Koeajossa Kia Carens 1.6 GDI EX

Taustaa

Kia Carensin edelliset sukupolvet eivät oikein istuneet eurooppalaiseen makuun. Uutta mallia onkin lähdetty jalostamaan hyvin myyvän Ceedin pohjalta. Ulkonäössä yhteys on vahva ja tila-automaista näköä on onnistuttu häivyttämään. Ulkonäköä voidaankin pitää onnistuneena. 

Kori ja sisätilat

Ulkomitoiltaan matalahko Carens vastaa esimerkiksi Ford Grand C-Maxia eli aivan luokkansa mittavimpia se ei ole. Istuimia on useimmissa versioissa seitsemälle. Vain halvin LX-malli on 5-paikkainen. Kolmannen rivin tilat ovat yhtä lailla niukat kuin kilpailijoissa. Siirtämällä keskiriviä eteenpäin saadaan hätätapauksessa kuitenkin kuljetettua seitsemän aikuistakin.

Keskirivillä on kolme erillistä istuinta ja tasainen lattia. Keskirivin tilat ovat luokassaan normaalit, mikä tarkoittaa väljiä oloja kahdelle täysikokoisellekin matkustajalle. Leveys on muutaman sentin monia kilpailijoita kapeampi. Reisituki jää takana vaillinaiseksi. Kulkua taakse helpottaa leveä ovi.

Etuistuimet ovat muotoilultaan onnistuneet ja tila-automittapuulla melko alas sijoitetut. Ajoasento ei juurikaan poikkea normaalista henkilöautosta. Myös kuljettaessa autoon päätä joutuu matalan oviaukon takia kallistamaan henkilöauton tapaan.

Tyydyttäessä viiden hengen kuljetuskapasiteettiin tavaratila on suuri ja rullaverholle on kätevästi paikka lattian alla. Laajennetun tavaratilan pohja on aivan tasainen ja myös kynnyksen tasolla. Tilaa on jopa 1667 litraa. Kilpailijoihin verrattuna tila on matala, mutta leveä. Muuntelumahdollisuuksia on mietitty keskimääräistä pitemmälle.

Ikkunapinta-ala on kaikkiaan pienehkö. Etuovien etupuolella olevat kolmioikkunat ovat näkyvyyden kannalta lähes hyödyttömät. Silti näkyvyyden voi luokitella kohtalaisen hyväksi. Kääntöympyrä on melko pieni.

Moottori ja suorituskyky

Carensin ainoa bensamoottori on koeajettu 1,6-litrainen (135 hv). Se on kokoisekseen kelvollinen, mutta Carensin painoisessa autossa ei voi puhua menon vaivattomuudesta. Moottoria on kierrätettävä kunnolla ennen kuin auto kiihtyy. Vääntävämpää konetta kaipaavien on valittava toinen 1,7-litraisista dieseleistä (115 ja 136 hv). Pienitehoisempi on yhdistetty LX-varusteluun, mutta isommasta ei oteta ylimääräistä lisähintaa eli diesel on niin LX- kuin EX-mallissakin 1 500 euroa bensamoottoria kalliimpi. Niin manuaali- kuin automaattivaihteistot (vain 136 hv diesel) ovat 6-vaihteisia.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajo-ominaisuudet ovat keskinkertaiset. Etenkin ohjaukseen kaipaisi lisää ryhtiä. Carensilla on luontevampaa ajaa vähän suuntaa-antavasti ajolinjoja noudatellen. Kuten Ceedissä, myös Carensin ohjauksessa on kolme eri tehostusvaihtoehtoa, mutta tunnokkuutta ei tehostusta vähentämälläkään saa aikaan. Jousitus on melko kova, kuten monissa kilpailijoissakin. Epätasaisuuksien suodattamisessa useimmat kilpailijat ovat kuitenkin onnistuneet paremmin. Melutason osalta ei tarvitse antaa periksi kilpailijoille, sillä se on kohtuullisen alhainen.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustetasot ovat LX, EX ja TX. LX-varustelu on runsaampi kuin monessa muussa perusmallissa. Siihen sisältyvät mm. pysäköintitutka takana, bluetooth, vakionopeussäädin, manuaali-ilmastointi ja 6 turvatyynyä. EX tuo lisää mm. kevytmetallivanteet, automaatti-ilmastoinnin, sadetunnistimen, ajovalojen Auto-asennon ja lämmitettävän ratin. Kalleimmassa TX:ssä on lisäksi mm. ksenonvalot, lasikatto, nahkaverhoilu, avaimeton kulku ja sähkötoiminen kuljettajan istuin. Ainoat tehtaalta saatavat lisävarusteet ovat EX-malliin saatava Comfort-paketti ja metalliväri (vajaat 600 euroa). Ainoa lisämaksuton väri on valkoinen.

Carensin kojetaulu on tyylikkään ja modernin näköinen. Myös laatuvaikutelma on korkeatasoinen. Mittaristo on esimerkillisen selkeä. LX-mallissa ei ole radion kosketusnäyttöä, mutta pieni näyttö toimintojen valitsemiseksi löytyy kojetaulun keskeltä. Säilytystilaa on runsaasti, tässä on käytetty tehokkaasti hyväksi auton rakenteisiin jääneet sopukat. Ohjauspyörä on LX-mallissakin nahkaa, mutta liukasta sellaista. Nappeja on ratissa paljon. Kojetaulun etupinta on kiiltävää materiaalia, josta aurinko joissakin tilanteissa heijastuu kuljettajan silmiin.

Kilpailuasetelma

Kia Carens on kilpailukykyinen vaihtoehto suosittuun autoluokkaan ja hinnat ovat edulliset. Auto on useimmilta ominaisuuksiltaan parhaiden kilpailijoiden tasolla. Ohjausta ja iskunvaimennusta Kia ei kuitenkaan vielä osaa tehdä yhtä hyvin kuin eurooppalaisvalmistajat - samat ongelmat toistuvat sen eri mallisarjoissa. Moottorivaihtoehdot ja 7-paikkaisuus on kytketty varustetasoihin, joten valinnanvara mallistossa on vähäinen.

16.6.2013 Timo Nurmela

takaisin