Koeajossa Honda CR-V 2.0i Elegance Plus

Taustaa

Alunperin vuonna 1996 esitellyn Honda CR-V:n kaksi ensimmäistä sukupolvea olivat tyyliltään perinteisen maasturimaisia. Uusi sirompi malli taas muistuttaa muodoltaan enemmän tila-autoa. Muotoilua keventävät laskeva ikkunalinja ja varapyörän sijoittaminen tavaratilan alle. Tekniikan osalta CR-V:n kehitys on ulkoasua vähäisempää. Varusteiden osalta saatavilla on nyt selkeästi ylellisempää tarjontaa. Mallivalikoima on edelleen puutteellinen. Tehokkaita moottoreita ei ole tarjolla eikä dieseliä saa automaattivaihteisena. 

Kori ja sisätilat

CR-V ei ainoastaan näytä edellistä mallia pienemmältä. Se myös on 9 cm lyhyempi ja 4 cm matalampi. Leveyttä sen sijaan on tullut 4 cm lisää. Sekä takaistuin- että tavaratilaa on suunnilleen saman verran kuin edeltävässäkin mallissa. Istuinmukavuudesta takapenkillä on jouduttu tinkimään. Sen sijaan etuistuimien muotoilu on tavanomaista onnistuneempi ja istuimet ovat myös ilahduttavan suurikokoiset. Selkänojan säätö on valitettavasti portaallinen. Pientä parantamisen varaa olisi vielä myös ratin pituussäätövarassa. Nyt ratti saattaa jäädä joidenkin mielestä liian kauas.

Kokonaisuutena sisätilat ovat runsaat ja monipuolisesti muunneltavat. Takaistuintilaa on enemmän kuin useimmissa kilpailijoissa ja niin polvi- kuin pääntilaa on riittävästi suurikokoisellekin matkustajalle. Istuimet on sijoitettu korkealle ja takaistuimelta laskeuduttaessa sotkee housunsa. Takaistuimia voi siirrellä pituussuunnassa sen mukaan, tarvitaanko istumatilaa vai tavaratilaa. Takaistuin taittuu kokoon kahdessa osassa ja pelkän selkänojan saa laskettua kolmessa osassa. Pelkän selkänojan laskemisella syntyvä tila ei kuitenkaan ole kovin käytännöllinen. Tavaratilaan saa myös välipohjan lattiatason ja hattuhyllyn puoleen väliin. Vastaavia ratkaisuja on nähty ennenkin, mutta ainoastaan 10 kg kantavan välipohjan hyöty ei ole vieläkään selvinnyt. Tavaratilan luukku avautuu nyt ylöspäin.

Näkyvyys eteen on hyvä ja ulkopeilit ovat suuret. Takakulmiin jää varsin suuret katvealueet ja myös takaikkunan alareuna on niin korkealla, että taakse jää tavanomaista laajempi alue näkymättömiin. Koeajetussa Elegance Plus -mallissa on laaja lasikatto, jonka saa umpeen sähkötoimisilla verhoilla. Kääntöympyrän halkaisija on kilpailijoihin verrattuna kohtuullisen pieni.

Moottori ja suorituskyky

Civicin 1,8-litraiseen perustuva 2,0-litrainen bensamoottori on uusi ja aikaisempaa pitkäiskuisempi, vaikka teho- ja vääntöarvot (150 hv ja 192 Nm) ovat täsmälleen samat kuin edeltävässäkin mallissa ja moottori on edelleen luonteeltaan kierroskone. Myös suorituskyky on ennallaan eli samaa tasoa tavallisten 2,0-litraisten perheautojen kanssa. Sinänsä ihan hyvä saavutus 1600-kiloiselle katumaasturille, mutta tehokkaamman vaihtoehdon puutetta täytyy edelleen hämmästellä. Diesel on edelliseen malliin uutuutena esitelty 2,2-litrainen ja se on varustettu hiukkassuodattimella. Käsivaihteistoissa on 6 vaihdetta ja bensakoneen yhteyteen saa 5-vaihteisen automaattilaatikon.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Koeajon yhteydessä ei ollut tarjolla liukasta pintaa, joten nelivedon kytkeytymiseen tarvittava viive jäi kokematta. Edeltävässä mallissa se oli häiritsevän pitkä. Ajettavuus on selkeästi kehittynyt edeltävästä mallista, joka sekään ei ollut huono katumaasturien joukossa. Suuntavakavuus on hyvä ja kaarrekäytöskin on yllättävän henkilöautomainen korkeudesta huolimatta. Merkittävin puute on ohjauksen lievä tunnottomuus keskialueella. Ohjauksen osalta arvio koskee vain bensakoneista, sillä dieselissä on hydraulinen ohjaustehostin.

