Koeajossa Citroën C5 2.0 HDi Exclusive Aut.

Taustaa

Citroën C5:n vuonna 2001 esitelty ensimmäinen sukupolvi saavutti luokassaan melko hyvän suosion, mutta mallin muotoilua ei voinut pitää kovin dynaamisena ja laatu oli ajoittain hyvinkin kyseenalaista. Toisen sukupolven C5:n muotoilu on selvästi näyttävämpi ja ainakin viimeistelyyn on kiinnitetty aikaisempaa enemmän huomiota.

Kori ja sisätilat

C5:n keula on pitkä, perä lyhyt ja korin yläosa kevyen näköinen. Eri suunnista katseltuna ulkonäön antama vaikutelma vaihtelee paljon. Joissakin yksityiskohdissa muotoilijalla on ollut yritystä hieman liikaakin. Esimerkiksi keulassa on todella monenlaisia ritilöitä. Korin mitat vastaavat lähes sentilleen luokan tähän asti suurinta eli Mondeota. Edeltäjään verrattuna akseliväli on kasvanut 6,5 cm. Pituutta on tullut sedaniin lisää 3,5 cm, mutta farmari on lyhentynyt sentillä. Takaistuimella on kohtalaisen väljää, mutta ulkomittoihin verrattuna parempaakin voisi odottaa. Polvitilaa on runsaasti ja varpaatkin mahtuvat juuri etuistuimen alle. Pääntila sedanissa riittää mukavasti vain 180-senttiselle, vaikka istuin on sijoitettu melko alas. Takaistuimen muotoilu on voimakas ja kokonaisuutena onnistunut. Käynti takaistuimelle ei ole niin helppoa kuin voisi olettaa. Jalkaterää on aseteltava ajatuksella leveän kynnyksen ja kapeahkon aukon takia.

Etuistuimet ovat koeajetussa Exclusive-mallissa erittäin mukavat. Ne tarjoavat hyvin tukea ja ovat isokokoiset. Dynamique-mallissa istuimet näyttävät suunnilleen samalta, mutta selkänojan sivutukien väliin jäävä tila tuntuu tiiviimmältä. Ambiance-perusmallissa istuimet ovat vaatimattomammin muotoillut. Ohjauspyörän säätövarat ovat riittävät, mutta korkeussäädön porrastus turhan harva. Ohjauspyörä ei tuntunut oikein käteensopivalta. Normaalisti käytettävällä puolien yläpuolisella alueella on karkeaa neulosta, ja ratti on melko ohut ja profiililtaan kulmikas.

Tavaratilan koko on sedanissa hivenen luokan normaalitasoa pienempi (467 litraa). Lastausaukko on useimpia kilpailijoita suurempi, vaikka nostokynnys onkin korkea. Laajennetun tavaratilan pohja on lähes tasainen. Suksiluukku on kummallisen pieni. Toureriksi nimetyssä farmarimallissa on edeltäjää pienempi, mutta samaa luokkaa monen kilpailijan kanssa.

Paksut ja loivaan sijoitetut etupilarit vievät hieman näkyvyyttä. Pitkän keulan sijaintia ei ole helppo arvata, kun näköyhteyttä eteen asti ei ole. Takaikkuna on matala ja rajoittaa näkyvyyttä taakse. Ulkopeilit ovat suurikokoiset. Kääntöympyrän halkaisija on hieman luokan normaalitasoa suurempi.

Moottori ja suorituskyky

C5:n heikoimpia lenkkejä on bensamoottorivalikoima. PSA on panostanut enemmän dieselpuolelle ja bensakoneet ovat jääneet kehityksessä jälkeen. Tämä ei tietysti suuresti haittaa suomalaisia, jotka tässä kokoluokassa ostavat enemmän dieseleitä. Dieselvalikoimakaan ei tarjoa mitään uutta. Tarjolla ovat samat 1,6-, 2,0-, 2,2- ja 2,7-litraiset hiukkassuodattimella varustetut dieselit kuin ennenkin. Koeajettu 2,0-litrainen tuottaa 340 Nm väännöllään riittävän suorituskyvyn C5:n kuljettamiseksi. Käytännön ajotilanteissa auto tuntuu useimmiten ripeältä. Paikaltaan kiihdytettäessä moottorin rajallinen teho tulee kuitenkin esiin ja kiihtyvyys jää vaisummaksi kuin muiden tilanteiden perusteella olisi odottanut. Tämän moottorin yhteydessä automaattivaihteisto on 6-vaihteinen, jonka vaihtamismukavuus on keskitasoa ja kulutuslisä peräti 1,1 litraa. Tehokkaampaa 2,2-litraista ei saa automaattina.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

