Koeajossa Fiat Croma 2.2 Comfort Wagon

Taustaa

Fiatin ja GM:n aikaisemman yhteistyön tuloksena Fiat-mallistoon päätettiin ottaa suurempi malli, jossa hyödynnetään Opelin tekniikkaa. Auton nimeksi annettiin Croma, joka ainakaan Suomessa ei tuo kovin positiivisia mielikuvia aikaisemmasta samannimisestä mallista. Uuden Croman perusrakenne on Vectran sedanmallista. Koeajoraportti perustuu vain 15 minuutin koeajoon.

Kori ja sisätilat

Croman kori on perusidealtaan samantyyppinen kuin Opel Signumissa, joka poistui Suomen markkinoilta vähäisen myynnin takia. Korimallia voi kuvailla tavanomaista korkeammaksi farmariksi, jonka tavaratila on lyhyehkö. Ulkonäkö on useammankin arvioijan mukaan poikkeuksellisen mitäänsanomaton. Uuden Punton linjakkuudesta ei ole jälkeäkään. Keulassa on jotakin passatmaista ja sekä valot että maski ovat suuret.

Croma on Vectra Wagoniin verrattuna 8 cm lyhyempi ja 10 cm korkeampi. Pitkähkö akseliväli ja auton korkeus tuovat odotetusti erinomaisesti tilaa. Takaistuimella polvitilaa ja pääntilaa on pitkällekin matkustajalle, vaikka katto laskeekin jo selvästi takaistuimen kohdassa. Leveyssuunnassa tilaa on kuten keskiluokassa normaalisti, eli kolmelle takamatkustajalle tulee ahdasta.

Istuma-asento on tila-automaisen korkea. Etuistuimien muotoilu ei ole täysin onnistunut. Toppauksissa on voimakkaita muotoja, jotka tuntuvat vaatteiden läpi ja istuinosa on lyhyehkö. Takaistuimella mukavuus on tavanomaista parempi. Tavaratila on käytännöllinen, mutta ei erityisen tilava, minkä voi päätellä jo auton ulkomuodosta. Perä on lyhyt ja takaikkuna viistossa. Takapenkin istuinosa ei käänny, joten alaslaskettu selkänoja jää hieman viistoon. Nostokynnys on melko korkea. 445 kilon kantavuus on niukahko.

Näkyvyys Cromasta ulos on hyvä. Tässä auttaa osaltaan korkeat istuimet. Ulkopeilit ovat tavanomaista suuremmat.

Moottori ja suorituskyky

Croman ainoa bensamoottori on sama 2,2-litrainen versio, joka Vectra Sedanissa oli vuosimalliin 2005 asti. Tehoa on 110 kW/150 hv. Sen rinnalla on kaksi 1,9-litraista dieseliä (120 ja 150 hv) ja myöhemmin myös 2,4-litrainen tehodiesel (200 hv). Bensamoottorin yhteyteen saa myös automaattivaihteiston, jota Fiatissa ei ole nähty pitkään aikaan. Dieselien manuaalivaihteisto on 6-vaihteinen.

Bensakoneen ominaisuudet ovat kohdallaan. Voimaa on kaikissa ajotilanteissa riittävästi. Kiihtyvyydeksi manuaalivaihteiselle luvataan maltilliset 10,1 sekuntia, minkä voi hyvin uskoa saavutettavan. Monet 2,0-litraiset kilpailijat tosin saavuttavat nopeamman kiihtyvyyden.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajettavuudessa ei tullut lyhyen koeajon aikana esille mitään yllättävää. Jousitus selvittää epätasaisuudet moitteettomasti ja ajo-ominaisuudet tuntuisivat olevan kunnossa. Ohjaustakaan ei ole pilattu muiden Fiatien kaltaisella ylitehostuksella, mutta aivan huippua ohjaus ei edusta. Kääntöympyrä on pienehkö.

Myös äänieristys on hyvinkin kilpailijoiden tasolla, jopa hieman tavanomaista parempi. Korkeilla moottorin kierroksilla tulee esille Opel-moottorien tuttu karkea ääni.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Croman myyntivaltteja on hyvä varustelu. Perushintaan sisältyy mm. 7 turvatyynyä, ESP, sumuvalot, ajotietokone, manuaali-ilmastointi ja radio/CD. Varsinainen myyntimalli tulee kuitenkin olemaan Business-malli, jossa 1850 euron lisähinnalla on nahkaverhoilu, automaatti-ilmastointi, vakionopeussäädin, 17" aluvanteet, metalliväri ja parempi äänentoistojärjestelmä.

Sisustus on italialaiseksi autoksi ennennäkemättömän huoliteltu. Sisustuksen muotoilussa on myös hillittyä tyyliä. Verhoilukangas tosin ei ole kaikkein laadukkainta materiaalia. Työn laatua ei pääse moittimaan.

Vaihdevipu on sijoitettu tavanomaista ylemmäksi ja itse vipu on lyhyt, mutta liikkeet pitkiä. Virta-avain on sijoitettu Saabin tyyliin keskikonsoliin. Lämmityslaitteen säätimet ovat hieman piilossa vaihdevivun takana, kun ylemmäksi on varattu tila mahdollisen navigaattorin näytölle. Istuinlämmittimien kytkimet on sijoitettu piiloon istuimien etuosaan. Ovien sisäkahvat ovat poikkeuksellisen epäergonomiset. Jarruissa on turhaa terävyyttä, josta useimmissa autoissa on viime vuosina päästy eroon.

Kilpailuasetelma

On oikeastaan yllättävää, että Croma nähdään Suomessa. Maahantuoja on pitänyt äärimmäisen suppeaa tuontimallistoa, mutta ilmeisesti hintaneuvotteluissa päästiin tällä kerralla niin hyvään tulokseen, että tuonti päätettiin aloittaa. Halpa Croma nimittäin on. Aivan toinen kysymys on sitten se, kuka Croman ostaa. Lähinnä tulee mieleen työsuhdeautoilija, jolla hintarajana on 30 000 euroa varusteineen. Omalla rahalla ostavan kannalta ongelmana on se, että ennustettava jälleenmyyntiarvo on surkea, jolloin hintaedun menettää myytäessä.

Joka tapauksessa Fiat on saanut ilmeisen vähällä vaivalla onnistuneen auton hyödyntämällä toimivaa saksalaistekniikkaa. Valitettavasti vain ulkokuoren osalta budjetti on ollut liian tiukalla. Myös tavaratilaa olisi voinut mitoittaa hieman runsaammin.

27.12.2005 Timo Nurmela 

takaisin