Koeajossa Jeep Compass 2.4 CVT Limited

Taustaa

Keskiluokan katumaasturien lisääntyvä myynti on saanut Jeepinkin kiinnostumaan segmentistä. Markkinoille on tulossa kaksi mallia, joista ensin esitelty Compass on henkilöautomaisempi kuin ensi vuonna Eurooppaan ehtivä Patriot. Compass jakaa perustekniikkansa Dodge Caliberin kanssa. Auton maastokelpoisuutta valmistaja kehuu luokkansa parhaaksi. 

Kori ja sisätilat

Compassin koko asettuu samaan sarjaan aasialaisten katumaasturien kuten Toyota RAV4:n kanssa. Keulan muotoilu noudattaa Jeepin perinteitä, mutta muuten veistosmainen muoto on uusi. Henkilökohtaisesti pidän Compassin kolhoa ulkomuotoa epäonnistuneena.

Takaistuimella on polvi- ja pääntilaa runsaasti, sivusuunnassa tilaa on niukemmin. Istuin on sijoitettu hyvin korkealle, joten näkymät eteen etumatkustajien yli ovat hyvät. Pitkien matkustajien silmät asettuvat sivuikkunoiden yläreunan kanssa samaan tasoon ja myös kattoverhoilu ikkunoiden yläpuolella kohtaa pään. Takaistuimen lautamainen muotoilu on varsin epämukava. Etuistuimet sen sijaan ovat onnistuneet melko hyvin. Etuistuimet ovat riittävän korkealla jo alimmassa asennossa ja ylemmäksi nostettaessa istuintyynyn kulma muuttuu epämukavan viettäväksi. Ohjauspyörästä puuttuu pituussäätö, jolle olisi Compassissa tarvetta.

Tavaratila on perusasennossaan hieman useimpia kilpailijoita pienempi. Tavaratilan muovinen verhoilu on suunniteltu helppoa puhdistettavuutta silmälläpitäen. 

Näkyvyys eteen on hyvä, jopa keula näkyy kuljettajan paikalta. Paksut etupilarit peittävät näkymää viistoon. Näkyvyys taakse on heikko. Onneksi ulkopeilit ovat suurikokoiset. Kylkilistoja ei ole.

Moottori ja suorituskyky

Compassiin on tarjolla 2 moottorivaihtoehtoa. 2,4-litrainen bensakone on sama, joka tuli tarjolle myös Caliberiin. Sama kone löytyy myös Hyundai Sonatan ja tulevien Mitsubishien keulalta. Dieseliksi on tarjolla VW:n 2.0 TDI. Koeajetussa autossa oli bensakone yhdistettynä portaattomaan CVT-automaattivaihteistoon. Tunnelma oli hyvin samanlainen kuin 2,0-litraisessa Caliberissa. Voimaa ei ole riittävästi ja kiihdytys tuntuu piinaavalta kuminauhan venyttämiseltä. Vauhtiin pääsemisen jälkeen vaihteiston toiminnassa ei ole moitittavaa. Välitys muuttuu joustavasti ja nopeaan tahtiin, ja mahdollistaa nopeuden vaihdokset ongelmitta. Dieselmallin vaihteisto on aina 6-portainen manuaali.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Yllättävää kyllä, Compassissa on vakiona ESP. Muutenkin ajettavuus on odotettua parempaa. Suoralla tiellä Compass kulkee suoraan, mutta mutkateillä meno on hieman epävakaata. Ohjauksen tarjoama tuntuma voisi olla parempi. Useimpien kilpailijoidensa tavoin Compassin takapyörät kytkeytyvät etuvedon avuksi tarvittaessa. Lisäksi neliveto voidaan erikoistapauksessa kytkeä jatkuvaksi.

Jousitusmukavuus on samaa tasoa aasialaisten katumaasturien kanssa. Keskiluokan henkilöautojen tasolle ei päästä, mutta suuria ongelmia ei ole. Myös melutaso on kohtuullinen ja tavalliseen tapaan rengasmelu on suurin äänenlähde.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Bensakoneiseen Compassiin on tarjolla Sport- ja Limited-varustelut, dieseliin vain jälkimmäinen. Sportissa on vakiona ESP, 4 turvatyynyä, murtohälytin, lämmitettävät sähköpeilit, 17" kevytmetallivanteet ja manuaalinen ilmastointi. 4000 euroa kalliimmassa Limitedissä on lisäksi nahka/keinonahkaverhoilu, vakionopeussäädin, 18" pyörät, ristiseläntuen säätö ja tummat takasivu- ja takalasit. Metalliväri maksaa 680 euroa. Limitediin on lisäksi saatavissa muutamia muita lisävarusteita: CD-vaihtaja, Boston Acoustics-äänentoisto, rengaspainetunnistin, sähkötoiminen kattoluukku ja kromatut vanteet.

Sisustuksen antama vaikutelma on halpa. Paljon kovaa muovia ja alkeellista muotoilua. Vaihteenvalitsin on sijoitettu hyvin, mutta juurikaan muuta hyvää hallintalaitteissa ei ole. Jarrupoljin on hyvin korkealla lattiasta. Valojen ja pyyhkimien kytkentä tapahtuu viiksiä ja niissä olevia säätöpyöriä kiertämällä. Ratkaisu vaatii käden irrottamisen ratista ja suunnittelijoiden aivoituksia voi vain ihmetellä. Nopeus- ja kierroslukumittarien asteikko on ahdettu 180 asteen alueelle ja lisäksi nopeusmittariin on tungettu myös maililukemat. Ajovaloautomatiikka puuttuu. Kojetaulussa ja ovissa on monia valaisemattomia kytkimiä. Vakionopeussäätimen viiksen sijainti on huono. Hansikaslokero on erittäin pieni ja säilytystilaa on kaikkiaan niukasti.

Kilpailuasetelma

Chrysler 300 C:tä lukuun ottamatta Eurooppaan tuodut amerikkalaiset automallit ovat olleet viime aikoina varsin heikkoja esityksiä. Jeep Compass ei tee tässä poikkeusta. Ehkä ulkonäkö miellyttää kourallista ihmisiä niin paljon, että se saa heidät harkitsemaan Compassin ostamista. Lähes kaikkien ominaisuuksien osalta Compass jää kuitenkin jälkeen saman hintaluokan japanilaismallien ominaisuuksista. 

8.11.2006 Timo Nurmela 

takaisin