Koeajossa Chevrolet Captiva 2.4 LS

Taustaa

Chevroletin mallisto on ollut selvästi suppeampi kuin kilpailevien korealaismerkkien. Nyt esitelty Captiva on merkin ensimmäinen maasturimalli, jonka kansainvälisessä mainonnassa käytetään tökerösti hyväksi amerikkalais-Chevroletin maasturiperinnettä ja Suomessakin mainosmies on keksinyt, että nyt Chevrolet on sitten oikeastikin Chevrolet. Captiva on halvempi versio maasturista, joka tulee myyntiin myös nimellä Opel Antara. Ulkomuodoltaan nämä GM:n tulokkaat ovat maasturiksi varsin pyöreälinjaisia.

Kori ja sisätilat

Kooltaan 4,6-metrinen Captiva on suurempi kuin japanilaismerkkien 2,0-litraiset katumaasturit, mutta pienempi kuin eurooppalaisten luxus-maasturit. Lähimmäksi kooltaan asettuvatkin korealaiskilpailijat Hyundai Santa Fe ja Kia Sorento. Captiva on saatavissa sekä 5- että 7-hengen versiona. Kolmannella rivillä tilat ovat luonnollisesti niukat ja sinne pääsemiseksi keskirivin istuin taitellaan monivaiheisesti ympäri. Lapsen voimin penkkiä ei saa palautettua normaaliasentoon ja selkänojan joutuu säätämään kohdalleen taittelun jälkeen. Sama säätely on edessä monikäyttöasennosta palauttamisen jälkeen.

Keski-istuimella tilaa on runsaasti isokokoisellekin matkustajalle. Istuimen muotoilu sen sijaan on varsin epämukava. Etuistuimilla istuma-asento on korkea. Istuimien pehmustus on hyvin kova. Kovuuden takia selkänojan muotoilun pienet puutteet korostuvat. Kokonaisuutena etuistuimet ovat kuitenkin arvosanan 8 arvoiset eikä ohjauspyörän pituussäädön puute LS-mallissa ainakaan henkilökohtaisesti häirinnyt hyvän ajoasennon aikaansaamista.

Tavaratila jää seitsemän hengen asennossa minimaaliseksi. Viiden hengen takana tilaa on saman verran kuin keskiluokan farmareissa, pohja vain on huomattavasti korkeammalla. Kolmannen penkkirivin taittaminen lattian alle sujuu näppärästi ja laajennettuna tavaratilasta tulee tasainen. Viiden hengen mallissa penkeiltä säästyvässä tilassa tavaratilan välipohjan alla on runsaasti säilytystilaa. Ilahduttavasti mukaan on saatu molemmissa versioissa myös tilapäisvarapyörä. Takaluukun ikkuna on avattavissa erikseen.

Näkyvyys eteen on moitteeton ja ulkopeilit ovat suuret. Taakse näkyvyys on heikohko takalasin mataluuden ja pienten takasivuikkunoiden takia. Pyöreät muodot vaikeuttavat hieman kulmien hahmottamista verrattuna moniin muihin maastureihin.

Moottori ja suorituskyky

Moottoriksi Captivassa on kolme vaihtoehtoa, jotka tekevät auton varsin eri luonteiseksi. 3,2-litrainen V6 (169 kW/230 hv) on tarjolla vain automaattivaihteisena ja luvattu kiihtyvyys 8,8 sekuntia on asiallinen. Uudessa 2,0-litraisessa VM-dieselissä tehoa 110 kW/150 hv. Se on tarjolla sekä manuaalina että automaattina. Kaikki vaihteistot ovat 5-vaihteisia. Koeajettu 2,4-litrainen bensakone tarjoaa tehoa 100 kW/136 hv ja suorituskyky jää vaisuksi. Sujuva matkanteko vaatii ahkeraa kepittämistä ja kokonaisuutena suorituskyky jää jälkeen 1,6-litraisista perheautoista. 

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Istuinten ohella myös alusta on kova. Kulku on melkoisen täristävää pienissäkin koloissa. Erikoisena piirteenä on kuljettajaa ravistava auton heiluminen sivusuunnassa. Ajo-ominaisuuksissa ei ole yhtä suuria puutteita kuin mukavuudessa. Suuntavakavuus on hyvä. Ohjaustuntumaa ei voi kehua, mutta ongelmaksi se ei muodostu.

Neliveto toimii Captivassa monien katumaasturien tapaan automaattisesti eli normaalisti auto on etuvetoinen ja pidon vähentyessä voimaa siirtyy pienellä viiveellä taakse. 2,4-litrainen perusmalli on saatavana myös pelkällä etuvedolla varustettuna.

Melutasoa arvioitaessa yksi äänilähde nousee ylitse muiden: rengasmelu on karkeilla pinnoilla melko voimakasta, se kuitenkaan sävyltään ole erityisen häiritsevä. Moottorin ääni korostuu alitehoisuuden takia, mutta myöskään sen sävy ei ole häiritsevimmästä päästä.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Captivan varustetasot ovat LS ja LT. Dieselin saa molemmilla varusteilla, pienemmän bensakoneen vain LS:nä ja V6:n vain LT:nä. LS:n varusteluun sisältyy mm. ESP, 6 turvatyynyä, kevytmetallivanteet, manuaalinen ilmastointi, sähkölasit myös takana ja radio/CD. Verhoilu on tummaa kangasta.

LT-varustelu sisältää lisäksi mm. nahkaverhoilun, sähkösäätöisen kuljettajan istuimen, automaatti-ilmastoinnin, vakionopeussäätimen, peruutustutkan ja CD-vaihtajan.

Sisustuksen tasossa Chevrolet on kalleimmissa malleissaan Epicassa ja Captivassa edellä muita korealaisautoja. Keskikonsoli on näissä malleissa samankaltainen ja varsin tyylikäs. Myöskään materiaalien laatua ei pääse moittimaan istuinverhoilua lukuun ottamatta: LS-mallin verhoilukangas ei ole erityisen korkeatasoista ja myös LT-mallin nahka on halvinta, kovaa laatua. Lämmityslaitteen säätimet on sijoitettu hieman liian alas. Ohjauspyörä on poikkeuksellisen ohut. Säilytystiloja on melko runsaasti.

Kilpailuasetelma

Chevrolet Captivan alusta vaatisi vielä kehittämistä, jotta auton voisi luokitella miellyttäväksi matka-autoksi. Samalla istuimia voisi pehmentää ja rengasmelua eristää. Ulkomuoto ja tilaratkaisut ovat omassa sarjassaan päteviä.

Verrattuna samalla hintatasolla olevaan Kia Sorentoon Captiva on selvästi kehittyneempi auto. Hyundai Santa Fe on puolestaan Captivaa tasapainoisempi kokonaisuus, mutta dieselinä peräti 6000 euroa kalliimpi ja bensamoottorisena se on tarjolla vain V6:lla. Captiva 2.4 LS:n 37 900 euron hinta on muutamia tuhansia euroja pienempien japanilais- ja korealaismaasturien yläpuolella, joten myös niiden ostajista saattaa löytyä runsaampia tiloja kaipaavia kiinnostuneita. Eurooppalaisiin katumaastureihin Captivaa on turha verrata, kyse on aivan eritasoisista ja -hintaisista autoista.

25.10.2006 Timo Nurmela 

takaisin