Koeajossa Volkswagen Golf 1.4 TSI 103 kW Comfortline

Golfin 7. sukupolven voi helposti arvioida edellisten tavoin vähäiseksi uudistukseksi. Niin tuttu Golfin ulkonäkö jälleen on. Tällä kerralla kuorien alla on kuitenkin paljon uutta. Auton perusrakenne eli "pohjalevy" on uusi ja myös moottorit ovat aikaisempia vastaavista kokoluokista huolimatta uusia.

Golfin perinteisesti lyhyt akseliväli on kasvanut 59 mm ja pituus 56 mm. Lievästä koon kasvusta huolimatta uusi Golf on jopa 100 kg edeltäjää kevyempi. Ulkonäössä ehkä merkittävimmät muutokset ovat ovenkahvojen alapuolella kulkeva pokkaus sekä takavalojen linjakkaampi muoto. Etupyörät ovat aikaisempaa edempänä - akselivälin kasvusta pääosa sijoittuu matkustamon etupuolelle.

Sisätiloiltaan Golf on edelleen luokkansa parhaimmistoa. Pituussuunnassa tilaa on saatu hivenen lisää. Korkeussuunnassa huomaa auton pienen madaltumisen etenkin etuistuimen pääntiloissa. Taakse korkeustilaa on tehty madaltamalla takaistuinta. Istumamukavuus on silti asiallisella tasolla. Comfortline-tason etuistuimet eivät myöskään ole ainakaan parantuneet, mutta miedot muodot sopivat monenlaiselle istujalle.

Tavaratila on suunnilleen saman kokoinen kuin ennenkin eli kuljetuskykyä rajoittaa tavaratila ennemminkin kuin takaistuintilat. Lattian pohjalevyn alla tilaa on enemmän kuin ennen. Tämä johtuu osaltaan siitä, että pohja on nostettu samalle tasolle kuin kaadetut takaselkänojat eli pieni porras on poistunut. Myös selkänojat kaatuvat nyt entistä paremmin vaakasuoraan.

Näkyvyys on parempi kuin monessa muussa nykyautossa, vaikka juuri Golfin tunnusmerkkeihin kuuluvat leveät takapilarit. Taakse on silti yllättävän väljät näkymät. Myös eteen näkyvyys on hyvä ja ulkopeilit ovat riittävän suuret.

Tässä vaiheessa on jo hinnoiteltu melko kattava valikoima moottorivaihtoehtoja. 1.2 TSI on tarjolla 85- ja 105-hevosvoimaisena versiona. 1.4 TSI:n saa 122- ja 140-hevosvoimaisena. Näistä tehokkaampi on moottorivalikoiman suurin uutuus. Se on varustettu ACT-järjestelmällä eli sylinterien lepuutuksella. Kierroslukualueella 1 400 - 4 000 kaksi neljästä sylinteristä voi kytkeytyä huomaamatta pois toiminnasta, kun kuormitus on riittävän alhainen. Koeajetussa autossa tätä järjestelmää ei vielä ollut. 140-hevosvoimainen moottori tuntui hyvinkin pirteältä. Moottorin luonne ja kaasupolkimen välitys on ilmeisesti haluttu tehdä sellaiseksi, että kiihtyvyys on tavanomaisissakin ajotilanteissa hyökkäävää kun kierroksia lisätään niin, että turboahdin pääsee kunnolla toimintaan.

Dieselvalikoimassa on lähes muuttumaton 1,6-litrainen (105 hv) sekä uusi 2,0-litrainen (150 hv). Pienitehoisinta bensa- ja dieselmoottoria lukuun ottamatta vaihteisto on 6-vaihteinen. Kaikkiin malleihin 85-hevosvoimaista lukuun ottamatta saa myös DSG-vaihteiston, joka tehokkaampaa dieseliä lukuun ottamatta on kuivakytkimin varustettu 7-vaihteinen versio. Kaikissa moottoreissa on jakopää hammashihnalla, minkä avulla päästään eroon TSI-moottorien jakoketjun venymisestä. Jakohihna kerrotaan mitoitetun bensamalleissa 250 000 km:n ja dieseleissä 210 000 km:n käyttöön. Dieselien lisähinnat ovat tuntuvia, joten vähäiseen ajoon diesel-Golfin hankinta ei ole perusteltua varsinkin, kun tarjolla on hienoja bensamoottoreja.

