Koeajossa Lancia Delta 1.6 Multijet

 

Taustaa

Automiehille sana Lancia tarkoittaa lähinnä vauhdikasta rallia. Stratos, 037 ja Delta Integrale olivat kaikki aikansa suuria mallinimiä. 1970- ja 80-lukujen huippuvuosien jälkeen Lancia jäi valitettavasti hiljalleen takarivistöön automaailmassa. Nyt Lancia on kuitenkin pyrkimässä takaisin parrasvaloihin, tosin ei rajulla rallitouhulla vaan Italialaisen aistikkaalla ja tyylikkäällä olemuksellaan.

Kori ja sisätilat

Delta on muotoiltu selkeästi Italialaisittain. Muotoilu ei ole mitään tylsää täsmällisyyttä tai turhan helppoja linjoja, kuten Saksalaiset ja Japanilaiset tekisivät. Aluksi auto näyttää erikoiselta, eikä mitenkään erityisen hyvältä. Kuitenkin aikansa zoomailtuaan se alkaa näyttää paremmalta. Mitä enemmän autoa katselee, sitä enemmän se miellyttää silmää. Hienoa!

Vaikka Delta jakaakin samaa perusrakennetta Fiat Bravon kanssa, on se ainakin numeroiden mukaan Bravoa mitoiltaan selkeästi isompi. Pituutta sillä on 4520 mm ja leveyttä 1797 mm . Akselivälikään ei ole mitään pikkuautoluokkaa, sillä se on tasan 2,7 metriä .

Sisällä ulkopuolen tyylikäs tunnelma jatkuu. Sisustan materiaalit miellyttävät silmää. Keskikonsolikin on tyylikäs. Tyyli ja laatuvaikutelma eivät kuitenkaan kulje käsi kädessä Deltan sisällä. Heti, kun hienonnäköisiin katkaisimiin ja säätimiin ensimmäistä kertaa koskee, ne tuntuvat samalta kuin jossain halvassa kiulussa. Lisäksi ratti ei oikein istu käteen. Suunnittelija on halunnut käsiä pidettävän hieman ratin keskikohdan yläpuolella ja juuri tällöin ratti istuu käteen, mutta oikeastaan mitenkään muuten ratti ei tunnu luontevalta.

Radion ääntä pystyy muokkaamaan ja pienten säätöjen jälkeen radio soikin melko mukavasti.

Penkit ovat edessä todella pehmeät. Säätöjä penkistä löytyy, mutta siitä huolimatta ajoasennosta ei saa menevään tyyliin sopivaa. Leppoisaan ajoon nojatuolimainen fiilis ehkä sopii paremmin.

Takapenkkejä pystyy säätämään pituussuunnassa 15 senttiä. Tällöin saadaan takakonttiin lisää tilaa. Itse takapenkki on tosin yhtä muodoton kuin laudelauta. Kuitenkin takana matkustaa melko tilavasti ja sisustan tyylikäs tunnelma vallitsee myös siellä.

Takakontti ei ole järin suuri. Lisää tilaa saadaan takapenkkien pitkittäissäädöllä. Litroina tilavuus vaihtelee 380–465 litran välillä. Kontin pohja on melko syvällä ja korkeahko nostokynnys hankaloittaa painavien tavaroiden kanssa painimista.

Ajettavuus ja alusta

Alusta on melko perinteinen. Edessä on Macpherson-tyyppiset joustintuet ja takana yhdystukiakselisto. Kallistuksenvaimentimet löytyvät molemmista päistä. Ohjaus on tehostettu nykytyylin mukaan sähköisesti, valitettavasti. Kojelaudassa on lisänä City-nappi, josta ohjausta saadaan kevyemmäksi kaupungissa liikuttaessa.

Tuon City-napin olemassa olo on kuitenkin täysin turha. Sähkötehosteinen ohjaus on jo perusasennossaan kevyt kaupunkinopeuksilla ajettaessa.  Kaupungissa Delta osoittautuukin varsin kevyeksi ja ketteräksi käsiteltäväksi. Lähdettäessä kaupungista maantielle kuljettajan hymy kuitenkin hyytyy.

Maantiellä auto kääntyy kun rattia kääntää. Siihen se sitten jääkin ja valitettavasti se ei nykypäivänä enää riitä. Ohjaus tuntuu samalta, oli alla asfalttia tai jäätä. Tuntoa tienpintaan ei ole. Tahmean ohjauksen vaste ei kasva lineaarisesti, vaan se tuntuu koko ajan samalta, pyörittelipä rattia miten päin tahansa. Suoralla tiellä auto jää vielä kaartamaan ikävästi ja korjausliikkeitä tarvitaan.

