Koeajossa Subaru Forester 2.0 Sport

Taustaa

Subaru Foresterin kolmas sukupolvi on hylännyt edeltäjänsä kulmikkaat muodot ja myös auton koko on kasvanut tuntuvasti. Auton peruslinjoissa on tiettyä yhtäläisyyttä BMW X3:n kanssa, mutta kokonaisuutena muotoilu on varovaista. Tekniikka on tuttua muista Subaruista ja diesel saadaan Foresterin konepellin alle vasta syksyllä. Neliveto on jatkuva ja vetosuhde on 50/50. Alennusvaihteisto mahdollistaa tarvittaessa hitaan etenemisen manuaalivaihteisessa versiossa. Myös 2000 kg:n perävaunupaino kertoo valmistajan järkiperäisyydestä.

Kori ja sisätilat

Ulkomitoiltaan Forester on hyvin lähellä esim. Honda CR-V:tä. Sisätilat ovat ulkomittoihin nähden erinomaiset. Takaistuimella niin pääntilaa kuin polvitilaakin on runsaasti pitemmänkin matkustajan tarpeisiin. Kehitys ahtaaseen edeltäjään verrattuna on poikkeuksellisen suurta. Myös käynti takaistuimelle sujuu helposti. Edessä tilat ovat niin ikään avarat. Penkin säätövarat saattavat kuitenkin jäädä vajaiksi pitkälle kuljettajalle. Istuimet ovat pehmeähköt ja muodoiltaan tavanomaiset. Kuljettajan istuimen saa korkeammalle kuin Legacyssa, mutta ylimmässä asennossaan se jää alemmaksi kuin monissa kilpailijoissa. Selkänojan portaallisen pikasäädön voisi jo Subarukin siirtää tekniikan museoon.

Tavaratilan pohja on korkealla ja nousee lievästi eteenpäin. Laajennetun tilan pohjan saa tasaiseksi pelkästään kaatamalla takaselkänojat. Tavaratilan koko on perusasennossaan luokan keskiarvoa pienempi, mutta laajennettuna pituutta on mukavasti. Näkyvyys on hyvä kaikkiin suuntiin. Etupilarit ovat melko pystyssä. Takaikkuna ulottuu alas, joten taakse on hyvät näkymät, jos keskipaikan pääntuki on painettu alas. Ulkopeilit ovat suuret. Kääntöympyrän halkaisija on kohtuullisen pieni. Kylkilistat puuttuvat.

Moottori ja suorituskyky

Alkuvaiheessa Foresterin ainoa moottori Suomessa on 2,0-litrainen bensakone, jossa on tehoa 150 hv. Suorituskyky jää välttäväksi. Ääneltään raakaa bokseria saa kierrättää tosissaan, jotta auto liikkuu toivotulla tavalla. Tottumattoman kuljettajan käsissä moottori on herkkä sammumaan liikkeellelähdettäessä. Ohituskiihtyvyys viitosella on vaisua. Kilpailijoiden 150-hevosvoimaisiin verrattuna Subarun kone tuntuu pikemminkin 120-hevosvoimaiselta. 5-vaihteisen käsivaihteiston ohella saatavissa on 4-vaihteinen automaatti kohtuullisella 2 000 euron lisähinnalla.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Alusta on selvästi kehittynyt edeltävästä mallista. Ajettavuus on vakaata, mutta ohjaustuntoa voisi parantaa. Toisaalta ohjaus on sopivan kevyt taajamapyörityksessä. Joustovarat ovat pitkät, mutta soratien syheröissä jousitus pompottaa. Päällystetyn tien epätasaisuudet jousitus selvitti kohtuullisen hyvin.

Melutasossa tuulen suhina ottaa yllättävän suuren roolin. Toisaalta se kertoo siitä, että rengasmelua on hyvällä pinnalla kohtuullisesti. Karkeapintaisiin kulumisuriin siirryttäessä rengasmelu nousee melko voimakkaaksi. Kiihdytyksissä äänekkään moottorin ääni katoaa myös kuulumattomiin tasaisessa maantienopeudessa.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Foresterin varustelu on asiallinen. Perusmallissa on mm. 6 turvatyynyä, aktiiviset pääntuet, ajonvakautus, takajousituksen automaattinen tasonsäätö, vakionopeussäädin, radio/CD, automaattinen ilmastointi ja lämmitettävät ulkopeilit. 2 500 euron lisähinnalla saatavassa Sport-mallissa on xenon-valot, alumiinivanteet ja CD-vaihtaja. Lisäksi on saatavilla nahkaverhoiltu Exclusive, jossa on myös kattoluukku, sähköisesti säädettävä kuljettajan istuin ja avaimeton käynnistysjärjestelmä.

Kojetaulun muotoilu on tyylikäs lukuun ottamatta yksinkertaisen näköistä radiota. Metallinväriset somistelistat ja raidallinen istuinverhoilu antavat piristystä sisustuksen tummuuteen. Sinipohjainen mittaristo on selkeä.  Ilmastointi puhaltaa lämpimällä ilmalla automaattiasennossa kaiken ilman suoraan matkustajia kohti. Ajotietokoneen käyttökytkimet ovat huonosti käsillä ja näyttö on pieni. Etuistuimen keskikyynärnoja puuttuu. Takaistuimen keskellä on Sport-mallissa taitettava pieni pöytä mukitelineineen. Vakiovarusteiset stereot ovat äänenlaadultaan heikot.

Kilpailuasetelma

Forester on onnistuttu hinnoittelemaan kilpailukykyisesti. Varustelu huomioiden se on tärkeimpiä kilpailijoita jopa tuhansia euroja edullisempi. Aasialaissarjassa se pärjää myös ominaisuuksillaan. Näin ollen odotettavissa on aikaisempaa parempi myyntimenestys etenkin sen jälkeen, kun dieselmalli saadaan markkinoille.

25.5.2008 Timo Nurmela

takaisin