Koeajossa Volkswagen Golf 2.0 TDI 103 kW Comfortline

Taustaa

Edellisen Golfin koeajoartikkelissa vuonna 2003 kirjoitin: "Golfin jokainen mallistouudistus on toteutettu maltillisesti ja jälleen mielikuvitus on ollut Wolfsburgissa vähissä. Golf vaikuttaa edellisen sukupolven lievästi parannetulta painokselta. Kokonaisuus on hiotun ja viimeistellyn oloinen, mutta yllätyksetön." Näihin sanoihin ei ole nytkään paljon lisäämistä. Mallimuutos on vieläkin vähäisempi kuin edelliskerralla, mutta keulan ilmeestä malli on selkeästi tunnistettavissa uudeksi.

Kori ja sisätilat

Golfin mitat ovat ennallaan, joten myös sisätiloissa mitoitus on entinen. Lyhyestä akselivälistä huolimatta Golf on silti edelleen eräs luokkansa tilavimmista autoista. Takaistuimella on hyvin pääntilaa ja riittävästi polvitilaa pitemmällekin matkustajalle. Takaistuin on lautamaisesta muotoilusta huolimatta varsin mukava. Etuistuimet ovat kaikissa varustevaihtoehdoissa erilaiset. Trendlinen istuimet ovat melko laimeista muodoista huolimatta hyvät. Koeajetussa Comfortlinessa olevat "mukavuusistuimet" tuntuvat huonommilta. Istuinosa on liian upottava, ikään kuin "jouset olisivat kuoleentuneet". Highlinen urheilullisissa istuimissa on hyvä sivuttaistuki ja istuimet tuntuvat kaikkiaan onnistuneilta.

Tavaratilan koko on kilpailijoihin verrattuna keskimääräinen. Takapenkin istuinosa ei valitettavasti tässäkään mallissa käänny, joten tavaratilan pohjaa ei saa tasaiseksi, vaan laajennetun tilan pohjaan jää porras ja lisäksi selkänojat jäävät hieman vinoon.

Näkyvyys autosta on hieman rajallinen. Keula jää normaalipituisiltakin kuljettajilta näkymättömiin ja paksut takapilarit rajoittavat näkyvyyttä taakse. Aikaisempaa suuremmat peilit parantavat tilannetta. Kääntöympyrä on luokassaan keskimääräinen. Kylkilistoja ei ole.

Moottori ja suorituskyky

Golfin moottorit ovat ahdettuja 1,4-litraista perusmoottoria (59 kW/80 hv) lukuun ottamatta. Mainio 1,4-litrainen TSI on saatavilla turboahdettuna (90 kW/122 hv) ja kaksoisahdettuna (118 kW/160 hv). Dieseleistä on alkuvaiheessa tarjolla uusi 2,0-litrainen kahtena versiona (81 kW/110 hv ja 103 kW/140 hv). Koeajetussa autossa oli tehokkaampi diesel. Painavammissakin autoissa ominaisuuksiltaan miellyttänyt 140-hevosvoimainen antaa Golfille erinomaisen suorituskyvyn. Moottorin vetoalue on VW:n aikaisempia dieseleitä laajempi ja kiihtyvyys on ripeää suuremmillakin vaihteilla. Kuutosvaihteen välitys on kuitenkin sen verran pitkä, ettei kiihdyttäminen alle 80 km/h nopeudesta kuutosella ole oikein luontevaa.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajettavuus on edelleen Golfin vahvuuksia. Ajotuntuma on hyvä, vaikka ohjaus on melko kevyt. Kaarrekäytös on luontevaa ja suuntavakavuus hyvä. Tukevasta alustasta huolimatta jousitusmukavuus on luokan parhaimmistoa niin suurissa heitoissa kuin pienissä epätasaisuuksissa.

Äänieristystä on tuntuvasti parannettu aikaisempaan verrattuna. Rengasäänien eristys on nyt luokassaan hyvä. Uusikaan diesel sen sijaan ei ole aivan markkinoiden hiljaisimpia.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Halvimpaan Trendline-varusteluun sisältyy mm. 7 turvatyynyä, puoliautomaattinen ilmastointi, radio/CD ja sähkölasit myös takana. Comfortlinessa on lisäksi mm. 16" pyörät, etu- ja takaistuimen keskikyynärnoja, lukuvalot myös takana ja vakionopeussäädin. Highlinessa on Comfortlinen lisäksi mm. kevytmetallivanteet, radion säätimet ratissa, istuinten keskiosa Alcantaraa sekä sumuvalot. Mallien väliset varuste-erot ovat siis varsin pieniä ja erot painottuvat koristeluun. Perusmallin erottaakin helposti mustista peileistä ja ovenkahvoista.

Myös verhoilu muuttuu varustevaihtoehtojen välillä selvästi ylellisemmäksi, mutta jo Trendlinen verhoilukangas on keskimääräistä perusmallia tyylikkäämpää. Sisustuksen laatu on kokonaisuutena selvästi parantunut edeltävään malliin verrattuna ja nyt Golf on tässäkin suhteessa luokkansa kärjessä. Viimeistely on ensiluokkaista tavaratilaa myöten. Hallintalaitteet toimivat jämäkästi. Vaihteensiirto on tarkka. Ongelmana on edelleen pitkäliikkeinen ja ylhäällä kiinni ottava kytkin, joka rajoittaa melkoisesti hyvän ajoasennon löytymistä. Radio on siirtynyt keskusnäyttöön, joka on selkeä, mutta mustavalkoisena ei kovin korkeatasoisen näköinen. Vakionopeussäätimen käyttö vilkkuviiksestä on huono ratkaisu. Säilytyslokerojen määrä on Trendlinessa niukahko, muissa keskimääräinen. Hansikaslokero on pienehkö.

Kilpailuasetelma

Golf on kirkkaasti luokkansa paras auto. Edeltävä malli pysyi loppuun asti kilpailukykyisenä uudempiin kilpailijoihin verrattuna ja uudessa mallissa on selkeästi parannettu mm. äänieristystä ja sisustuksen laatutasoa. Golfin ainoa olennainen puute on tavaratilan laajennusmahdollisuuden alkeellinen toteutus. Golf-malliston lähtöhinta on kilpailukykyinen, mutta tehokkaammista moottorivaihtoehdoista ja paremmista varustetasoista joutuu maksamaan korkean lisähinnan.

11.11.2008 Timo Nurmela

takaisin