Koeajossa Mazda CX-7 2.3 DISI Turbo Touring

Taustaa

USA:n markkinoita varten suunniteltu keskiluokan katumaasturi CX-7 otettiin myös Euroopan Mazda-valikoimaan. Auto tarjoaakin jotakin mitä ei kilpailijoilla ole tarjota: se on tehokas, urheilullinen katumaasturi näyttävissä kuorissa. CX-7 on 5-paikkainen eikä Eurooppaan tuoda 7-paikkaista rinnakkaismallia CX-9:ää.

Kori ja sisätilat

CX-7 on ulkomitoiltaan hieman suurempi kuin keskiluokan kilpailijat, kuten Honda CR-V. Poikkeuksena on korkeus, joka on selvästi muita maastureja pienempi. Sisätilat ovat väljät, mutta eivät ylenpalttiset. Pitkäkin aikuinen mahtuu takaistuimelle ilman kosketusta kattoon tai etuistuimen taustaan. Sisätilat ovat myös leveät. Edessäkin on runsaasti tilaa sivusuunnassa, vaikka keskikonsoli on huomattavan leveä. Etuistuimet ovat mukavat ja ajoasento onnistunut. Ainoa pieni huomautus tulee leveitä hartioita kiusaaviin koviin sivutukiin. Takaistuimella mukavuus ei ole samaa luokkaa. Istuin on kova ja etureunastaan aivan liian matala.

Tavaratilan hyväksi auton suuria ulkomittoja ei ole käytetty. Tavaratila on pitkä, mutta matala. Laajennettaessa selkänoja kääntyy istuinosan päälle, jolloin pohja nousee hieman eteenpäin. Laajentaminen sujuu näppärästi tavaratilaan sijoitetuista vivuista. Tavaratilan korkealla olevan pohjan alla on varapyörän muotoinen säilytystila. Tavaratilan maton voi kääntää, jolloin saadaan esille tasainen muovipinta. Auton ulkomittojen hahmottaminen on hieman hankalaa ja pysäköintitutkille olisi tarvetta. Myös kääntöympyrä on suurehko. 

Moottori ja suorituskyky

CX-7:n ainoa moottorivaihtoehto on 2,3-litrainen ahdettu bensakone, jossa on tehoa 191 kW/260 hv. Kone on lainattu lähes sellaisenaan pienempien Mazdojen MPS-versioista. Vaihteisto on 6-vaihteinen manuaali. Automaattia ei ainakaan tällä hetkellä ole Euroopassa saatavilla, vaikka moottorin ominaisuudet sitä kaipaisivatkin. Hyvää suorituskykyä on tarjolla vain silloin, kun moottori on vetoalueella. Alle 2000 kierroksella auto on yllättävän voimaton ja liikkeellelähtöihin täytyy keskittyä. Toki osa CX-7:n ostajista on aktiivisia vaihteiden käyttäjiä, joita tämä ominaisuus ei haittaa. Tilanteeseen sopivilla vaihteilla suorituskyky hakkaa kirkkaasti kilpailijoiden tehokkaimmatkin dieselit. Vastaavaa suorituskykyä tarjoaa vain BMW X3, mutta tällöin puhutaan yli 70 000 euron mallivaihtoehdoista. CX-7:n yhdistetty EU-kulutus on 10,8 litraa, joten myös polttoaine maistuu.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

CX-7:n alusta on onnistunut yhdistelmä jämäkkää urheilullisuutta ja mukavuutta. Auto houkuttelee ajamaan urheilullisesti. Ajokäytös on voimakkaasti aliohjautuvaa. Ohjaus on tunnokas ja tarkka, ehkä hieman liiankin herkkä pienille ohjausliikkeille. Terävät epätasaisuudet tulevat ohjauksesta läpi. 

Melutaso ei oikein vastaa auton hintaluokkaa. Rengasmelu on karkealla pinnalla voimakasta ja myös tuuli suhisee moottoritienopeudessa. 

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

CX-7 on tarjolla kahtena varustetasona. Elegancessa on vakiona mm. automaatti-ilmastointi, vakionopeussäädin, sähkölasit edessä ja takana, kevytmetallivanteet, varashälytin, radio/CD, ajotietokone ja ajanmukainen turvavarustus. 4700 euroa kalliimman Touringin varusteluun sisältyy lisäksi mm. nahkaverhoilu, xenon-valot, sumuvalot, sadetunnistin, sähkösäätöinen kuljettajan istuin, avaimeton kulku ja käynnistys sekä Bose-audiojärjestelmä CD-vaihtajalla. Tehdaslisävarusteena saa ainoastaan metallivärin (800 euroa) ja kattoluukun (1300 euroa). Esimerkiksi pysäköintitutkan ja navigaattorin osalta joudutaan tyytymään jälkiasennusratkaisuihin.

CX-7:n sisustus on tyylikäs ja moderni. Ohjauspyörä on samantyylinen kuin MX-5:ssä. Vakionopeussäätimen kytkimet ratissa ovat selkeät. Nopeusmittarin luettavuus ei ole kovin hyvä ja valaistuna heikkenee entisestään. Vaihdekeppi on sijoitettu hyvin käsille ja vaihteensiirto on napakka. Kytkin on raskaskäyttöinen. Säilytystiloja on melko niukasti. Kokonaisuutena ohjaamosta jää viimeistelty, mutta hintaluokkaan nähden hieman muovinen kuva.

Kilpailuasetelma

CX-7 on auto, joka ei pyri miellyttämään kaikkia. Se on urheiluauto katumaasturin kuorissa ja vaatii kuljettajalta innostusta hyödyntää aktiivisesti auton ominaisuuksia. Varsin pienillä muutoksilla siitä voitaisiin tehdä mukavuuspainotteinen automaattivaihteinen rinnakkaismalli, jolla tavoitettaisiin toinen asiakassegmentti. Ehkäpä juuri tällainen versio on Amerikassa jo myynnissäkin. Suoria kilpailijoita CX-7:lle on vaikea nimetä. BMW X3 nousee hinnaltaan selvästi korkeammalle. CX-7 tarjoaa varsin hyvän vastineen rahalle ja siinä on laatuauton tuntua, jota halvemmista kilpailijoista ei useinkaan löydy. Dieselmallia odotetaan vuodeksi 2009.

17.10.2007 Timo Nurmela

takaisin