Koeajossa Suzuki Grand Vitara 2.0 JLX

Taustaa

Suzukin valmistusohjelmassa keskeisimpiä segmenttejä ovat pikkuautot ja maasturit. Suurimman markkinaosuuden merkki on saavuttanut Vitara-sarjallaan, josta on nyt esitelty kolmas sukupolvi. Uuden Swiftin tavoin myös Grand Vitaran puhdaslinjaisessa ja teräväpiirteisessä muotoilussa on uutta, modernia otetta. Katumaasturimaisista muodoista huolimatta Grand Vitaran itsekantavassa korissa on erillisrunkomaiset vahvikkeet, ja siinä on maastovaihteet. Aitojen maasturien tapaan varapyörä on kiinnitetty takaluukkuun.

Kori ja sisätilat

Uusi Grand Vitara on kooltaan tuntuvasti edeltävää mallisukupolvea suurempi. Akseliväli on kasvanut 16 cm ja pituus 25 cm. Sen sijaan korkeus on hieman kutistunut. Painoa on kertynyt lisää runsaat 200 kg. Ulkomitoiltaan Grand Vitara asettuu Tucson/Sportagen ja CR-V:n väliin. Lähimpänä kooltaan on Nissan X-Trail ja myös uusi RAV4 asettuu hyvin lähelle samoja mittoja. 

Takaistuimella on riittävästi tilaa täysikokoisillekin matkustajille, mutta käynti takaistuimelle on hankalaa kapean takaoven takia. Istuimissa ei ole suurempaa moittimista edessä eikä takana. Portaallinen selkänojan pikasäätö tosin ei kuulu 2000-luvun autoon. Ohjauspyörässä ei ole pituussäätöä. Tavaratila jää kooltaan hieman jälkeen useimmista kilpailijoista, mutta vastaa kooltaan pienen perheautoluokan farmareja. Takaistuin taittuu kahdessa osassa pystyyn etuistuinta vasten, jolloin pohjasta saadaan lähes tasainen, mutta käytettävissä olevan tilan pituus kutistuu. Tavaratilan ovi avautuu edelleen vaakatasossa oikeanpuoleista liikennettä ajatellen väärään suuntaan. Varapyörästä huolimatta oven käyttö on kevyttä.

Näkyvyys autosta on erinomainen. Istuimet sijaitsevat hyvin korkealla, etupilarit ovat melko pystyt, keula näkyy kuljettajan paikalle ja peilit ovat suurikokoiset. Kyljistä puuttuu suojalistat.

Moottori ja suorituskyky

Grand Vitaraa tuodaan Suomeen ainakin toistaiseksi vain 2,0-litraisella bensakoneella varustettuna. Moottori on saanut lisää tehoa (103 kW/140 hv), mutta 1600-kiloisessa autossa suorituskyky jää vaisuksi. Liikkeelle pääsee vaivattomasti, mutta lyhyehköihin välityssuhteisiin nähden ohituskiihtyvyys on vaatimatonta. Kierroksia käytettäessä moottorin ääni on raaka. Dieselmoottoritoimittaja on vaihtunut Renaultiin, mutta Suomessa 95 kW/129 hv dieseliä ei ainakaan vielä ole saatavissa.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Grand Vitaran jousitus on odotetusti jäykkä, mutta kokonaisuutena jousitusmukavuus on yllättävän hyvä. Hyvää henkilöautotasoa se ei sentään ole, sillä terävät epätasaisuudet pääsevät läpi. Sen sijaan ajo-ominaisuuksissa on enemmän parantamisen varaa. Ohjauksessa ei ole aitoa tuntoa. Poikkeutettaessa kevyttä ja nopeaa ohjausta keskiasennosta vähänkin, suunta vaihtuu terävästi. Tunnon puute oli ongelma etenkin irtosoralla, jossa Grand Vitaralla ajaminen vaati tarkkuutta ja alhaista nopeutta. Korkeaan autoon myös sivutuuli otti havaittavasti ja ajaminen oli hankalaa. Ohjaus ei välitä tietoa kulkusuunnasta ja auton ajautuminen itsekseen sivuun ajosuunnasta vilkuiltaessa sivulle tuo mieleen yli 10 vuoden takaiset japanilaisautot.

Maastoajoa ajatellen lähtökohdat ovat hyvät. Maavaraa on 20 cm ja ylitykset ovat lyhyet. Keskitasauspyörästöllä on lukko. Suurin sallittu perävaunupaino on 1850 kg. ESP:tä ei ole saatavissa. 

Melutaso on kohtuullinen moottorin ääntä lukuun ottamatta. Rengasmelu vaihtelee totuttuun tapaan pinnanlaadun mukaan, mutta oikein karkeaa pintaa ei nyt sattunut koeajoreitille. 100 km/h yläpuolella tuulen suhinat alkavat kuulua lievästi.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Grand Vitaran JLX-perusvarusteluun sisältyy mm. 2 turvatyynyä, aktiiviset pääntuet, automaattinen ilmastointi, CD-radio rattiin sijoitetuin säätimin ja lukuvalo edessä. LTD-mallin lisähinta on 7000 euroa ja sillä rahalla saa mm. sivu- ja ikkunaturvatyynyt, nahkaverhoilun, vakionopeussäätimen, sumuvalot, 17" kevytmetallivanteet, kattoikkunan ja avaimettoman käynnistyksen. Lisävarusteita ei ole pakollista metalliväriä lukuun ottamatta (ainoa vakioväri on valkoinen). Sisustusväri on aina musta.

Sisustus on ulkokuoren tavoin tyylikäs. JLX-mallissa on kojetaulussa runsaasti alumiinikoristeita ja suuret mittarit on valaistu tyylikkäästi. Keskikonsoliin on sijoitettu integroitu radio ja lämmityslaitteen säätimet. Näiden käyttö vaatii melko suuren määrän pieniä nappeja. Keskikyynärnoja on lievästi vaihdekepin käytön tiellä.

Vaihdekeppi elää jatkuvasti vedon vaihtelujen mukaan ja vaihteensiirto on lievästi takerteleva ainakin uudessa autossa. Kytkimen sulava käyttö vaatii keskittymistä. Nelivedon toimintatilojen valinta tapahtuu kätevästi kiertokytkimestä. Normaali asento on kiinteä neliveto suhteessa 47/53 etu- ja taka-akselille ilman keskitasauspyörästön lukitusta.

Kilpailuasetelma

Grand Vitara on auto, jolla on oma paikkansa markkinoilla. Se tarjoaa katumaasturien parhaimmistoon kuuluvan tyylin ohella oikean maasturin ominaisuuksia. Auto on kehittynyt reippaasti edeltäjäänsä verrattuna, mutta varsinkin ohjauksessa on jäänyt vielä parannettavaa. Grand Vitaran hinta (31 900 euroa) on jopa hieman edeltävää mallia halvempi ja sijoittuu hieman useimpien kilpailijoiden alapuolelle. Honda CR-V:n perusmalli on 2000 euroa kalliimpi. Saman maahantuojan Hyundai Tucson taas on 800 euroa halvempi.

22.9.2005 Timo Nurmela 

takaisin