Koeajossa Citroën C4 VTi 120 Confort

 

Taustaa

Citroënin tiellä massavalmistajaksi keskiluokan ZX oli aikoinaan merkittävä askel. Se oli hyvin tavanomainen auto, jonka avulla Citroën valloitti uusia asemia markkinoilla. ZX:n ja Xsaran jälkeen yritettiin hieman persoonallisempaa ratkaisua, mutta ensimmäisen sukupolven C4 ei osoittautunut myyntimenestykseksi. Siihen merkittävänä syynä on kylläkin farmarimallin puute. Joka tapauksessa toisen sukupolven C4 palaa hyvin yllätyksettömälle linjalle ja ranskalaiset erikoisuudet on tarkkaan karsittu pois. C4 on yleiseurooppalaisen tuntuinen auto, jonka merkki voisi olla vaikkapa Opel. Tylsäksi C4:n muotoilua ei silti tarvitse moittia.

Kori ja sisätilat

C4:n sisätiloja ei pienennä erottuva muotoilu. Sen sijaan lyhyehkö akseliväli ja suuren tavaratilan priorisoiminen takaistuintilojen edelle tekevät takaistuimen polvitiloista niukahkot. Samaan hengenvetoon voi todeta myös varvastilat niukoiksi ja kynnykset hyvin korkeiksi niin edessä kuin takana. Kokonaisuutena tilaa on juuri riittävästi 185-senttiselle takamatkustajalle samanmittaisen takana. Hiukset hipovat kattoa ja polvet etuistuimia, mutta matkanteko sujuu ilman suurempia ongelmia. Takatilat ovat samaa luokkaa Astran, Civicin tai Bravon kanssa, mutta nämä ovat autoja, joissa näkee jo ulkoa, että muotoilijan linjaukset syövät tiloja. C4:n etuistuimet ovat pehmeät ja muotoutuvat istujan muotoihin, mutta selkänojan antama tuki jää puutteelliseksi. Ajoasento on ongelmaton.

Tavaratila on litratilavuudeltaan luokkansa suurin. Lisäksi se on muodoiltaan hyvin selkeä. Ero luokan pienitilaisimpiin farmareihin, kuten Hyundai i30 cw:hen ja Volvo V50:aan jää minimaaliseksi. C4:n tavaratilan laajentamisessa sen sijaan on tingitty. Selkänojat jäävät hyvin vinoon asentoon ja porras selkänojalta tavaratilan lattialle on korkea. Tavaratilan pohjan alla on paikka lähinnä varapyörälle, jota ei ole.

Näkyvyys on keskinkertainen. Etupilarit ovat varsin loivat ja myös keskipilarit tulevat yllättävästi näkökenttään. Taakse näkyvyys on heikompi kuin korin selkeästä muodosta voisi päätellä. Kääntöympyrän halkaisija on luokassaan tavanomaista suurempi.

Moottori ja suorituskyky

C4:n moottorit ovat tuttua tavaraa. Bensamoottoreja merkitään hevosvoimien mukaisilla tunnuksilla VTi 95, VTi 120 ja THP 156. Dieselit ovat HDi 92, 112 ja 150. Pienin bensakone on 1,4-litrainen ja suurin diesel 2,0-litrainen. Muut versiot ovat 1,6-litraisia. VTi 120:aan saa 4-vaihteisen automaattivaihteiston. THP 156:ssa aina sekä e-HDi 112 -versiossa vaihteisto on antiikkinen automatisoitu manuaali, jonka toiminnasta on lehtien koeajoissa kuultu tyrmääviä lausuntoja. Koeajettu VTi 120 on ahtamattomaksi moottoriksi ajanmukainen ja tarjoaa vaivatonta suorituskykyä perustarpeisiin. 

Ajettavuus, alusta ja melutaso

C4:n ohjaus on kehittynyt positiiviseen suuntaan. Se on kevyt, mutta tunnokkuudeltaan kohtuullinen. Mikään pujotteluratojen mestari C4 ei kuitenkaan ole. Kokonaisuutena ajo-ominaisuudet eivät yllä konsernisisar Peugeot 308:n tasolle, mutta olennaisia ongelmia ajettavuuteen ei liity. 

Jousitusmukavuus oli edellisessä C4:ssä aluksi heikko, mutta kehittyi vuosien varrella. Nyt alustaan on tuotu entistäkin enemmän mukavuuspainotusta. Useimmissa tilanteissa epätasaisuudet suodattuvatkin tuntumattomiin. Alustan virittäminen mukavuuteen tähtääväksi on selkeä poikkeus C4:n yleiseurooppalaisuuteen.  

Melutason arviointi oli vaikeaa lumisista teistä johtuen, mutta erityisesti C4 ei tässä suhteessa pääse loistamaan. Rengasäänet vaihtelevat pinnanlaadun mukaan. Voimansiirrosta kuuluu tuttu PSA-ujellus esim. moottorijarrutuksissa.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustetasoja on kolme. Attractionissa on manuaali-ilmastointi, radio/CD, sumuvalot, vakionopeussäädin, ajotietokone ja tavanomaiset turvavarusteet. Confortissa on tärkeimpinä lisinä sadetunnistin ja automaattinen 2-alueilmastointi. Exclusivesta löytyvät mm. kevytmetallivanteet, katveavustin, parkkitutka edessä ja takana ja takaistuimen keskikyynärnoja. Lisävarustevalikoima on melko niukka. Varapyörän veroton hinta on 100 euroa ja metallivärin 490 euroa. Ainoa vakioväri on valkoinen.

Sisustuksen ilme on paljon edeltäjäänsä tavanomaisempi ja avainsana on selkeys. Sisustuksessa on silti särmää enemmän kuin ulkomuodossa. Elegancen verhoilu on näyttävä, mutta Confortissa melko tavanomainen. Yleistyvä ilmiö on luopuminen ovien kangasverhoilusta. Ohjauspyörään on koottu paljon toimintoja, mutta nopeudenrajoittimen ja viidellä muistipaikalla varustetun vakionopeussäätimen käyttö sujuu silti hienosti. Kierroslukumittari valopalkeilla toteutettuna on suuntaa-antava. Nopeusmittari digitaalisena on ehdottomasti plussaa. Kytkintä poljetaan edelleen hieman liikaa ylhäältä alas, jolloin kengänkärki osuu polkimen varteen. Säilytyslokerot ovat suurikokoisia, mutta pehmustamattomia. 

Kilpailuasetelma

C4 on hinnoiteltu kovimpia kilpailijoita vastaavalle tasolle. Esimerkiksi Peugeot 308:n kanssa tärkeimpien versioiden hinnat ovat satasen tarkkuudella samat. Huono asia Citroënin kannalta on se, että jälleen on esitelty uusi automalli, joka ominaisuuksiltaan ei kokonaisuutena yllä edes 3 vuotta aikaisemmin esitellyn konsernisisar 308:n tasolle. Keskinkertaisilla ominaisuuksilla ja yllätyksettömällä olemuksella ei ole helppo saavuttaa huippuluokan myyntimenestystä. Varsinkin, kun se farmarimalli jää ilmeisesti tälläkin kerralla puuttumaan.

8.1.2011 Timo Nurmela

takaisin