Koeajossa Ford Fiesta 1.25 60 hv Trend

Taustaa

Ford Fiesta on runsaan 30 vuoden aikana vakiinnuttanut asemansa eräänä merkittävimmistä pikkuautoista. Vuonna 2002 esitelty Fiesta-sukupolvi oli tilava, mutta linjakkuus jäi jälkeen uusimmista kilpailijoista. Uusin Fiesta on edellistä menevämmän näköinen jopa käytännöllisyydestä tinkien. Tyyli on yllättävänkin samanlainen kuin Mazda 2:ssa, jonka kanssa Fiesta jakaa perusrakenteensa.

Kori ja sisätilat

Fiesta on edeltäjäänsä verrattuna kasvanut pari senttiä pituutta ja leveyttä. Akseliväli on ennallaan ja painoa on onnistuttu hieman alentamaan. Luokkansa suurimpiin verrattuna Fiesta on 5-10 cm lyhyempi ja muutaman sentin matalampi. Voimakkaasti taakse laskevasta kattolinjasta huolimatta pääntilaa takaistuimella on riittävästi. Sen sijaan polvitila on keskimääräistä niukempi. 180-senttisen kuljettajan takana samanmittaisella on polvet kiinni selkänojassa. Istuimet ovat asialliset niin edessä kuin takana ja ajoasennosta saa hyvän.

295-litrainen tavaratila on pikkuautoluokassa hyvä lukema. Tavaratilan laajennusmahdollisuus on toteutettu valitettavan alkeellisesti. Istuinosa ei käänny ja peltinen takaselkänoja jää noin 15 cm tavaratilan pohjaa ylemmäksi. Pitkien tavaroiden kuljettaminen on epäkäytännöllistä.

Näkyvyyttä heikentävät ennen kaikkea erittäin loivat etupilarit. Kulmien arviointi pienessä autossa on kuitenkin kohtuullisen helppoa. Kääntöympyrän halkaisija on luokassaan normaalin kokoinen. Kylkilistoja ei ole.

Moottori ja suorituskyky

Fiestan moottorivalikoima on tuttua tavaraa. 1,25-litrainen bensakone on tarjolla kahtena versiona teholtaan 44 kW/60 hv ja 60 kW/82 hv. 1,4-litraisessa on tehoa 71 kW/96 hv. Dieseleistä 1,4-litraisessa on tehoa 50 kW/68 hv ja 1,6-litraisessa 66 kW/90 hv. Automaattivaihteiston saa vain 1,4-litraisen bensakoneen yhteyteen. Koeajoautossa oli pienin bensamoottori. Se tuntui sitkeysominaisuuksiltaan onnistuneena ja kaupunkiajossa aivan riittävän pirteältä. Maantiellä kiihtyvyys jää tietysti näillä teholukemilla vaisuksi ja ohituksiin pitää varautua. Kaupunkiajopainotteisessa käytössä 900 euron lisähinta saman moottorin tehokkaammasta versiosta tuntuu turhan korkealta. Kulutuksenkin ilmoitetaan samalla lisääntyvän 0,3 litralla.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Fiestassa mainioista ohjauksistaan tunnettu Ford siirtyy sähkömekaaniseen ohjaustehostukseen. Ohjaus on onnistunut hyvin. Hitaissa nopeuksissa se on kevyt, mutta maantiellä se tanakoituu ja antaa hyvän vasteen. Nopea ohjaus reagoi terävästi ohjausliikkeisiin. Suuntavakavuus on hyvä. Jousitus on melko jämäkkä. Mukavuus on kohtalaisen hyvä, mutta terävät epätasaisuudet on joissakin kilpailijoissa onnistuttu suodattamaan paremmin.

Rengasmelu on pikkuautomaisen voimakas ja vaihtelee selvästi pinnan karkeuden mukaan. Moottorin ääni on hiljainen eikä häiritse edes kiihdytyksissä. Suuremmissa nopeuksissa tuulen suhina nousee kuuluviin.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Fiestan perusvarustuksesta on jätetty pois ilmastointi (lisähinta 900 euroa) ja ajonvakautus (800 euroa). Sen sijaan halvin Trend-varustelu sisältää esim. radio/CD:n, sähkölasit edessä ja etu- ja sivuturvatyynyt. Ghiassa ja Sportissa on Trendin lisäksi mm. ilmastointi, ajotietokone ja sumuvalot. Ghia-varustelu on harkinnanarvoinen valinta, sillä lisähinta ilmastoinnilla varustettuun Trendiin on vain 600 euroa. Lisävarustevalikoima on melko runsas.

Trend-mallin verhoilu on melko yksinkertainen. Ghiassa kangas on laadukasta. Kojetaulun muotoilu hakee vaikutteita elektroniikkalaitteista. Muotoilu miellyttänee nuorekasta ostajakuntaa. Käytettävyydessä on pieniä puutteita, joiden kanssa oppii nopeasti elämään. Vaihteensiirto ei ainakaan koeajoautossa ollut kovin sujuva. Ratissa on otealueilla terävämuotoiset paksunnokset. Laatuvaikutelma on keskitasoa. Ainoa kannellinen säilytyslokero on hansikaslokero.

Kilpailuasetelma

Pikkuautoluokan monien tuoreiden mallien joukossa Fiesta on kilpailukykyinen auto niin hinnaltaan kuin ominaisuuksiltaan. Sitä on helppo ja hauska ajaa. Suuria tiloja kaipaaville löytyy parempia vaihtoehtoja.

20.10.2008 Timo Nurmela

takaisin