Koeajossa Honda Civic 1.8 Sport

Taustaa

Päinvastaisista mainosteksteistä huolimatta uusimman Honda Civicin uudistukset ovat hyvin maltillisia. Edellisellä kerralla futuristiseksi uudistettu muotoilu on säilytetty samantyylisenä eikä tekniikassakaan ole suuria muutoksia. Keulassa on korkeammat valot ja enemmän mustaa. Perässä takalasia halkova spoileri yhtyy nyt takavaloihin. Konservatiivisempaa ostajakuntaa varten mallistoon tulee edelleen myös viistoperämallista selvästi poikkeava sedan.

Kori ja sisätilat

5-ovinen Civic on pidentynyt 5 senttiä ja madaltunut 2 senttiä. Akseliväliä on lyhennetty 1,5 sentillä. Sisätilojen koossa ei ole olennaista muutosta edeltäjään. Aikuisilla on takapenkillä edelleen hieman liian tarkkaan mitoitetut oltavat etenkin jalkatilan osalta. Takaistuin on sijoitettu matalalle. Tämän piirteen avulla nykyautoissa pyritään toisaalta lisäämään pääntilaa, toisaalta mahdollistamaan muunneltavuus pelkästään selkänoja kaatamalla. Tässä suhteessa Civicissä onkin onnistuttu. Muuntelu on helppoa ja syvä tavaratila on luokassaan suurimpia. Vain Hondan käyttämänä erikoisuutena takaistuimen istuinosat voi nostaa pystyyn takaistuinta vasten, jolloin saadaan korkea kuljetustila, johon mahtuu jopa polkupyörä. Keskitunnelia Civicissä ei ole käytännössä lainkaan. 

Etuistuinten mukavuus on keskinkertainen. Istuin on melko korkea auton mataluuteen nähden ja tunnelma kuljettajan paikalla kaikkiaan tiivis. Kapea keskikonsoli parantaa tilannetta matkustajan puolella. Sivutukea istuimissa on reilusti. Kahteen paikkaan jaetusta mittaristosta jokin osuus jää helposti ohjauspyörän taakse. Lasikatolla varustetussa Executive-mallissa pääntilan riittävyys on ongelma niin edessä kuin takana.

Näkyvyys on selkeästi rajoittunutta. Etupilarit ovat loivat, sivuikkunat pienet ja takapilari leveä. Takaikkuna on kahdessa palassa, mutta kulmistaan se on sinänsä laaja. Kääntöympyrä on hieman keskimääräistä suurempi.

Moottori ja suorituskyky

Civicin moottorit ovat lähes ennallaan eikä kaivattuja bensaturboja ole toistaiseksi luvassa. 1,4-litrainen on Civiciin pienehkö. Koeajettu 1,8-litrainen kulkee kohtalaisen iloisesti kierroksia käyttämällä. Moottori on parhaimmillaan sellaisilla kierroslukualueilla, joita nykyaikaisissa ahdetuissa moottoreissa ei ole tarpeen käyttää lainkaan. Ohitus vaatii vaihteiden käyttöä. Civicin manuaalivaihteistot ovat 6-vaihteisia. Dieseleitä ei toistaiseksi tuoda Suomeen.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajettavuus on edeltäjän tyyppinen. Ohjaus on hyvin nopea ja ohjautuvuus pienestä ohjausliikkeestä terävää. Ihmeellisintä on se, että ohjaus on keskiasennossa kevyt ja enemmän käännettäessä raskas. Maantiellä tämä näkyy yliherkkyytenä, kaarteissa ja kaupungissa turhana tahmeutena. Suoraan ajaminen on tavanomaista työläämpää, kun ohjaus on samaan aikaan yliherkkä ja tunnoton. Sivuille vilkuillessa auto harhautuu helposti suunnastaan.

Jousitusmukavuus sentään on kehittynyt ja hieman pehmentynyt edeltäjästä, mutta kehumisen aihetta ei paljon löydy siitäkään. Tasaisella tiellä Civic etenee tasaisesti jousituksen kovuudesta huolimatta. Laajat heitot jousitus ottaa vastaan töksähtäen.

Melutaso on edeltäjää hiljaisempi ja luokassaan keskitasoa parempi.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Civicin varustetasot ovat edelleen Comfort, Sport ja Executive. Näiden lisäksi Suomessa on tarjolla hinnat alkaen -versio S, jonka myynti jäänee vähäiseksi. S:stä on karsittu mm. ilmastointi, radio, sähkösäätöiset ja lämmitettävät ulkopeilit ja ajovalon pesurit. Comfortissa on vakiona mm.automaatti-ilmastointi ja sähkölasit edessä ja takana. Sportissa on lisäksi mm. varashälytin, sumuvalot, peruutuskamera, nahkaratti, sadetunnistin ja takaistuimen keskikyynärnoja. Executive tuo lisää mm. parkkitutkat, avaimettoman kulun, lasikaton, kaksoisksenonvalot, kaukovaloautomatiikan, himmenevän sisäpeilin, nahkaverhoilun, ristiselän- ja sivuttaistuen säädön ja bluetoothin. Lisäksi Executiveen saa navigaattorin ja mukautuvan vakionopeussäätimen törmäysvaroittimella.

Civicin sisustus on edelleen moderni, mutta tyyliltään hieman entistä rauhallisempi. Kojetaulun yläosa on hienoa materiaalia, kojetaulun alaosa hieman halvempaa laatua ja keskikonsoli kovaa muovia. Ylämittariston suojapleksi on auringonpaisteessa hieman sumuisen näköinen. Vaihdekeppi on sijoitettu ylös hyvin käsille ja sen liikeradat ovat lyhyet ja täsmälliset. Keskikonsolin toiminnot ovat selkeitä. Säilytystilaa on kohtalaisen hyvin. Tavaratilan laadukkaasta verhoilusta voi antaa erikoismaininnan.

Kilpailuasetelma

Honda on Euroopan markkinoilla menettänyt viime vuosina tuntuvasti markkinaosuutta. Uusi Civic ei paranna asemia, sillä uudistukset jäävät faceliftin tasolle. Ulkomuoto on toki edelleen nuorekas ja moderni, mutta ajettavuuteen, mukavuuteen ja takaistuintiloihin ei juurikaan saatu parannusta. Nykyaikaiset moottorit antavat myös odottaa itseään.

25.3.2012 Timo Nurmela

takaisin