Koeajossa Kia Cee'd 1.6 LX

Taustaa

Kia pyrkii vakavasti pääsemään eroon halpamerkin asemastaan. Viistoperäisen Ceraton korvaava Cee'd on merkin ensimmäinen Euroopan markkinoita silmällä pitäen suunniteltu malli ja se myös valmistetaan uudessa tehtaassa Slovakiassa. Cee'd onkin ominaisuuksiltaan Kian aikaisempia malleja kilpailukykyisempi, mutta samalla autosta on tullut myös kalliimpi. Päähuomion Cee'd:n markkinoinnissa on ottanut 7 vuoden takuu, joka Suomessa kattaa muista maista poiketen koko auton. Takuuta tosin Kian tapauksessa maksetaan korkeina huoltokustannuksina. 

Kori ja sisätilat

Cee'diä suunniteltaessa on tarkoin tutkittu kilpailevien mallien ominaisuuksia. Tämä näkyy myös auton mitoituksessa. Ulkomitat ovat hyvin lähellä muita tuoreita viistoperämalleja. Muotoilua voi luonnehtia varovaiseksi, mutta silti varsin näyttäväksi. Ulkomuoto miellyttää varmasti ostajia. Kylkilistat on Kiakin valitettavasti poistanut ulkonäkösyistä.

Cee'din takaistuintilat ovat luokkansa kärkitasoa yhdessä muutaman suosikkimallin kanssa. Auton suurehko leveys tuntuu myös sisällä ja niin polvi- kuin pääntilaakin on riittävästi pitemmällekin takamatkustajalle. Myös istumamukavuus takana on hyvää tasoa. Etuistuimet tarjoavat hyvän sivutuen, joka istuinosassa saattaa olla leveille takamuksille turhankin tiukka. Etuistuimien istuinosat ovat valitettavan lyhyet ja ristiseläntuen säädöstä huolimatta selkänojan muotoilu ei ainakaan itseäni miellyttänyt.

Tavaratila on myös kooltaan kilpailukykyinen ja muodoltaan selkeä. Takaistuimen istuinosa kääntyy tarvittaessa eteen, jolloin pohjasta saadaan tasainen. Pohjan alla on pienikokoinen varapyörä, mutta ei säilytyslokeroita. Takaluukku avautuu laajasti, mutta tavaratilan pohja on nykytyyliin selvästi nostokynnystä alempana.

Näkyvyys eteen on moitteeton ja ulkopeilit suuret. Takapilarien muotoilu aiheuttaa katveen takaviistoon. Takalasinpyyhin pyyhkii niin suuren alueen kuin lasin korkeus mahdollistaa. Kääntöympyrä on hieman keskimääräistä suurempi.

Moottori ja suorituskyky

Moottorivalikoima tarjoaa varsin tehokkaita vaihtoehtoja. Jo 1,4-litraisessa perusmallissa on tehoa 80 kW/109 hv. Koeajetun 1,6-litraisen teho on 90 kW/122 hv ja 2,0-litraisen 105 kW/143 hv. Kaikissa bensakoneissa on muuttuva venttiilien ajoitus. Dieseliksi on aluksi tarjolla 1,6-litrainen (85 kW/115 hv). Myöhemmin tulee myös 2,0-litrainen. Koeajettu bensakone tuntuu kaupunkiajossa pirteältä. Myös maantiellä se on kierrosherkkä, mutta ohituskiihtyvyys ei nouse kiitettävälle tasolle. 1,6-litraiseen ja 2,0-litraiseen bensakoneeseen on yhdistettävissä 4-portainen automaattivaihteisto.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Alustan viritys on melko jämäkkä. Moottoritienopeudessa jousitus selvittää suuremmat heitot hienosti. Kaupunkinopeudessa poljetun lumen tuomat epätasaisuudet tuntuvat tarpeettoman voimakkaasti. Tasaisella alustalla ei kuitenkaan tunnu ylimääräisiä tärinöitä.

