Koeajossa Chevrolet Cruze 1.6 LS

Taustaa

Chevroletin myyntimenestys Euroopassa ei ole yltänyt samoihin lukemiin kuin Hyundain ja Kian. Syitä on monia, mutta esimerkiksi alemman keskiluokan Nubira on ollut muotoilultaan kovin tavanomainen ja ominaisuudet ovat jääneet keskinkertaisiksi. Nubiran seuraaja Cruze hakee vauhtia myyntiin tyylikkäästä muotoilusta ja saksalaisesta suunnittelusta. Perusrakenne on yhteinen uuden Astran kanssa. Korimalli on selkeän tyylikäs. Keulassa on luonnetta ja perä on hyvin lyhyt. Opel-yhteistyöstä on ollut hyötyä ainakin turvallisuuden osalta, sillä EuroNCAP:n tulos on matkustajaturvallisuuden osalta mainio ja ajonvakautus on vihdoin saatu Chevroletiinkin.

Kori ja sisätilat

Pituudeltaan 4,6-metrisenä Cruzen mittoja voi verrata vaikkapa Skoda Octaviaan, johon verrattuna Cruze on joka suuntaan pari senttiä suurempi. Akseliväliä on korealaisessa 10 cm enemmän, mutta takaistuintilat jäävät selkeästi Octaviasta jälkeen. Astran tavoin polvitilaa on juuri riittävästi hieman keskimittaa pidemmällekin matkustajalle. Sen sijaan coupemainen katon takaosan muotoilu aiheuttaa pulaa pääntilasta. Tämä aiheuttaa ongelmia yli 180-senttisille. Myös kulku takaistuimelle on hieman ahdasta. Samoin etuovi on lyhyt ja keskipilari haittaa pitkien matkustajien kulkua ja vastaavasti myös näkyvyyttä.

Etuistuimet tuntuvat ensialkuun hyviltä ja ajoasennosta saa mallikkaan. Pidemmällä matkalla kaipaisi tukea ristiselälle. Istuimet ovat poikkeuksellisen kovat niin edessä kuin takana. Takana istuma-asento on hyvin pysty. Edessä istuimet pystyy laskemaan hyvinkin alas. Korkeussäätö vaikuttaa lähinnä takaosaan, joten istuintyynyn kulma toimii parhaiten korkeussäädön keskivaiheilla. Selkänojan säätö on portaallinen.

Tavaratilan luukku on ennalta-arvattavan pieni eikä itse tilakaan kovin suuri ole. Lisäksi tilaa vievät vanhanaikaiset murskaajasaranat.

Näkyvyys on keskinkertainen. Keula on hyvin näkyvissä kuljettajan paikalta. Etupilarit aiheuttavat suurehkon katveen. Takaikkuna on korkean perän takia pienehkö. Sisäpeili on sijoitettu normaalia korkeammalle, mutta näyttää sen, mihin takaikkuna edellytykset antaa. Kääntöympyrä on tavanomainen. Valonpesimiä ei ole.

Moottori ja suorituskyky

Moottorivalikoima koostuu 1,6- ja 1,8-litraisista bensamoottoreista sekä kahdesta 2,0-litraisesta dieselistä. Koeajettu 1,6-litrainen (83 kW/113 hv) Opelin moottori vastaa odotuksia. Kaupunkinopeuksissa kiihtyvyys on ripeää, maantielle lähdettäessä voimavarojen rajallisuus paljastuu. Vääntöä on alakierroksilla mukavasti. Ohituskiihtyvyyttä parantavat maltilliset välitykset. 1300-kiloisen auton kuljettamisessa 1,6-litrainen bensakone ei kuitenkaan ole raketti. 

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Jousitus on kovuudeltaan keskitasoa. Mukavuus on asiallinen. Sileä tie tuntuu sileältä eivätkä terävämmätkään epätasaisuudet lyö pahoin läpi. Ohjaus on tehostettu perinteiseen tapaan hydraulisesti. Ohjaus keskittää hyvin, mutta kevyen ohjauksen tuntuma jää keskinkertaiseksi. Suuntavakavuuskaan ei ole aivan moitteeton.

Rengasmelu on myös eristetty keskimääräisesti. Paljaalla pinnalla nastojen ropina kantautuu matkustamoon, mutta meluisaksi Cruzea ei voi moittia. Moottori pitää mölyt mahassaan.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Cruzen varustelut ovat Base, LS ja LT. Ilmastoimattoman Basen tarkoitus on alentaa alkaen-hintaa ilmoituksissa. Myyntimalli on LS, jossa on manuaali-ilmastointi, peruutustutka, ajotietokone, radio/CD, aluvanteet, sumuvalot ja tavanomaiset turvavarusteet. LT:n saa vain tehokkaimman bensa- ja dieselmoottorin yhteydessä. Siinä on mm. automaatti-ilmastointi ja vakionopeussäädin.

Parin edellisen Chevrolet-uutuuden osalta oli jo nähtävissä irtiottoa perustylsästä korealaisesta sisustuksesta. Cruzen sisustus voidaan jo luokitella näyttäväksi. Kojetaulussa on kangasta, tavanomaista keinonahkaa, kiiltävää mustaa muovia ja kovamuovia. Tältä osin olisi voinut pitäytyä hieman pienemmässä valikoimassa. Tyylikkäitä yksityiskohtia kuitenkin löytyy ja yleisilme on moderni ja laadukas. Ratin keskipuolan alumiinijäljitelmä tuntuu käteen halvalta. LS-mallissa ei ole painikkeita ratissa. Mittarit ovat selkeät ja hallintalaitteet osuvat hyvin käteen. Istuinlämmittimien hennot merkkivalot olisi voinut korvata esikuvien tavoin kunnon ledeillä (katkaisimien sijoitus lämmityslaitteen säätöpyöriin on tuttu vaikkapa mainitusta Octaviasta).

Vaihteensiirto on napakka. Kytkin on pitkäliikkeinen ja nykäyksetön käyttö vaatii totuttelua. Jarrupolkimessa on paljon tyhjää liikettä ennen kuin hidastusta alkaa tapahtua. Lämmityslaite vaikutti nopealta ja istuinlämmittimet tehokkailta.

Kilpailuasetelma

Chevrolet Cruzelle on helppo ennustaa edeltäjäänsä parempaa menestystä. Sekä ulkoasu että sisustus ovat houkuttelevia ja laatuvaikutelma pääosin hyvä. Ominaisuudet ovat enimmäkseen hyvällä keskitasolla eikä merkittäviä puutteita ole. Hinta jää vajaat 2 000 euroa suosikkimalli Octavian alapuolelle ja dieselinä enemmänkin.

27.2.2010 Timo Nurmela

takaisin