Koeajossa Citroën C4 Picasso 1.8 Confort

 

Taustaa

Citroën on ollut kasvavilla pienten tila-autojen markkinoilla melko hyvin mukana edullisella Xsara Picassollaan. Vanha malli jää vielä useammaksi vuodeksi tuotantoon, vaikka markkinoille on nyt tuotu isompi C4 Picasso. Uutuus on aluksi tarjolla vain 7 hengen versiona.

Kori ja sisätilat

C4 Picasso asettuu mitoiltaan aivan luokkansa yläpäähän. Pituutta on 32 cm enemmän kuin Xsara Picassossa. Ranskalaiskilpailijaan, Renault Grand Scéniciin verrattuna pituutta on 9 cm enemmän. C4 Picasson erikoisuus on jättimäinen loiva tuulilasi, joka tuo valoisuutta ja periaatteessa myös näkyvyyttä. Tunnelma autossa on kuitenkin melkein samankaltainen kuin ranskalaisten isoissa tila-autoissa. Lähes 1,5 metrin päässä kuljettajasta sijaitseva tuulilasin alareuna ja näkymättömissä oleva keula saavat varmasti hien nousemaan monen perheenäidin otsalle. Suuret kolmioikkunat parantavat näkyvyyttä etuviistoon. Siltä osin Picasso on edellä monia muita tila-autoja.

C4 Picasson tilaratkaisu on samankaltainen kuin lähimmissä 7-paikkaisissa kilpailijoissa: kolmannen rivin istuimet taittuvat tavaratilan pohjalle, jolloin auto on 5-paikkainen ilman istuinten poistamista autosta. Toisella istuinrivillä on kolme erillistä istuinta, jotka ovat lähes täyskokoisia. Neljälle aikuiselle on moitteettomat tilat silloinkin, kun keskimmäinen istuin on kaadettu alas. Keskirivin istuimet on sijoitettu melko matalalle eikä istuinosan etureuna tarjoa juurikaan reisitukea. Syynä lienee halu tehdä laajennetun tavaratilan pohjasta mahdollisimman vaakasuora. Tässä onkin onnistuttu hyvin ja monikäyttöisyyteen liittyvät ratkaisut ovat aivan tila-autojen parhaimmistoa. 

Tavaratilan litratilavuudet ovat hyvin lähellä Grand Scéniciä. Kolmannen istuinrivin päälle tulevat lattiapalaset on toteutettu tavanomaista älykkäämmin. Myös penkin taittaminen kolmannelle riville käyntiä varten on helppoa. Kolmannen rivin istuimilla ei Picassossakaan ole kunnolla tilaa aikuisille. Kokonaisuutena siis suurempia ulkomittoja ei ole saatu hyödynnettyä sisätiloissa. Kiitosta voi sen sijaan antaa mukaville etuistuimille.

Moottori ja suorituskyky

C4 Picasson moottorivaihtoehdot ovat kaikki tuttuja merkin muista mallisarjoista. Bensamoottorit ovat 1.8 (92 kW/125 hv) ja 2.0 (103 kW/140 hv). Dieselinä on tarjolla 1.6 HDi (80 kW/110 hv) ja 2.0 HDi (100 kW/136 hv). Erikoisuus on se, että käsivalintaisen vaihteiston saa vain 1.8:aan ja 1.6 HDi:hin. Isommissa moottoreissa perusvaihteisto on 6-vaihteinen BMP eli automatisoitu manuaalivaihteisto. Valitettavasti sitä ei ollut mahdollisuutta koeajaa, mutta muualla siitä on annettu hieman parempia arvioita kuin PSA:n aikaisemmista automatisoiduista manuaaleista. Vaihtoehtona isompien moottorien yhteydessä on automaattivaihteisto, joka bensakoneen tapauksessa on vanhanaikainen ja huonomaineinen 4-vaihteinen ranskalaistuote. Koeajettu 1,8-litrainen liikkui odotusten mukaisesti eli suorituskyky vastaa ilmoitettua 11,9 sekunnin kiihtyvyyttä. Luonteeltaan moottori on hieman unelias, mutta toimeen peruskoneellakin tulee. 