Jousitus on hieman epämiellyttävä, sillä tien nypytykset tuntuvat varsin selvästi. Isommissa heitoissa jousitus toimii tasaisemmin ja mukavammin. Kokonaisuutena jousitus toimii kuitenkin asiallisesti.

Moottori ja voimansiirto

Deltassa käytetään Fiatin kehittelemiä moottoreita. Kaikki vaihtoehdot ovat melko tuoreita ja turboahdettuja. Malliston bensiinimoottorit, turbojetit, ovat 1,4-litraisia. Huokeammassa on tehoa 120 hevosvoimaa, kun taas tehokkaammassa on 150 hevosvoimaa. Dieselit, multijetit, joita on kolme erilaista, ovat 1,6-litrainen 120 hevosvoimainen, 2,0-litrainen 165 hevosvoimainen ja malliston huipulla oleva 1,9 litrainen tupla-ahdettu 190-hevosvoimainen voimanpesä.

Koeajetun Deltan nokalla raksutti 1,6-litrainen multijet diesel. Tämä 120 hevosvoimaa ja 300 newtonmetriä puhkuva kone on litroihinsa nähden melkoinen voimanpesä. Kaiken kukkuraksi huippuvääntö on tarjolla jo 1500 kierroksen kohdalla. Euro5-päästönormit täyttyvät ja yhdistetty kulutus on saatu puristettua alle viiden litran. Kuulostaa todella hyvältä.

Ajossa moottori toimii. Se tarjoaa hyvän sitkeyden ja alhaisen polttoainekulutuksen. Maantiepainotteisen koeajolenkin keskikulutus jäi alle viiden litran. Kaiken hyvän lisäksi vaihteisto ja moottori pelaavat todella saumattomasti yhteen.

Kaupungissa moottorin sitkeys tulee hyvin esille. Jo tuhannesta kierroksesta ylöspäin vetää täysin protestoimatta, moni dieselvalmistaja saisi ottaa tästä mallia. Kadunkulmat menevät pykälää suuremmalla vaihteella kuin dieselautoilla normaalisti.

Moottorissa riittää myös voimaa maantienopeuksille ja kuutosvaihde on käyttökelpoinen kaikissa Suomen maantienopeuksissa. Ohitukset sujuvat isoillakin vaihteilla hyvän ohituskiihtyvyyden turvin turvallisesti.

Kuusivaihteinen manuaaliaski tuntuu hieman tahmealta. Vaihteet löytyvät ja menevät nätisti päälle, mutta vaihdekepin tuntuma voisi olla parikin pykälää jämäkämpi.

Varusteet ja hinta

Deltan varusteet riippuvat moottorista. Perusvarusteinen 1,6 Multijet Delta tarjoaa tarpeellisen. Muun muassa ilmastointi, ajonvakaudenhallinta, radio mp3-soitin, 8 turvatyynyä ja kevytmetallivanteet sisältyvät hintaan.

Mielestäni ehdottomasti harkitsemisen arvoinen lisävaruste on vakionopeudensäädin, joka sisältyy Techno-varustepakettiin. Sama varustepaketti sisältää myös sadetunnistimen, automaattisesti himmenevän taustapeilin ja valoautomatiikan, joten kyseistä pakettia voi vain suositella.

Toinen varustepaketti, joka myös koeajoautossa oli, nimeltään Comfort sisältää nahkaisen ohjauspyörän ja vaihdekepinnupin, keskikyynärnojan takana, tummennetut takalasit sekä sähkösäätöiset ulkopeilit.

Lisävarusteeksi kaikkiin moottorivaihtoehtoihin jäävät muun muassa automaattinen ilmastointi, kaistanvaihtovaroitin, ksenon-ajovalot ja Bosen hifijärjestelmä. Jokainen valitkoon omat herkkunsa.

Halvin Delta on varustettu 1,4-litraisella bensaturbolla ja se maksaa 24 990 euroa. Pienimmällä dieselmoottorilla olevan Deltan hinta on 25 990 euroa. Hinnat asettuvat samankokoisten kilpailijoiden tasolle.

Loppupäätelmä

Lancia Delta on tyylikäs auto. Silmän tottuessa siihen, katsoi sitä mistä kulmasta tahansa, se näyttää hyvältä. Deltan moottori on myös tyylikäs paketti. Juuri oikeanlaista voimaa löytyy ja kulutus on silti pientä. Tyylikkyys voisi jatkua myös ajettavuuteen, jonka keinotekoisuus tuo mustia pilviä muuten asiallisen auton ylle.

Ainakin tämän auton osalta Lancian rallipolut ovat kauas taakse jäänyttä elämää. Uusi Delta kilpaileekin nyt Ouninpohjan sijasta L'avenue des Champs-Élyséesin sykkeessä.

13.3.2009
Lassi Varis

takaisin