Koeajossa Subaru Forester 2.0D XS

 

Taustaa

Merkittävän osan Suomen Subaru-myynnistä muodostavasta Foresterista on tuotu markkinoille jo neljäs sukupolvi. Forester on vähitellen muuttunut farmarimaisesta enemmän kilpailevia katumaastureja muistuttavaksi. Kun kilpailijat madaltavat maastureitaan, Forester muuttuu korkeammaksi. Uuden mallin kylkiprofiili on hyvin samanlainen kuin edeltäjässä. Merkittävin ero on etuikkunan siirtyminen selvästi eteenpäin, mikä tekee keulasta lyhyemmän näköisen. Keula on entistä tyylikkäämpi, mutta silti Forester on edelleen selkeästi aasialaisen näköinen ja konstailemattomasti muotoiltu auto. Maavaraa on peräti 220 mm, ja neliveto on jatkuva. Niinpä Forester on kilpailijoihin verrattuna varsin maastokelpoinen auto.

Kori ja sisätilat

Ulkomitoiltaan Forester on kasvanut muutaman sentin joka suuntaan ja mitat ovat hyvin lähellä tärkeimpiä kilpailijoita. Takaistuimella on mainiosti tilaa kahdelle. Leveyttäkin on kohtalaisesti, mutta keskipaikka ei Subarussakaan ole mukava, vaikka keskitunneli onkin matala. Lattia on korkealla, mutta aikaisempaa korkeampi takaistuin tekee istuma-asennosta melko hyvän. Tässä Forester on selvästi edellä esim. uutta Toyota RAV4:ää. Ovet ovat väljät eivätkä kynnykset kuraa lahkeita niin helposti kuin monessa kilpailijassa.

Istuinten muotoilu on melko laimeaa niin edessä kuin takana. Kuljettajan istuimen korkeussäätöalue on laaja, mutta ainakin itse sain miellyttävämmän istuma-asennon pitämällä istuimen melko alhaalla.

Tavaratila on mitoiltaan kilpailukykyinen, vaikkakin näkösuojan alle jää korkeudeltaan niukasti tilaa ehkäpä suurista ikkunoista johtuen. Kaivattua pituutta on enemmän kuin monissa kilpailijoissa. Tavaratilan pohja on korkealla, mutta alla on vain niukasti tilaa pikkutavaroille, ja taitetut takaselkänojat jäävät tavaratilan pohjaa korkeammalle. Pohjan alta löytyy ilahduttavasti varapyörä. Takaselkänojat kaatuvat näppärästi sekä tavaratilasta että matkustamon puolelta. Avatun takaluukun alle mahtuvat kumartelematta vain aasialaismittaiset.

Suurten ikkunapintojen ansiosta näkyvyys on hyvä, ja myös ulkopeilit ovat reilun kokoiset. Kääntöympyrä on varsin pieni. Kylkilistoja ei ole, mutta helmoissa on mustaa muovia. Perävaunupaino on useimmissa malleissa 2000 kg.

Moottori ja suorituskyky

Foresterin vastaiskumoottorit ovat 2,0-litraisia. Bensamoottori on vapaasti hengittävä 150-hevosvoimainen. XT-mallin ahdetussa moottorissa on tehoa 240 hv. Muutama vuosi sitten esitelty boxerdiesel on teholtaan 147-hevosvoimainen. Dieseliin ei vieläkään saa automaattivaihteistoa. Bensamoottorien automaatti on portaaton CVT-vaihteisto. Koeajetun dieselin moottori on joustava ja voimaa riittää mainiosti. Aivan tyhjäkäynnin tuntumassa moottori on kuitenkin voimaton. Kuutosvaihde ei 80 km/h nopeudesta sovellu ohitusvaihteeksi, mutta vastaavasti moottoritien kesänopeudella kierrosluku jäänee maltilliseksi. Nelivetojärjestelmä on manuaalivaihteisissa toteutettu keskitasauspyörästön ja viskolukon avulla. Automaattivaihteisissa on monilevykytkimeen perustuva aktiivisesti voimaa jakava etupainotteinen neliveto.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajettavuutta voi ennen kaikkea kuvata vakaaksi. Suuntavakavuus on hyvä ja liukkaalla, polanteisella soratiellä auto on luottamusta herättävä. Ohjaus on edellisen mallin tapaan kevyt niin maantiellä kuin kaupungissa. Tunnokkuuttakin löytyy, mutta ohjauksen keveys ja keskityksen laimeus vaativat vähintäänkin totuttelua.

Jousitusta voi luonnehtia jopa hieman epämukavaksi. Se ei ole niinkään pintakova, mutta laajemmissa heitoissa se töksähtelee epämiellyttävästi. Täristyksessä jo avainten jatkuva kilinä alkoi tuntua rasittavalta.

Äänieristys on tuntuvasti edeltäjää parempi. Kitkarenkain Foresteria voi luonnehtia jopa hiljaiseksi. Boxerdieselin ääni ei minun korvaani kuulosta kovin kauniilta.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Foresterin perusmalli on X. Sen varusteluun sisältyy mm. ilmastointi, vakionopeussäädin, bluetooth, alumiinivanteet, aktiiviset pääntuet ja polviturvatyyny. XS-mallissa on lisäksi mm. ksenonvalot, 2-alueinen automaatti-ilmastointi, peruutuskamera ja sähköisesti säädettävä kuljettajan istuin. XE:ssä on lisäksi nahkaverhoilu, lasikattoluukku, sähkötoiminen takaluukku ja avaimeton lukitus ja käynnistys. Tehoversio XT:ssä on vielä Harman/kardon-audiojärjestelmä. 

Foresterin sisustus on edelleen mielikuvituksettoman asiallisesti muotoiltu. Pehmeää pintaa löytyy hieman entistä enemmän. Keskikonsolin yläosassa on värikäs monitoiminäyttö. Vaihdevivun edessä on käytännöllinen säilytyslokero. Ovilokerot ovat suurehkot, mutta hansikaslokero varsin pieni. Vaihdevivun liikeradat ovat pitkät. Automaatti-ilmastointi puhaltaa entiseen tapaan pakkasella liikkeelle lähdettäessä kylmää ilmaa suurella volyymilla. Kaikkiaan Foresterin suunnittelussa on ollut käytännöllisyys vahvasti mukana ja tyyliseikat ovat jääneet pienempään arvoon. 

Kilpailuasetelma

Forester on hinnoittelultaan kilpailukykyinen, etenkin edeltäjään verrattuna halventunut bensaversio on eräs luokkansa halvimpia nelivetoja. Forester on laadukkaasti tehty auto, joka tarjoaa ostajien arvostamia ominaisuuksia.

5.3.2013 Timo Nurmela

takaisin