Ajettavuus, alusta ja melutaso

C4 Picasson ajo-ominaisuuksista jää päällimmäisenä mieleen ylitehostettu ohjaus. Tuntuma tienpinnan tapahtumiin jää sen takia etäiseksi. Auton suuntavakavuudessa sinänsä ei ole mitään vikaa ja äkilliset kaistanvaihdotkin sujuvat ketterästi, joskin kallistellen. Miinusta tulee suuresta kääntöympyrästä, johon tuo lisävaikeutta keulan sijainnin vaikea arvioitavuus.

Jousitus on viritetty melko mukavaksi. PSA-konsernin autoista tutut kolahtelut taka-akselilla ovat tallella myös Picassossa. Melun eristämiseen on tehtaan tekstien mukaan panostettu paljon. Lopputulos onkin onnistunut lukuun ottamatta tuttua jyrinää karkeilla suomalaisteillä.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

C4 Picasso on alkuvaiheessa tarjolla kolmena varustetasona. Perusmalli Ambiance sisältää mm. 8 turvatyynyä mukaan lukien polviturvatyynyt, manuaali-ilmastoinnin, ajotietokoneen, sumuvalot, vakionopeussäätimen ja CD-radion. Ambiance on saatavissa vain tehdastilauksena ja varsinaiseksi myyntimalliksi nousee Confort, jossa on mm. automaatti-ilmastointi, sadetunnistin, lentokonepöydät, sähkölasit myös takana, etuistuinten keskikyynärnojat ja plyysiverhoilu. 2,0-litraiset saa myös Exclusivena, jossa on lisäksi mm. taka-akselin ilmajousitus, peruutustutka, kevytmetallivanteet ja paljon pikkuyksityiskohtia. Lähinnä sisätiloihin keskittyviä pikkuvarusteita on saatavana myös lisävarustepaketteina. Hinnaltaan erityisen houkuttelevia tarjouksia lisävarustelistalta ei löydy.

C4 Picasson kojelaudan suunnittelu on ulkoasultaan näyttävää, mutta käytännöllisyydeltään ala-arvoista. Mittarien sijoittamisessa keskelle kojetaulua ei toistaiseksi kukaan ole nähnyt mitään etua lukuun ottamatta helpompaa oikealta ohjattavan version tekemistä. Käsijarrun sähköisen käyttökytkimen sijainti kaukana kojetaulun keskellä on kummallinen. Samalla seudulla sijaitsee älyttömyys, johon vain ranskalainen pystyy: sisäilman tuoksupanos. Lämmityslaitteen säätimet on erään toisen ranskalaistila-auton tapaan arvottu sijoitettavaksi vasemmalle, jolloin ne eivät ole matkustajan käytettävissä. 

Aurinkolippojen osalta omintakeinen suunnittelu on tuottanut parempia tuloksia. Sisävaloja tuntuu olevan joka puolella, mm. ovikoteloissa ja tavaratilan oven pielestä löytyy irrotettava taskulamppu. Sisävalojen lisäksi autossa on runsaasti erilaisia säilytyslokeroita. Esimerkiksi kojetaulun päällä mittariston molemmin puolin on kannelliset lokerot. Etuistuinten välistä sellainen sen sijaan puuttuu ja istuinten välinen tila jää hyödyntämättä. Automaateissa vaihdevipu on sijoitettu ratin taakse. Manuaalivaihteisessa kojelaudassa on uloke, johon vaihteenvalitsin on sijoitettu. Sijoituspaikka on hyvä. Ratin keskiö ei pyöri ratin mukana.

Kilpailuasetelma

C4 Picasso on tilava, mukava, hiljainen ja runsaasti varusteltu auto. Parantamista löytyisi mm. ohjauksesta, 1,8-litraisen moottorin pirteydestä ja yksityiskohtien käytännöllisemmästä suunnittelusta. Kokonaisuutena ominaisuudet riittävät luokassaan keskitasolle. Hintataso on lievästi kilpailijoiden tason yläpuolella. Nämä seikat huomioiden maahantuojan myyntitavoite, 1000 autoa vuodessa, on varsin toiveikas.

24.11.2006 Timo Nurmela 

takaisin