Ohjaus on kevyt ja tuntuu aluksi yllättävänkin hyvältä vaikkapa Aurisiin verrattuna. Ohjauksen keskitys on riittävä ja maantiellä ohjaus on tanakka. Todellista tuntumaa pyöriin ei kuitenkaan ole. Kuljettajan vilkuillessa sivulle tulee ajosuunnan vaihtuminen yllätyksenä. 

Moottorin ääni kuulostaa miellyttävältä, vaikka se nouseekin esiin kiihdytyksissä. Myös rengasmelun eristämisessä on onnistuttu kohtuullisesti. Ylimääräisiä suhinoita ei kuulu, mutta ovien tiivistys ei ole kovin tehokas. Koeajetussa autossa oli ylimääräisiä kolinoita, jotka eivät kuulune vakiovarustukseen. Myöskään vilkun palautus vasemmalta ei koeajoautossa toiminut lainkaan.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Valmistuksen siirtyminen Eurooppaan tuo mukanaan mahdollisuuden tarjota runsaampi mallivalikoima ja yksilöllisempiä varustelumahdollisuuksia. Suomeen tuodaan tingittyä LX-mallia ja hyvin varusteltua EX-mallia. Turvavarustelu sisältää LX-mallissakin 6 turvatyynyä ja aktiiviset pääntuet, jotka edelleen puuttuvat valitettavan monesta kilpailijasta huolimatta niiden merkittävästä hyödystä peränajokolareissa. ESP, luistonesto ja hätäjarrutustehostin maksavat LX:ään 700 euroa. Ilmastoinnista joutuu maksamaan 800 euroa. Vakiona oleva audiojärjestelmä soittaa myös MP3-levyjä. EX-mallissa on lisäksi USB-liitin. Stereoiden säätimet on ratissa.

EX-mallissa on vakiona LX:n lisäksi mainitut ESP ja ilmastointi sekä mm. sumuvalot, takaistuimen kyynärnoja, nahkaratti ja kojelaudan alumiinisomisteet. Harvinaisempana vakiovarusteena myös LX:ssä on murtohälytin. Ovet lukkiutuvat ajon aikana.

Verhoiluun ei ole tarjolla värivaihtoehtoja. LX:n kangas on tummanharmaa ja EX:n musta. EX:ään saa myös nahkaverhoilun. Kojetaulun katkaisimien tuntuma on erinomainen. Samaa ei voi sanoa polkimista. Kaasupoljin on muutamien muiden korealaisautojen tapaan yliherkkä, jolloin seurauksena on autoon tottumattomalle kuskille tarpeettomia moottorin kiekaisuja lähdöissä. Jarrujen riittävän kevyt annostelu on myös ainakin uudessa autossa vaikeaa. Vaihteensiirron tuntuma on hyvä.

Cee'din sisustus on yksinkertaisen tyylikäs. Mittarien muotoilusta on ilahduttavasti löydetty uusimmissa malleissa keino kohentaa sisustuksen tyyliä selkeyden kärsimättä. Mittarien oranssista valaistusta löytyy myös ajotietokoneen ja stereoiden näytöistä sekä automaatti-ilmastoinnin yhteydessä lämmityslaitteen näytöstä. Kaiken kaikkiaan korealaisautoista tuttuja vanhajapanilaisia yksityiskohtia löytyy niukasti. Vaihdekepin nuppi on yksi esimerkki tyylittömyydestä, jota ei eurooppalaisautoista yleensä löydä. Kokonaisuutena laatuvaikutelma on kuitenkin hyvä tavaratilaa myöten.

Kilpailuasetelma

Ceraton menestys Suomessa on osoittanut, että ennakkoluulot uutta merkkiä kohtaan eivät ole este menestykselle. Markkinoiden paras korealaisauto Cee'd on edeltäjäänsä verrattuna kehittynyt paljon ja on kilpailukykyinen verrattuna luokan suosikkimalleihin. Hintaetu on kuitenkin suurelta osin menetetty. ESP:llä ja ilmastoinnilla varustetun EX-mallin hinta jää vain noin 1000 euroa Aurista halvemmaksi. Olen myös valmis väittämään, että Cee'din jälleenmyyntiarvo jää Aurisin alapuolelle, vaikka eräs puolueeton arvio muuta väittäisikin. 

15.2.2007 Timo Nurmela

takaisin