Koeajossa Kia Cerato 2.0 EX

Taustaa

Laajan Kia-malliston keskivaiheille sijoittuva Cerato tuli markkinoille viime vuoden lopussa. Hyundai Elantran sisarmalli on positioitu hieman alemmaksi, vastustajat nimetään lähinnä Corolla-luokasta, vaikka Cerato on ulkomitoiltaan hieman esimerkiksi Corollaa suurempi. Suomeen Saksassa suunniteltua Ceratoa on toistaiseksi tuotu ainoastaan porrasperämallina, vaikka HB-malli esiteltiin samaan aikaan. Myynti on jäänyt hyvin vähäiseksi, mutta Ceraton tekee mielenkiintoiseksi hintojen pudottaminen 2000 eurolla. Nyt hintaero esimerkiksi japanilaisiin alkaa olla riittävän suuri.

Kori ja sisätilat

Ulkonäöltään Cerato sulautuu vaivattomasti harmaaseen massaan, mikä ei välttämättä ole huono asia potentiaalisten ostajien mielestä. Pituutta Cerato Sedanissa on 4,48 metriä eli 7 cm Corollaa enemmän. Leveys, korkeus ja akseliväli sijoittuvat Corolla-luokan normaalitasolle. Painoa on kertynyt melko reilusti, 1300 kiloa. 

Etutilat vastaavat luokan normaalia tasoa eli kookaskin kuljettaja mahtuu ongelmitta, joskin pituussäätövara on mitoitettu aasialaisittain niukaksi. Takaistuimella tilaa on luokassaan reilusti pituussuunnassa ja myös pääntilaa on kohtuullisesti. Leveys on tavanomainen, mutta istuin ei sovellu kolmelle takamatkustajalle. Takaistuimen pehmustus on liian upottavaa, joten pitkällä matkalla istumalihakset ovat lujilla. Myöskään laimeasti muotoilluista etuistuimista ei voi antaa hyvää arvosanaa. Pehmustus saisi olla edessäkin jämäkämpi ja säädöissä on säästetty. Selkänojan säätö on portaallinen ja ohjauspyörästä puuttuu pituussäätö. Etuistuin jää myös yläasennossaan alemmaksi kuin nykyisissä korkeahkoissa autoissa on tottunut. Näkyvyys ulos on moitteeton.

Tavaratilan vetoisuudeksi ilmoitetaan 386 litraa. Tila on pitkä, mutta lastausaukko useimpien nykysedanien tavoin ahdas. Saranat ovat vanhanaikaista mallia. Takaselkänojat kaatuvat kahdessa osassa, mutta nojat eivät laskeudu läheskään tavaratilan pohjan tasalle.

Moottori ja suorituskyky

Ceraton perusmoottori on luokassa yleisin 1,6-litrainen, mutta esittelyautot ovat 2,0-litraisia. Isomman moottorin tehoksi ilmoitetaan 105 kW/143 hv. Maantiellä kävi mielessä, olisiko moottori sittenkin 1,6-litrainen. Tuntuma johtuu ennen kaikkea pitkistä välityksistä. 120 km/h nopeudessa kierroksia on vasta hieman yli 3000 ja moottorin huippuvääntö sijoittuu 4500 kierrokselle. Moottori on kierrosherkkä, tunne johtuu kylläkin osittain Hyundai-konsernin suosimasta nopeavälitteisestä kaasupolkimesta, joka toisaalta vaikeuttaa nopeuden pitämistä tasaisena. Paikaltaan lähtien Cerato 2.0 joka tapauksessa kiihtyy reippaasti eikä alakierrosten sitkeyttäkään voi moittia. Siinä apua tarjoaa muuttuva venttiilien ajoitus.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ceraton alusta oli positiivinen yllätys. Jousitus on pehmeähkö ja selviytyy mallikkaasti routaisista teistä. Myös poikittaissaumat menevät huomaamattomasti. Moottoritienopeudessa tuli kuitenkin esille jatkuva lievä tärinä. Koeajetussa autossa oli 205/60R16 renkaat vakion 15" sijasta.

