Koeajossa Range Rover Evoque TD4 A Prestige

Taustaa

Land Roverilla riitti uskallusta tuoda vuonna 2008 esitelty konseptiauto LRX tuotantoon lähes sellaisenaan. Evoquen rohkea muotoilu on kerännyt paljon kiinnostusta ja kiitosta, ja pelkästään muotoilu onkin joillekin syy auton ostamiseen. Parhaimmillaan ulkonäkö on 3-ovisena, mutta eivät takaovetkaan merkittävästi muotoja riko. Varsin kyvykästä tekniikkaa valmistajalla oli jo entuudestaan, joten teknisesti auto syntyi varsin helposti Freelanderin ja muiden mallien ratkaisuja yhdistelemällä.

Kori ja sisätilat

Evoquen 4,36 metrin pituus on pienten perheautojen luokkaa ja hieman pienempi kuin Audi Q3:ssa tai BMW X1:ssä. Auton korkeus on näitä kilpailijoita suurempi, mitä ei Evoquen litistettyä yläosaa katsoessa välttämättä uskoisi. Sisätilat ovat suunnilleen mainittujen kilpailijoiden kokoiset ja suuremmat kuin useimmissa samanpituisissa perheautoissa. Sisäleveys on poikkeuksellisen suuri. Takapenkillä on hieman pulaa pääntilasta. Istuin ja istuma-asento ovat hyvät, mutta istuimen etureuna saisi olla korkeammalla. Kulku takaistuimelle on melko ahdas. Etuistuimet ovat erinomaiset ja ajoasennosta saa hyvän.

Tavaratila on selkeälinjainen, mutta pienehkö. Pohjan alla on reilusti lokerotilaa. Laajennettuna pituutta tulee reilusti. Korkeus jää kuitenkin melko matalaksi. Takaistuin jää myös selkeästi vinoon asentoon.

Näkyvyys on Evoquen suurimpia miinuksia. Minimaalista takaikkunaa on paikattu suurikokoisilla ulkopeileillä ja lisävarusteisella peruutuskameralla. Ulkopeilit ovat jo niin mittavat, että niistä alkaa olla haittaa näkyvyydelle etuviistoon. Pienet ikkunapinnat heikentävät tilantuntua takaistuimella. Kääntöympyrä on kohtuullisen kokoinen. Parkkipaikkakolhuilta auto on suojattu hyvin, sillä joka suunnasta ensimmäisenä on vastassa mustaa muovia.

Moottori ja suorituskyky

Evoquen moottorivalikoimassa on 2,0-litrainen bensaturbo sekä kaksi 2,2-litraista dieseliä. Koeajetussa autossa oli dieseleistä pienitehoisempi eli TD4 (110 kW/150 hv) varustettuna 6-vaihteisella automaattivaihteistolla. Suorituskyky on perusmoottorillakin riittävä, vaikka kiihtyvyys nollasta sataan meneekin päälle kymmenen sekunnin. Moottori on luonteeltaan nöyrä puurtaja. 400 Nm vääntö on lähes yhtä suuri kuin tehokkaammassakin mallissa, jossa löytyy lisätehoa lähinnä suuremmilta kierroksilta. Tyhjäkäynnin tuntumassa moottori on voimaton. Kovin taloudelliseksi Evoque ei ole osoittautunut. Vaihteisto toimii yleensä hienostuneesti. Pienemmillä vaihteilla vaihdon huomaa lievänä nykäyksenä, mutta suuremmilla vaihteilla vaihto on pehmeä. Nelivetojärjestelmä perustuu Haldex-kytkimeen eli pitävällä pinnalla liikkeellä oltaessa auto on etuvetoinen. Neliveto kytkeytyy pidon kadotessa ja liikkeellelähdöissä.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajo-ominaisuudet eivät ole aivan moitteettomat. Ohjaustunto jää hieman kevyeksi eikä ratin kautta aina saa selkeää kuvaa auton liikkeistä. Auto kaartuu melko voimakkaasti kaarteissa. Suuntavakavuus on pääosin hyvä. Ominaisuudet eivät selvästikään ole optimoitu aktiiviseen, nopeaan kaarreajoon. Jousitus on melko jämäkkä, mutta terävätkin kuopat ylittyvät silti miellyttävästi.

Melutasoltaan Evoque on premium-luokkaa ja erottuu selkeästi halvemmista katumaastureista. Rengasmelu pysyy nastarenkaillakin kurissa, vaikka vaihteleekin merkittävästi tienpinnan laadun mukaan. Moottorin ääni nousee esiin kiihdytyksissä. 

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Evoque on tarjolla Pure-perusmallina ja selvästi runsaammin varusteltuina Dynamic- ja Prestige-malleina, joiden varustetaso on lähellä toisiaan. Puressa on vakiona mm. 17" kevytmetallivanteet, polttoainelämmitin, osittainen nahkaverhoilu, 7 turvatyynyä, automaatti-ilmastointi, vakionopeussäädin ja peruutustutka takana. Dynamicissa on 19" pyörät, nahkaverhoilu, ksenonvalot, sadetunnistin, sähkösäätöiset etuistuimet, ohjauspyörän lämmitys, lämmitettävä tuulilasi ja parempi audiojärjestelmä kosketusnäytöllä ja bluetoothilla. Prestigessa on Dynamicin lisäksi lähinnä kuljettajan istuimen kallistussäätö ja muistitoiminto, muut erot liittyvät yksityiskohtien koristeluun. Lisävarustevalikoima on runsas, mutta pääosin hintava. Esimerkiksi navigaattori maksaa lähes 3000 euroa, metalliväri 1000 euroa ja varapyörä 200 euroa.

Evoquen sisustus on ylellinen. Sisustuksen muotoilun kulmikas tyyli sopii autoon. Kierrettävä vaihteenvalitsin nousee esiin käynnistettäessä moottori samoin kuin Jaguarissa. Napit ovat selkeitä, mutta niitä on paljon. Ajotietokone vaikuttaa ensinäkemältä sekavalta. Säilytyslokeroita ei ole kovin paljon.

Kilpailuasetelma

Range Rover Evoque on samankokoisiin kilpailijoihin verrattuna kallis auto. Dynamic- ja Prestige-varusteltuna hinnat lähtevät 60 000 euron yläpuolelta. Ominaisuudet ovat ajettavuutta lukuun ottamatta samalla tasolla kuin kilpailijoissa. Kun hinta huomioidaan, on samalla rahalla saatavissa paljon parempiakin autoja. Niissä ei kuitenkaan ole Evoquen persoonallista tyyliä.

25.2.2012 Timo Nurmela

takaisin