Koeajossa Mazda CX-5 2.2 Skyactiv-D 110 kW Touring 6AT AWD

Taustaa

Mazda on eräs viimeisistä valmistajista, jotka tuovat mallistoonsa Euroopan markkinoiden kaipaaman keskiluokan katumaasturin. CX-5:n suunnitteluun on kuitenkin paneuduttu perusteellisesti. Kilpailijoista on otettu oppia, mutta mukana on myös uutta tekniikkaa. Paino jää alimmillaan 1400 kiloon. Moottoreissa on aivan uusia ratkaisuja ja ne täyttävät jo nyt Euro 6 -vaatimukset ja vieläpä ilman SCR:n käyttöä. Kilpailijoista esikuvana on luultavasti ollut BMW X1, jonka ohella CX-5 kuuluu luokan urheilullisiin edustajiin. Keulan muotoilu erottuu kilpailijoista ja myös muista Mazdoista.

Kori ja sisätilat

CX-5 ulkomitoiltaan suurehko ja 171-senttisenä myös yllättävän korkea. Sisätilat ovat väljät niin edessä kuin takana. Pääntilaa on enemmän kuin tarpeeksi ja myös polvitila takapenkillä riittää pitemmillekin matkustajille. Kolmannen takamatkustajan näkökulmasta löytyy samasta luokasta väljempiäkin autoja. Takaistuin on myös mukavuudeltaan hyvä. Myös etuistuimet ovat miellyttävät, jos pitää korkeasta istuma-asennosta. Sivutukea voisi tosin olla auton urheilullisuus huomioiden enemmänkin.

Myös tavaratilalle on uhrattu suunnitteluaikaa. Takaselkänojat kaatuvat kätevästi takaoven tuntumasta tai tavaratilasta. Takaistuin taittuu kolmessa osassa ja painuu kaatuessaan alaspäin. Laajennettuna tavaratilan pohjaan jää kuitenkin pieni porras. Tavaratilan verho nousee näppärästi takaoven mukana. Takaoven alle mahtuu seisomaan vain 175-senttinen. Tavaratilan pohjan alla ei ole tavanomaista lisätilaa. Perusasennossaankin tavaratila on melko suuri, ennen kaikkea leveä. Pituus laajennettuna ei ole erityisen suuri.

Näkyvyys ei ole CX-5:n vahvuuksia. Jo kojetaulu on massiivinen ja sisäpeili vie paljon näkökenttää. Etupilarit ovat paksut, mutta eivät kovin loivat, mikä helpottaa tilannetta. Myös taakse näköalat ovat suppeahkot. Kääntöympyrä on suurehko. 

Moottori ja suorituskyky

CX-5:n moottorit ovat moderneja. Bensaturboa ei kuitenkaan ole tarjolla, vaan valikoimassa on 2,0-litrainen bensamoottori (118 kW/160 hv) ja kaksi 2,2-litraista dieseliä (110 kW/150 hv ja 129 kW/175 hv). Niin bensa- kuin dieselmoottorien puristussuhde on 14:1 eli bensakoneessa se on ennätyksellisen korkea ja dieseleissä poikkeuksellisen matala. Vaihteistoksi löytyy 6-vaihteiset manuaali ja perinteinen automaatti. Koeajettu auto oli pienitehoisempi diesel automaattina. Mazdan diesel on jo aikaisemmassa versiossaan ollut ajanmukainen. Uudessa moottorissa on voimaa jo pienillä kierroksilla. Mitään tehopiikkiä ei löydy, vaan voimaa löytyy tasaisen vahvasti läpi kierroslukualueen. Automaatti toimii asiallisesti. Sammutusautomatiikan toiminta on poikkeuksellisen hienostunutta, mutta auto pysyi sammuksissa kovin lyhyen ajan.

CX-5 on tarjolla sekä etuvetoisena että nelivetoisena versiona. Hintaeroa on 4 000 - 5 000 euroa. Nelivetojärjestelmä perustuu Haldex-kytkimeen eli aivan halvimmasta toteutuksesta ei ole kyse.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

CX-5:n alusta on jämäkkä ja urheilulliset ajo-ominaisuudet ovat olleet prioriteettilistalla mukavuuden edellä. Korkean auton kallistelut on jämäkkyydellä pystytty pitämään kurissa. Ohjaus on melko raskas, mutta tunnokkuudeltaan ei silti markkinoiden parhaimmistoa. Ennen kaikkea ohjaus kuitenkin tuntuu aidolta ja luonnolliselta. Jousitus täristää hieman epätasaisella pinnalla, mutta heitot se ottaa sivistyneesti hallintaansa.

Moottorin jyrinä kuuluu varsinkin kylmänä selkeästi ohjaamoon, mutta maantiellä se pysyttelee kuulumattomissa tai pikemminkin melko voimakkaan rengasmelun alapuolella. Kevään karkeilla pinnoilla melu on monia kilpailijoita voimakkaampaa. Tämä on kovin tyypillistä Mazdoille. Myös tuuli suhisee nurkissa moottoritienopeudessa.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustetasoja on neljä. Vain etuvetoisena tarjottava Comfort on hinnat alkaen -malli, jossa tavanomaisen perustason ylittää lähinnä himmenevä sisäpeili. Dynamicissa on tuntuvasti enemmän tavaraa: sadetunnistin, valoautomatiikka, automaatti-ilmastointi, tummennetut takaikkunat, takaistuimen keskikyynärnoja, nahkaratti, vakionopeussäädin, bluetooth ja kosketusnäyttö. Toki hintaakin on noin 2 700 euroa Comfortia enemmän. Touring-varustelu lisää Dynamiciin nykyaikaisia järjestelmiä: kääntyvät ksenonvalot, katvealueen vahti, kaistavahti, kaukovaloautomatiikka ja parkkitutkat edessä ja takana. Kalleimmassa Exclusivessa on vielä nahkaverhoilu, Bose-audiojärjestelmä ja peruutuskamera.

CX-5:n sisustus on siisti ja laatuvaikutelma korkeatasoinen. Sisustuksen muotoilu on sinänsä melko yksinkertaista, mutta laadukkaat yksityiskohdat pelastavat tilanteen. Muissa Mazdoissa informaatiota on jaettu moniin pieniin näyttöihin, mutta CX-5:ssä on vain pikkunäytöt mittareissa ja iso kosketusnäyttö keskikonsolissa. Käyttö on selkeää. Avustinjärjestelmien katkaisimet ohjauspyörän katveessa kuitenkin vaativat lyhenneoppia avautuakseen käyttäjälle. Varsinkin RVM-napin vaikutus jää helposti arvoitukseksi. Vakionopeussäätimen napit ovat hienosti aina sormen ulottuvilla ratissa. Säilytyslokeroita matkustamossa on mukavasti.

Kilpailuasetelma

Aikoinaan Mazda CX-7:n arviossa kirjoitin sen olevan on auto, joka ei pyri miellyttämään kaikkia. Sama pätee myös CX-5:een. Siinä on valittu rehellisen urheilullinen lähestymistapa mukavuuden sijasta. Pienen merkin ei tarvitse tarjota kaikille kompromissiratkaisua, vaan olla kilpailijoita parempi valitun asiakassegmentin silmissä. CX-5 tulee varmasti saamaan oman ystäväkuntansa, vaikka nelivetomallien hinnat eivät erityisen edullisia olekaan.

26.4.2012 Timo Nurmela

takaisin