Pehmeydestä huolimatta ajo-ominaisuudet ovat hyvät. Suuntavakavuus on moitteeton ja kaarteissakin voi huomauttaa vain keskimääräistä runsaammasta kallistelusta. Ohjaus on kevyt ja tarpeettomankin herkkä, mutta kohtuullisen tunnokas. Lievä ohjauksen vetely näinkin pienitehoisessa autossa on vanhahtava ominaisuus, mutta mieluummin terve vetely kuin tunnoton tietämättömyys tienpinnan tapahtumista. Aasialaistyyliin Cerato on kotonaan myös kaupungissa. Kääntöympyrä on normaalikokoinen. Kokonaisuutena vain vähemmistöä tämän luokan autoja voi kehua Ceraton tavoin ainakin melko hyviksi ajettaviksi kaikissa olosuhteissa mutkaisilta sorateiltä kaupunkiin.

Ceraton moottorin ääni on kiihdytyksissä kuuluva, mutta pitkien välitysten ansiosta moottori tulee maantiellä kuuluviin vasta 120 km/h nopeudessa. Vallitseva melunlähde on renkaat ja myös tuuli suhisee moottoritiellä melkoisesti. Sukulaisuus Hyundaihin tulee mieleen, kun toteaa vastaantulijoiden ajoäänten kuuluvan tavanomaista voimakkaammin. Kokonaisuutena Cerato on melko meluisa auto.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Ceraton perusmalli on LX, joka on luokan normaalitasoa tingitympi. Varusteena on keskuslukitus ilman kauko-ohjausta, ABS-jarrut ja 2 turvatyynyä. Ilmastoinnin saa 990 eurolla. 

Koeajetun EX-mallin lisähinta on 1,6-litraisessa 2500 euroa ja 2,0-litraisessa 1500 euroa. Hintaerolla saa mm. manuaali-ilmastoinnin, keskuslukituksen kauko-ohjauksen, lämmitettävät peilit, kartanlukuvalot ja sumuvalot. Turvavarusteista sivu- ja pääturvatyynyt saa EX-malliin 990 eurolla. ESP:tä tai aktiivisia pääntukia ei ole saatavana.

Hallintalaitteet ovat erittäin tavanomaiset ja sellaisena toimivat. Kojetaulun keskiosaa voisi sanoa jopa pelkistetyksi ja tehdasasenteisen, helppokäyttöisen radion puute häiritsee. Tokio by night -laitteet olisi jo korealaistenkin aika jättää autohifiharrastajien yksinoikeudeksi. Ohjauspyörään korealaiset ovat tässäkin tapauksessa löytäneet erikoisen liukasta nahkaa. EX-sisustus on asiallinen, mutta pieni piristys olisi paikallaan. Nyt sitä tarjoaa ainoastaan kaksivärinen kojelauta.

Kilpailuasetelma

1,6-litraisena EX-mallina Cerato maksaa sivuturvatyynyillä varustettuna 20 480 euroa. Vastaava Corolla maksaa 21 370 euroa ja 1,8-litraisen Almeran saa alle 20 000:lla. Edelleenkään Cerato ei siis ole halpa, ellei tingi varusteista ja tyydy ilmastoimattomaan perusmalliin 16 990 eurolla. Jos 2,0-litrainen moottori on vaatimuksena, kasvaa Kian hintaetu suuremmaksi. Tällä hinnalla Ceratoa on mahdollisuus saada kaupaksi ja 5 vuoden takuu auttaa asiaa. Riskinä on kuitenkin hintaedun menetys heikompana jälleenmyyntiarvona ja joka tapauksessa Cerato jää ominaisuuksiltaan luokan keskitason alapuolelle.

10.4.2005 Timo Nurmela 

takaisin