Koeajossa Opel Corsa 1.2 Enjoy

Taustaa

Edellinen Opel Corsa oli myynnillisesti pettymys niin Suomessa kuin muuallakin. Niinpä sen malli-ikä jäi lyhyemmäksi kuin useimmilla kilpailijoilla ja uusi Corsa esiteltiin pikkuautojen uutuustulvan mukana. Viimeisen vuoden aikana on uudistunut noin puolet markkinoiden pikkuautoista.

Kori ja sisätilat

Yhteistä uusille pikkuautoille on ulkomittojen merkittävä kasvu. Corsan pituus on tasan 4 metriä eli suunnilleen sama kuin esimerkiksi Corsan kanssa samalle pohjalevylle tehdyssä Fiat Grande Puntossa. Sisätilat on mitoitettu neljälle aikuiselle. 185-senttisen takana mahtuu mukavasti istumaan saman pituinen niin polvitilojen kuin pääntilan osalta. Kilpailijoihin verrattuna pääntilaa on erityisen hyvin, polvitilaa hieman keskimääräistä enemmän. Leveyssuunnassa Corsa on yhtä kapea kuin muutkin pikkuautot. Etuistuimen pituussäätövara riittää erittäin pitkällekin kuljettajalle.

Istuimien pehmustus on kova. Varsinkin pikkuautossa pehmeämmät istuimet olisivat paikallaan. Sivuttaistukea on perusautoksi jo Enjoy-mallissa poikkeuksellisen paljon, Sportissa vielä enemmän. Myös takaistuimen mukavuuteen on panostettu enemmän kuin monissa pikkuautoissa. Kenkien pujottelu 5-ovisen  takaistuimelle kuljettaessa on hieman hankalaa. 3-ovisessa molemmat etuistuimet siirtyvät eteenpäin taitettaessa selkänoja.

Tavaratila on kooltaan tavanomainen ja malliltaan selkeä. Tavaratilan välipohjan saa kahteen asentoon, joista ylemmässä pohja asettuu samalle tasolle kuin kaadetut takaselkänojat. Hattuhyllyn saa näppärästi käännettyä selkänojaa vasten nojien ollessa pystyssä. Välipohjan alla on runsaasti säilytystilaa. Varapyörä on valitettavasti Suomen varustuksesta jätetty pois muiden vuosimallin 2007 Opelien tapaan. Takaluukun aukko on alareunastaan hieman ahdas - kapea ja pyöreämuotoinen.

Näkyvyydessä puutteina ovat keulan näkymättömyys kuljettajan paikalle ja loivat etupilarit. Pienistä kolmioikkunoistakaan ei ole Corsassa juurikaan hyötyä. Taakse näkee varsin hyvin. Kääntöympyrän halkaisija on luokassaan keskitasoa.

Moottori ja suorituskyky

Corsan moottorivalikoimaan kuuluu pieniä bensakoneita ja kattava dieselvalikoima. Koeajetussa autossa oli bensakoneista keskimmäinen eli 1,2-litrainen, jossa on tehoa 59 kW/80 hv. Hevostet tuntuvat olevan hukassa. Moni 75-hevosvoimainen pikkuauto ei tunnu näin hengettömältä. Vauhtiin pääseminen vaatii kierrosten käyttämistä. Vaihtohetkellä varsinkin ykköseltä kakkoselle pitää olla ripeä, jotta vauhti ei hyydy. Ohituskiihtyvyyttä viitosella ei ole nimeksikään ja siinä, missä monella autolla selviää nelosella, Corsa vaatii kolmosta. Ehkä Sport-mallin lyhyemmät välitykset toimisivat paremmin tämän moottorin kanssa. Ruotsalaislehtien arviot 1,4-litraisestakaan eivät ole kovin kehuttavia.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Corsan ajettavuus edustaa luokan parhaimmistoa. Ohjaus on selvästi edeltäjää parempi, muttei kuitenkaan yhtä hyvä kuin Fiestassa tai 207:ssä. Ohjauksen ongelmana on tunnottomuus keskialueella. Maantiellä Corsa tuntuu luokkaa suuremmalta autolta. Suuntavakavuus on hyvä ja auto istuu tukevasti kaarteissa. Kaupungissa Corsa on yhtä hyvin kotonaan kuin maantielläkin, jos pienillä kierroksilla voimatonta moottoria ei huomioida.

Myös jousitus on hyvin tehtäviensä tasalla. Tarjolla on hieman VAG-konsernin tyyliin jämäkkyyttä yhdistettynä pikkutöyssyjen suodattamiseen. Melutaso tuntuisi olevan Clion jälkeen pikkuautojen toiseksi alhaisin. Perinteiseen tapaan voimakkain melun lähde on renkaat. Rengasmelu vaihtelee huomattavasti pinnan laadun mukaan. Muun liikenteen äänet kuuluvat ovitiivistyksen läpi.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Corsasta on Suomessa myynnissä kaksi varustetasoa: Enjoy ja Sport. Enjoy-varustukseen sisältyy mm. ESP, 6 turvatyynyä, aktiivistet pääntuet, 2-osainen takaselkänoja, kauko-ohjattava keskuslukitus, sähkölasit edessä ja radio/CD. Sport-varusteluun sisältyy 600 euron lisähinnan vastineena mm. kevytmetallivanteet, sumuvalot, lukuvalot ja madallettu sport-alusta.

Manuaalinen ilmastointilaite maksaa 500 euroa, metalliväri 460 euroa ja varapyörä 50 euroa. Lisävarustevalikoima on kaikkiaan runsas. Erikoisuutena on Flex-Fix-polkupyöränkuljetusteline (750 euroa) ja lämmitettävä ohjauspyörä (330 euroa), joka toimii nopeasti, mutta lämmittää varsin pienen alueen. Myös istuinlämmittimet toimivat nopeasti.

Corsan sisustus on huomattavasti edeltävää mallia tasokkaampi. Kojetaulua piristää keskiosan alumiinikoriste, jonka kojetaulun päällä oleva osuus heijastuu pahoin tuulilasiin. Sisustuksessa käytetyt muovilaadut ovat laadukkaita. Hallintalaitteissa on muista Opeleista poiketen tingitty hieman selkeydestä. Kahden toiminnon yhdistäminen saman painikkeen eri päihin on aina huono ratkaisu. Valokatkaisimeen ja sen ympärille toimintoja on keskitetty aivan liikaa. Mittarit ovat poikkeuksellisen epäselvät ja sama muotoilukikkailu toistuu myös lämmityspuhaltimen kiertokytkimessä. Viikset palautuvat keskiasentoon, mikä hämää outoa kuskia. Kytkinpoljin on pitkäliikkeinen. Säilytyskoteloita on hieman niukasti.

Kilpailuasetelma

Corsa antaa selvästi edeltäjäänsä kilpailukykyisemmän vaikutelman. Ominaisuudet ovat kokonaisuutena lähellä luokan kärkeä ja ulkonäkö miellyttää useimpia. Hintataso on myös kilpailijoiden tasolla, joten menestyksen edellytykset ovat olemassa.

8.11.2006 Timo Nurmela 

takaisin