Golfin ajo-ominaisuudet ovat tutun turvalliset. Ohjaus on aikaisempaa kevyempi ja nopeampi. Nastarenkailla ohjaustunto jäi hivenen ohueksi. Suuntavakavuus oli kuitenkin mainio. Urat huomasi lähinnä rengasäänien sävyn vaihtelusta. Jousitus jatkaa samoilla, meidän oloihinkin mainiosti soveltuvilla linjoilla kuin edellisissäkin Golfeissa. Samaan kokonaisuuteen on onnistuttu yhdistämään luokan parhaimmistoon kuuluva mukavuus ja jämäkkyys.

Melutaso pysyttelee siedettävänä, mutta karkealla pinnalla koeajoauton renkaat pitivät ärsyttävän sävyistä brummiääntä. Moottoritiellä huomaa myös tuulen suhinan, mikä yleensä on merkki muiden äänilähteiden kohtuullisesta tasosta. Moottori on hiljainen ja sävyltään miellyttävä.

Ensikommenteissa Golfin sisätilojen tasoa on kehuttu. Tämä pätee lähinnä Highline-tason autoon lisävarusteisella suuremmalla keskinäytöllä. Vielä Comfortlinessa istuinverhoilu on varsin arkinen. Kaikesta huolimatta sisustuksen viimeistely on hieno ja luokkansa kärkeä. Erityisesti ohjauspyörä ja kojetaulun keskiosa ovat edeltäjää tasokkaamman näköisiä. Pehmustetun muovin osuus sisustuksessa on vähäinen ja koripellin väriä näkyy sisällä ikkunoiden reunoissa enemmän kuin monessa kilpailijassa.

Myös perusmallissa on pieni kosketusvärinäyttö. Sen ja mittariston keskellä olevan pikkunäytön resoluutio eivät ole kovin korkeita. Käyttöjärjestelmän kielivalinnoista löytyvät yleisimmät eurooppalaiset kielet ruotsi mukaan lukien, mutta Suomea VW ei katso kääntämisen arvoiseksi markkina-alueeksi. Hallintalaitteet ovat kaikkiaan selkeät, hyvin käsillä ja tuntumaltaan korkeatasoiset. Ohjauspyörässä on paljon toimintoja. Myös vakionopeussäätimen käyttö on vihdoin siellä missä kuljettajan kädet ja katse eli ohjauspyörän painikkeissa.

Varustetasoja on tarjolla kolme eli nimiltään tutut Trendline, Comfortline ja Highline. Trendlinessa on mm. manuaali-ilmastointi, rengaspainevalvonta, polviturvatyyny ja muut tavanomaiset turvavarusteet. Ulkopeilit ja ovenkahvat ovat mustat. Comfortlinessa nämä ovat korin väriset. Lisäksi Comfortlinessa on mm. kevytmetallivanteet, etu- ja takaistuimen keskikyynärnojat, nahkaratti ja vakionopeussäädin. Highline-varusteita ovat mm. osittainen Alcantara-verhoilu, automaatti-ilmastointi ja sumuvalot. Lisävarustevalikoimassa on useita hinnaltaan järkeviä vaihtoehtoja. Esimerkiksi polttoainelämmittimen saa noin 800 eurolla. Ksenonvalot, avaimettoman kulun ja premium-värinäytön saa pakettina noin 1 000 eurolla.

Golf on jo kahden edellisen sukupolven ajan ollut ominaisuuksiltaan luokkansa selkeä ykkönen ja voittanut lähes kaikki vertailut eri maissa. Uusi malli ei ole joka suhteessa kehittynyt, mutta kokonaisuus on selkeästi aikaisempaa parempi. Näillä eväillä pysytään jälleen kehityksen kärjessä muutamia vuosia. Golf sijoittuu hinnaltaan luokan halvimpien sekä samankokoisten premium-mallien puoliväliin ja myös viimeistelyltään se on eräänlainen puoli-premium, josta monet ovat valmiit maksamaan kilpailijoita enemmän.

 

13.11.2012 Timo Nurmela

takaisin