Koeajossa Fiat 500 1.4 16v Sport

Taustaa

Fiat 500 on saavuttanut Suomessakin paljon huomiota, vaikka alkuperäinen 500 ei suomalaisille merkitse sitä mitä esim. italialaisille. Uusi 500 on auto, joka ostetaan pelkästään tyylin takia. Samankaltaisilla ominaisuuksilla varustettuihin kilpailijoihin verrattuna se nimittäin on kallis. Fiatiltakin saa halvemmalla tilavamman Pandan, joka on teknisesti 500:n lähisukulainen.

Kori ja sisätilat

3,55-metrinen 500 on ulkomitoiltaan lähellä esim. Renault Twingoa. Takaistuintilat ovat kuitenkin Fiatissa paljon Twingoa niukemmat. Aikuisen ihmisen voi sijoittaa takaistuimelle vain hätätapauksessa. Takaistuin on matala, mutta silti pääntilaa on niukasti, samoin polvitilaa. Myös kulku takaistuimelle vaatii ketteryyttä pienen kulkuaukon takia. Edessä tilaa sen sijaan on runsaasti eikä tunnelma sivusuunnassakaan ole ahdas. Istuimen säätövarat ovat myös maininnanarvoisen runsaat niin lyhyitä kuin pitkiä matkoja ajatelle. Sport-versiossa jää kaipaamaan istuimen korkeussäätöä, joka Loungessa on vakiona. Istuimien muotoilu on kelvollinen. Pääntuet ovat jostakin syystä kovat ja verhoilemattomina halvan näköiset.

Myös tavaratila on pieni. Takaselkänoja taittamalla kuljetusmahdollisuudet ovat tietysti paremmat kuin monessa isommassa sedanissa. Laajennetun tavaratilan pohja ei ole tasainen. Pienten mittojen ansiosta auton ulkomittojen hahmottaminen on helppoa, vaikka auton muotoilu ei asiaa autakaan. Kääntöympyrän halkaisija on auton kokoon verrattuna liian suuri. Kylkilistoja ei ole.

Moottori ja suorituskyky

500:aan on tarjolla 1,2- ja 1,4-litraiset bensamoottorit ja 1,3-litrainen diesel. Koeajetussa autossa oli 1,4-litrainen bensakone, jossa on tehoa 74 kW/100 hv. Suorituskyky jää odotettua vaisummaksi, mutta muun liikenteen rytmissä tehokkaimmalla 500:lla toki pysyy vaivatta. Merkittävimpänä puutteena moottorissa on heikko vääntö pienillä kierroksilla. Vaihteita on kuusi, millä on suuri merkitys melutasoon moottoritiellä. Ohituksiin on vaihdettava pienempi pykälä.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ohjaus on sähköisesti tehostettu ja kevyt. Lisäksi siinä on erikoiskevyt city-asento, joka tuntuu tarpeettomalta. Perustekniikka on siis samankaltaista kuin Pandassa tai Puntossa. Käytännössä ohjaus on sisarmalleja parempi. Ohjaus palauttaa hyvin ja myös tuntoa on kohtuullisesti tarjolla. 500 on moottoritielläkin vaivaton ajettava. Sen suuntavakavuus on kokoisekseen hyvä. Kaarteissa se kallistelee tuntuvasti. 1,4-litraisessa on vakiona ajonvakautusjärjestelmä.

Jousituksessa auton koko tuntuu enemmänkin. Kulku on hieman nyökkivää ja etenkin kaupungissa jousitus tuntuu tarpeettoman kovalta. Pienetkin epätasaisuudet tulevat jousituksesta läpi. Suuremmissa nopeuksissa jousitus toimii paremmin.

Melun lähteitä on oikeastaan vain yksi. Rengasmelu on niin voimakasta, että muut äänet hautautuvat sen alle. Moottorin ääni nousee myös kuuluviin, jos tiheästi välitettyä 6-vaihteista vaihteistoa ei jaksa siirtää optimaaliselle pykälälle. 

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

500:n Suomeen tuotavat varustevaihtoehdot Lounge ja Sport ovat keskenään samanhintaiset. Loungessa on Sportista poiketen mm. lasikatto, kuljettajan istuimen korkeussäätö, nahkaratti radiosäätimin, tavaratilan valo ja 2-osainen takaselkänoja. Sportissa puolestaan on urheilulliset istuimet ja takaspoileri. Loungessa on ulkonäköä olennaisesti parantavat kromikoristeet. Niinpä Lounge vaikuttaisi paremmalta valinnalta. Molemmissa malleissa on mm. manuaali-ilmastointi, kevytmetallivanteet, kauko-ohjattu keskuslukitus, sähkölasit, ajotietokone, 7 turvatyynyä ja etusumuvalot.

Lisävarustevalikoima on poikkeuksellisen runsas. Erityisesti ulkonäkö on personoitavissa monipuolisesti avaimen kuorta myöten. Metalliväri maksaa 390 euroa ja pienikokoinen varapyörä paikkaussarjan tilalle 60 euroa. Pienempikoneisiin saa ajonvakautuksen 500 eurolla. 

Sisustus on hienosti yhteensopiva auton ulkonäön kanssa. Verhoilukankaissa tosin ei ole yhtä pirteitä vaihtoehtoja kuin ulkoväreissä. Sisustuksen laatuvaikutelma on varsin hyvä. Mittarit on ahdettu yhteen suureen pyöreään mittariin. Selkeys on ollut tältä osin toisarvoista. Mittarien luettavuutta haittaa myös aurinko. Muuten hallintalaitteet ovat selkeät ja toimivat. Vaihteensiirtokin toimii 500:ssa moitteetta. Sen sijaan kaasun annostelu on etenkin 1-vaihteella parkkipaikalla edetessä vaikeaa ja menosta tulee helposti kengurubensamaista. Kannellisia säilytyslokeroita ei ole.

Kilpailuasetelma

500:n hinta 1,4-litraisella moottorilla varustettuna on 19 500 euroa. Sillä rahalla saa monenlaisia ominaisuuksiltaan paljon parempia autoja. 500:n valintaa ei voi perustella millään muulla kuin ulkonäöllä. Kahdelle aikuiselle 500 on kelvollinen kulkuväline, jos voimakas rengasmelu ja jousituksen epämukavuus eivät haittaa.

19.7.2008 Timo Nurmela

takaisin