Koeajossa Dodge Caliber 2.0 SXT

Taustaa

Vanhentuneen Chrysler Neonin jälkeen Chrysler-myyjät saavat Euroopassakin uutta myytävää. Dodge Caliberista tekee kiinnostavan erottuva muotoilu ja edullinen hinnoittelu. Caliber on kooltaan hieman Golf-luokan autoja suurempi ja lisäksi se näyttää todellista kokoaan suuremmalta. Kulmikkaissa muodoissa on yhtäläisyyksiä Chrysler 300C:n ja tulevan Jeep Compassin kanssa.

Kori ja sisätilat

Caliber on rakennettu ajatuksella, että kun ulkomitat ovat kilpailijoita suuremmat, tilankäyttöä ei tarvitse miettiä niin tarkkaan. Takapenkille on saatu hyvin tilaa pitkillekin matkustajille, vaikka istuin sijaitsee korkealla lattiasta. Pikemminkin ongelmana on se, että pitkä henkilö ei näe alas sijoitetusta sivuikkunasta ulos. Etuistuimien runkorakenteet ovat myös epämiellyttävät pitkän matkustajan polville.

Tavaratilan pohja on hyvin korkealla eikä pohjan alta silti löydy säilytyslokeroita. Takaistuimen selkänojat taittuvat istuinosan päälle ja ovat silloin samassa tasossa tavaratilan kanssa. Selkänojan taittomekanismi on alkeellinen, mutta mahdollistaa selkänojan kaltevuussäädön. Tavaratila on kokonaisuutena Golf-luokan normaalia kokoa.

Takaistuimella istuinmukavuus on levymäisyydestä huolimatta melko hyvä, mutta etuistuimien muotoiluun ei ole paljon panostettu. Massiiviset etupilarit rajoittavat näkyvyyttä eteen ja matalat ikkunat taakse. Ulkopeilit ovat erinomaiset ja kääntöympyrä pienempi kuin kuvittelisi.

Moottori ja suorituskyky

Caliberin bensakoneet ovat Mitsubishin ja diesel VW:n valikoimista. Bensakone on manuaalivaihteiston yhteydessä 1,8-litrainen ja automaatissa 2,0-litrainen. Tehoa isommassa koneessa on 115 kW/156 hv ja vaihteisto on portaaton CVT. Vaihteisto toimii miellyttävästi eikä sentintarkoissa tilanteissa pysäköinnissäkään ole ongelmia. Moottorin teho kuitenkin katoaa jonnekin. Kuminauhamainen veto on kiihdytyksissä yllättävän vaisua. Poljettaessa kaasupoljinta reippaammin  välitys muuttuu niin, että moottori ulvoo huippukierrosten tuntumassa. Toivottavasti sieltä harjoittelemalla löytyy sekin asento, jossa kiihtyvyyttä löytyy sivistyneillä kierroksilla. Vaihteistosta löytyy myös 6-portainen käsivalintamahdollisuus. 

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Alusta on selvästi viritetty Euroopan markkinoiden vaatimusten mukaiseksi. Ajettavuudesta on vaikea löytää huomautettavaa. Perinteinen hydraulisesti tehostettu ohjaus tarjoaa melko hyvän tuntuman. Suuntavakavuus on moitteeton ainakin tuulettomissa olosuhteissa. Urat eivät turhaan heiluttele kulkua. Jousitus toimii miellyttävästi aivan kuin alla olisi korkeampiprofiiliset renkaat. ESP:tä ei ole vielä bensakoneisiin saatavissa ja viimeisimpien tietojen mukaan se tulee vasta keväällä 2007.

Rengasmelu on voimakasta ja sävyltään erikoista huminaa. Mitsubishin moottorit eivät tunnetusti ole kovin kauniskäyntisiä.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Caliber on Suomessa tarjolla SE- ja SXT-varustein. Halvempi sisältää mm. manuaali-ilmastoinnin, radio/CD:n, 4 turvatyynyä ja murtohälyttimen. SXT:ssä on lisäksi aluvanteet, parempi audiojärjestelmä, sumuvalot, nahkaratti, lämmitettävät etuistuimet ja vakionopeussäädin. Metalliväri maksaa 680 euroa ja CD-vaihtaja 600 euroa. SXT:hen saa nahkaverhoilun 2100 eurolla.

Caliberin sisustus on kovamuovinen ja pääosin halvan oloinen. Osittain materiaalit ovat ihan kelvollisenkin tuntuisia. Tämä on tuttua kalliimmistakin amerikkalaisautoista. SXT:n 2-värinen sisustus on puna-vaaleana sinänsä näyttävän näköinen. Hallintalaitteet toimivat pääosin tavanomaisesti. Valot on kytkettävä käsin, koska automatiikka puuttuu. Ratin taustapuolella olevien radion säätimien merkityksen joutuu kokeilemaan. Hansikaslokero on erittäin suuri ja muitakin säilytyslokeroita löytyy runsaasti. Keskikyynärnojasta kääntyy esille kännykkäteline, jossa oleva tarra kieltää sen pitämisen esille taitettuna ajon aikana.

Kilpailuasetelma

Dodge Caliber on piristävä auto markkinoilla. Se tuntuu kokoistaan suuremmalta ja erottuu naapurin autosta. Hintaansa verrattuna se tarjoaa paljon vastinetta. Ominaisuudet ovat suurten asioiden osalta kunnossa, mutta esimerkiksi istuimissa ja äänieristyksessä olisi vielä hiomista. VW:n 2.0 TDI on mielenkiintoinen moottori Caliberin keulalle. Toivottavasti vain siinä mallissa on panostettu enemmän äänieristykseen. Bensakone osoittautui suorituskyvyltään yllättävän vaisuksi.

28.6.2006 Timo Nurmela 

takaisin