti niin pienissä kuin suurissakin epätasaisuuksissa.

Meluntorjunnan Ford on viimeinkin ottanut vakavasti. Niin viimeisin Mondeo kuin C-Maxkin ovat huomattavasti edeltäjiään hiljaisempia. Koeajoauto oli varustettu Continentalin nastarenkailla eikä nastojen rapinaa kuulunut lainkaan. Tähän ei moni tämän hintaluokan auto pysty markkinoiden hiljaisimmillakaan nastarenkailla. Tyypillistä Fordia on kuitenkin lievä tuulen suhina ikkunatiivisteissä. Moottorin äänet ovat tuttuja ja pysyvät maltillisina normaalikierroksilla. Valitettavasti tässä versiossa ripeä eteneminen vaatii kovempaa kierrättämistä.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Suomen tuontimallistosta on jätetty köyhin Ambiente-varustelu pois, joten tarjolla ovat kohtalaisen hyvin varustellut Trend ja Titanium. Trendiin sisältyy mm. manuaali-ilmastointi, vakionopeussäädin, etusumuvalot ja kuljettajan ristiseläntuen säätö. Titaniumissa on lisäksi mm. 2-alueinen automaatti-ilmastointi, kevytmetallivanteet, sadetunnistin, nahkaratti ja paremmat stereot. Dieseleissä on polttoainelämmitin kelloajastimella. Lisävarusteita saa yksittäin tai kohtuullisen hintaisina paketteina. Uusimmista turvavarusteista on saatavana mm. kuolleen kulman varoitin (yhdessä parkkitutkan kanssa 780 euroa+vero).

C-Maxin sisustus on muotoiltu modernisti ja melko lennokkaasti. Kokonaisuus on tyylikäs, mutta ei kovin laadukas. Kovaa muovia on käytetty runsaasti. Jopa monet hallintalaitteet ovat liukaspintaisia. Radion napit ovat korkealla ja vinossa asennossa. Ohjauspyörä sopii poikkeuksellisen huonosti käteen. Sen keskiössä on runsaasti nappeja, jotka ovat kuitenkin helppokäyttöisiä. Vaihteensiirto on täsmällinen, mutta jarrut ainakin uutena hieman terävät. Tärkeimmät säilytyslokerot ovat suuria, mutta tila-autoissa usein nähtyä lokeroiden runsautta C-Max ei tarjoa.

Kilpailuasetelma

C-Max on linjakkaasti muotoiltu ja nuorekas pieni tila-auto. Monen muun Ford-mallin tapaan parhaat ominaisuudet liittyvät ajamiseen. Erityisen suuria tiloja lyhyt C-Max ei tarjoa. Hinnoittelu on hyvin kilpailukykyisellä tasolla.

21.12.2010 Timo Nurmela

takaisin