C5:n mallistossa Ambiance- ja Dynamique-versiot on varustettu teräsjousilla ja Confort ja Exclusive kaasunestejousilla. Koeajoautossa oli siis jälkimmäinen. Mukavuudesta voi kokonaisuutena antaa erinomaisen arvion, vaikka lievän pintakovuuden tuloksena poikittaissaumat tulivat hieman liikaa läpi jousituksesta. Suuremmat epätasaisuudet sen sijaan ylittyvät hienosti. Kaasunestejousituksen etuna on myös kallistelemattomuus kaarteissa ja tunteettomuus runsaalle kuormalle. 

Ohjaus tuntuu tarkalta, mutta hieman liiankin herkältä ja kevyeltä. Tämän ominaisuuden kanssa oppii varmasti elämään, kun ajettavuus periaatteessa on kunnossa. Myös kuoppaisella soratiellä C5 oli kuin kotonaan.

Melutaso on kohtuullisen alhainen. Moottorin ääni on melko hiljainen, mutta tulee toki esiin kiihdytyksissä. Rengasäänet on eristetty keskimääristä paremmin. Koeajoauton laminoiduista sivulaseista huolimatta kohtaavat autot kuuluivat sisään vähintäänkin tavanomaisesti.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustetasoja on siis neljä. Ambiancessa on ESP, 7 turvatyynyä, ajotietokone, automaatti-ilmastointi, vakionopeussäädin ja CD/radio. Dynamiquessa on tämän lisäksi mm. takaistuimen keskikyynärnoja ja suksiluukku, 17" aluvanteet, ristiseläntuen säätö ja nahkaratti. Confortin erot Dynamiqueen ovat vähäisiä. Aluvanteet puuttuvat, mutta vakiona on mäkilähtöavustin. Exclusivessa on muiden mallien lisäksi mm. sadetunnistin, laminoidut sivulasit, pysäköintitutka takana, sähkösäätöiset etuistuimet hierontatoiminnolla ja osittainen nahkaverhoilu. Metalliväri maksaa 550 euroa ja xenon-valot 1400 euroa.

Sisustuksen ilme on moderni  ja huolitellun oloinen. Ohjauspyörän keskiö pysyy paikallaan rattia käännettäessä C4:n tapaan. Ratissa on paljon nappeja, jotka vaativat hieman perehtymistä, mutta ovat sen jälkeen mukavasti käsillä. Mittarien selkeys on jäänyt hieman toisarvoiseen asemaan. Istuinlämmittimen katkaisimet on piilotettu istuinten etunurkkaan. Hansikaslokero on pienehkö. Sisustusmateriaalit tuntuvat varsinkin Exclusivessa korkeatasoisilta.

Kilpailuasetelma

Viime vuosina esitellyt ranskalaisautot ovat olleet ominaisuuksiltaan ja kilpailukyvyltään aallonpohjassa. Muutamassa viimeisimmässä mallissa ote tuntuu parantuneen. Myös C5 on luokassaan kilpailukykyinen eikä hintaakaan ole liikaa noussut. Itse asiassa näin hyvissä asemissa kilpailijoihin verrattuna ei mikään Citroën-malli ole ollut yli 10 vuoteen. Auto on harkinnanarvoinen vaihtoehto vaikkapa Peugeot 406 -asiakkaille, jotka ovat pettyneitä 407:n ominaisuuksiin. Suurimpia kysymysmerkkejä on jälleenmyyntiarvo, joka edeltävällä mallilla oli luokkansa heikoin.

17.5.2008 Timo Nurmela

takaisin