Myös jousituksessa on tapahtunut kehitystä. Jämäkämmästä alustasta huolimatta edellisen mallin tärinästä on päästy eroon ja pienet epätasaisuudet suodattuvat hyvin pois. Terävissä koloissa alusta kuitenkin tuntuu hieman kovalta. Tältä osin mukavuus on selvästi jäljessä useimpia saman hintaluokan henkilöautoja.

Melutaso on kaupunkiajossa miellyttävän hiljainen. Tosin moottorin ääni kiihdytyksissä ei ole kovin hienostunut. Noin 80 km/h nopeudesta alkaen rengasmelu alkaa kuulua selvästi. Rengasmelun takia auton hiljaisuutta ei voi kehua, vaikka esimerkiksi tuulen suhinoita ei ole häiritsevästi. Voimansiirrosta kuuluu tietyissä tilanteissa lievää ujellusta.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

CR-V:stä on nyt tarjolla 5 erilaista varustevaihtoehtoa. Sen sijaan erillisiä lisävarusteita ei tehtaalta ole saatavilla metalliväriä (590 euroa) lukuun ottamatta. Suomessa asennettuna mm. pysäköintitutkat on saatavissa melko edullisesti.

Perusmalli on nimeltään Comfort ja se sisältää mm. ESP:n, 6 turvatyynyä, aktiiviset pääntuet edessä, manuaali-ilmastoinnin ja radio/CD-soittimen. Elegancen lisähinta on 2300 euroa ja sillä rahalla saa mm. sumuvalot, tavaratilan peiton, vakionopeussäätimen, 2-vyöhykkeisen automaatti-ilmastoinnin, sadetunnistimen ja alumiinivanteet. Toinen 2300 euron lisäpanostus Elegance Plus -mallin tuo panoraamakaton, xenon-valot ja tummennetut takalasit.

Executive-malli onkin jo selvästi eri hintaluokassa. Perusmalliin verrattuna hintaa on tullut 11 800 euroa lisää. Silloin CR-V:hen sisältyy em. varusteiden lisäksi mm. nahkaverhoilu, sähköllä säädettävä kuljettajan istuin, pysäköintitutkat edessä ja takana, peruutuskamera, navigaattori, laadukkaampi audiojärjestelmä ja 18" alumiinivanteet. 4500 euron lisäsijoituksella Executive Advanced -versioon varustelu täydentyy vielä kaarrevaloilla, törmäyksiä estävällä jarrujärjestelmällä ja adaptiivisella vakionopeussäätimellä.

Varustelun ohella myös CR-V:n sisustus on entistä korkeatasoisempi. Erityisen laadukkaan vaikutelman antaa tyylikäs mittaristo ajotietokoneineen. Myös keskikonsolissa on tyylikäs valaistus. Ohjauspyörä on samantyylinen kuin uudessa Civicissä. Osittain hallintalaitteet kuitenkin mukailevat vanhaa tyyliä, joka ei edusta Hondan parasta osaamista alalla. Ilahduttavaa on se, että sisustus on aikaisemmasta poiketen saatavissa mustan ohella myös beigenä.

Hallintalaitteiden toiminta on moitteetonta. Vaihdevipu on lyhyt ja sijoitettu korkealle kojetauluun, jossa se on hyvin käsillä. Säilytyslokeroita on paljon, mutta hansikaslokero on pieni. Suomen oloissa toimivan automaatti-ilmastoinnin rakentaminen tuntuu olevan japanilaisille ylivoimaista, vaikka kotimaassakin pitäisi olla olosuhteita, joissa lasien huurtuminen tulee esille. Merkittävä puute on myös se, että matkustajan turvatyynyä ei saa kytkettyä pois lastenistuimen sijoittamiseksi.

Kilpailuasetelma

Uusi CR-V on selkeästi entistä henkilöautomaisempi ja tulee löytämään uusia ostajia tähän asti henkilöautolla ajaneiden joukosta. Samalla ehkä menetetään pieni määrä "oikean" maasturin ystäviä kilpailijoille. Ulkomuodon ohella ajettavuus ja varustelu ovat entistä henkilöautomaisempia ja edustavat luokkansa parasta tasoa. Vaikka CR-V on omassa sarjassaan erinomainen auto, se jättää silti ristiriitaisen vaikutelman. Sitä tulee verranneeksi samanhintaisiin farmareihin ja siinä vertailussa CR-V:n alusta ja melutaso eivät kiitosta saa.

28.12.2006 Timo Nurmela 

takaisin