Koeajossa Honda CR-V 2.0 Lifestyle

Hondan myynti Euroopassa on viime vuosina ollut laskussa. Parhaiten on sujunut CR-V:n myynti ja neljänteen sukupolveen siirtyvän CR-V:n avulla merkin asemia pyritään valtaamaan takaisin. CR-V muuttui edellisessä mallinvaihdoksessa tyyliltään vähemmän maasturimaiseksi, ja uutuus jatkaa samoilla linjoilla. Perä on aikaisempaa raskaamman näköinen ja keulan ilme on uudistunut. Ensimmäistä kertaa CR-V:stä on myös pelkästään etuvetoinen versio.

Ulkomitoiltaan CR-V on jopa hieman pienentynyt edeltäjästä. Korkeutta on 30 mm vähemmän. Sisällä tunnelma on avara. Takapenkillä on kohtalaisesti tilaa jopa kolmelle matkustajalle. Tässä auttaa osaltaan keskitunnelin puuttuminen. Niin pääntilaa kuin polvitilaa on runsaasti. Istuin on lautamaisista muodoistaan huolimatta melko mukava. Istuin on sijoitettu korkealle, mutta silti lattia tuntuu olevan hieman korkealla ja reisituki jää vajaaksi. Ovet aukeavat reilusti.

Myös etuistuimissa muodot ovat vähäisiä, mutta istuin mukautuu istujan vartalolle. Etuistuinten selkänojan säätö on portaallinen. Ristiseläntuki saisi olla säädettävissä ylemmäksi. Henkilökohtaisesti selkä ei pitänyt CR-V:n istuimesta.

Tavaratila on suuri. Litratilavuutta ilmoitetaan peräti 589 litraa. Laajennettaessa myös istuinosa käännetään, mutta siltikään pohjasta ei tule aivan tasaista. Istuimen taittelu on helppoa.

Takapilarit ovat leveät, mikä heikentää näkyvyyttä takaviistoon. Eteen näkyvyys on hyvä ja ulkopeilit ovat suuret. Auton ulkopinnoissa uloimpana ovat joka suunnassa käytännöllisesti mustat muoviosat. Kääntöympyrän halkaisija on kilpailijoihin verrattuna kohtuullisen pieni.

Moottoreissa on vain pieniä muutoksia. Edelleen tarjolla ovat 2,0-litrainen bensakone (155 hv) ja 2,2-litrainen diesel (150 hv). Molemmat saa 6-vaihteisella käsivaihteistolla tai 5-vaihteisella automaatilla. Koeajetussa autossa oli bensamoottori ja manuaalivaihteisto. Moottori on kierroskone, joka tuntuu normaaleilla kierroksilla vaisulta. Suorituskyky jää 1,6-litraisten perheautojen tasolle. Nelivetojärjestelmän hidas reagointi etupyörien luistoon on ollut CR-V:n huonoja puolia. Tätä on nyt parannettu sähköpumpun avulla. Liukkaan kelin puuttuessa tämä jäi todentamatta.

CR-V:n ajettavuus on yllätyksetön. Ohjaustehostin on sähköinen ja ohjaustunto on laimeaa, mutta suuntavakavuus uraisellakin tiellä on hyvä. Hieman on tunnistettavissa Civicmäistä yliherkkää reagointia pieniin ohjausliikkeisiin. Kaarrekäytös on korkeudesta huolimatta varsin henkilöautomainen. Pitkille maantietaipaleille löytyy joka tapauksessa parempiakin kulupelejä samasta hintaluokasta.

Jousitus on pehmeähkö. Mukavuus on kilpaileviin katumaastureihin verrattuna useimmissa ajotilanteissa hyvä. Esimerkiksi rautatiekiskojen ylityksessä ja muissa terävissä poikittaissaumoissa tärähdys on kuitenkin odotettua suurempi.

Kitkarenkailla varustettuna melutaso oli varsin alhainen. Moottori surisee terhakkaasti, mutta sen ääni on eristetty sopivan hyvin.

Ensivaikutelma sisustuksen laadusta autoa pimeässä vastaanotettaessa ei ollut kovin korkeatasoinen. Ohjauspyörä on ohutkehäinen eikä nahka tunnu käteen miellyttävältä. Kojelaudan valaistus ja mittaristo eivät näytä pimeässä yhtä näyttäviltä kuin monessa muussa nykyautossa. Pääosa kojetaulun materiaaleista on kovapintaista muovia ja etenkin airbagin suojus matkustajan puolella erottuu halvan näköisenä.

Sisustuksen muotoilu on selkeälinjaista ja melko tyylikästä. Myös hallintalaitteet on suunniteltu ilman kikkailuja. Ratissa on selkeät napit. Ajotietokoneen informaation saa sekä nopeusmittarin keskiöön että pienehköön keskinäyttöön. Hetkellistä kulutusta ei näytetä kuin hyödyttömänä palkkina.

Vaihdevipu on korkealle sijoitettuna hyvin käsillä, mutta sen liikerata vaatii hieman tottumista. Säilytyslokeroita on runsaasti, mutta niiden tilaa ei ole käytetty maksimaalisen tehokkaasti. Etuovien lokeroissa on tyylikäs valaistus. Automaattilämmitys ei ainakaan pikkupakkasessa kytkenyt tehopuhallusta päälle lämmitykseen, vaan käyttäytyi edeltäjää asiallisemmin.

Varustevaihtoehtoja on peräti 7. Perusmalli S on tingitty versio, jonka tarkoituksena on saada malliston alkaen-hinta näyttämään houkuttelevammalta. Siitä on karsittu mm. ilmastointi, valonpesimet, radio ja istuinlämmittimet. Comfort-malli sisältää mm. 2-alueisen automaatti-ilmastoinnin, vakionopeussäätimen, 17? alumiinivanteet ja aktiiviset pääntuet. 3 000 euroa kalliimmassa Elegance-versiossa on lisäksi mm. nahkaratti, sadetunnistin, automaattiset ajovalot, himmenevä sisäpeili, peruutuskamera, sähkölasit myös takana ja sumuvalot.

Lifestyle-versiossa on Elegancen lisäksi mm. Alcantara/nahkaverhoilu, ksenonvalot ja kaukovaloautomatiikka. Executive on nahkaverhoiltu ja lisäksi siinä on avaimeton kulku, lasikatto, sähkökäyttöinen takaluukku ja sähköisesti säädettävä kuljettajan istuin. Executiven saa myös navigaattorilla varustettuna sekä Advanced-versiona, jossa on mukautuva vakionopeussäädin, törmäysvaroitin/automaattijarrutus sekä kaistavahti.

CR-V oli ensimmäisiä katumaastureja ja saavutti markkinoilla hyvän aseman. Nyt tilanne on toinen, kun kaikilla autonvalmistajilla on kilpailija tässä sarjassa. Hinnalla Honda ei silti ole lähtenyt kilpailemaan, vaan hintoja on korotettu aikaisemmasta mallista ja muutamia kilpailijoita saa tuntuvasti halvemmalla. On hieman vaikea keksiä perusteluja, miksi maksaisi CR-V:stä enemmän kuin vaikkapa Mazda CX-5:stä. Olennaisia heikkouksia ei ole kummassakaan autossa.

 

14.11.2012 Timo Nurmela 

takaisin