Koeajossa Fiat Grande Punto 1.4 Dynamic
![]()
Taustaa
Fiat on Euroopan merkittävimpiä pikkuautojen valmistajia, mutta isommissa luokissa menestys on ollut vaatimatonta. Grande Punto on kasvanut kooltaan samoihin mittoihin tuoreimpien kilpailijoiden kanssa eli pituutta löytyy noin 4,0 metriä. Auton markkinoiminen nimellä Grande Punto johtuu siitä, että myös vanha Punto jää vielä valmistusohjelmaan. Grande Punton myynti on lähtenyt eri maissa hyvin käyntiin. Merkittävä apu myynnissä on poikkeuksellisen onnistunut muotoilu.
Kori ja sisätilat
Uusien pikkuautojen sisätilat eivät ole kasvaneet aivan samassa suhteessa kuin ulkomitat. Tähän vaikuttaa osaltaan turvallisuusrakenteiden vaatima tila. Punto on sisätiloiltaan luokkansa suurimpia tila-automaisten Mazda 2:n ja Honda Jazzin jälkeen. Etuistuimilla tunnelma on erittäin väljä. Tosin etuistuimen saa niin korkealle, että pitkän kuljettajan hiukset tavoittavat katon. Eli jos autolla on hyvin erimittaisia käyttäjiä, myös istuimen korkeutta joutuu säätämään kuljettajien välillä.
Takaistuimella pääntilaa on runsaasti, mutta polvitila loppuu kesken, jos sekä edessä että takana istuu keskimittaa pidempiä. Takaistuimen leveys on samaa luokkaa kuin kilpailijoissa eli kolmelle aikuiselle luonnollisesti liian kapea. Takaistuimen muotoilu on ryhdikäs ja onnistunut. Etuistuimet tuntuvat myös aluksi kohtuullisen onnistuneilta, mutta käytännössä niiden tarjoama tuki on puutteellinen. Sivutuet ovat pehmeät ja taipuvat kaarteessa alta. Myös reisitukea on riittämättömästi ja jarrutuksessa kuljettaja pyrkii liukumaan istuimella.
Tavaratilan mitoituksessa pikkuautovalmistajat ovat hyvin yksimielisiä. Eli Puntossa tilaa on aivan saman verran kuin kilpailijoissa. 275-litrainen tavaratila on lyhyt, mutta korkea. Tavaratila on suunniteltu avattavaksi ohjaamosta tai avaimen kauko-ohjaimella, mikä ei kaikissa tilanteissa ole käytännöllisin ratkaisu. Näkyvyys on pikkuautoksi heikohko. Leveät ja loivat etupilarit rajoittavat näkökenttää ja niissä olevat pikkuikkunat ovat vain koristeita. Pitkä keula painuu näkymättömiin huolimatta istuimen reilusta korkeussäädöstä. Ulkopeilit ovat isot. Kylkilistat on Suomessa Dynamic-mallissa. Kääntöympyrä on pikkuautojen normaalia tasoa eli auton mittoihin nähden pienehkö.
Moottori ja suorituskyky
Moottorina on Suomessa 1,4-litrainen bensakone joko 8-venttiilisenä (57 kW/77 hv) tai 16-venttiilisenä (70 kW/95 hv). Muissa maissa on tarjolla myös 1,2-litrainen bensakone sekä useita 1,3- ja 1,9-litraisia dieselversioita. Maahantuojan politiikkaan ei ole yleensä sisältynyt dieselmallien myynti. 77-hevosvoimainen peruskone vaikuttaa teholukemaansa verrattuna nihkeältä. Moottorista puuttuu sekä sitkeyttä että kierrosherkkyyttä. Monen kilpailijan 1,2-litraiset ovat pirteämpiä ja Yariksen 1,0-litrainen on täysin vertailukelpoinen tämän Punton 1,4-litraisen kanssa. Kaupungissa pärjää tietysti tällaisellakin moottorilla.
Ajettavuus, alusta ja melutaso
Punton ohjaus tuntuu ensimmäisen sukupolven sähkötehostetulta. Varsinaista tuntoa ei ole, mutta asiaa yritetään korjata voimakkaalla keskityksellä. Liiallinen keveys ei ole aivan yhtä paha ongelma kuin edeltävässä Puntossa. Mutkien ajaminen on nyt hieman helpompaa. Moottoritiellä auto on kuitenkin rasittavan levoton ajettava. Kaupungissa ajettavuus on ongelmatonta ja kevyt ohjaus paikallaan.
Jousituksessa ei olla aivan yhtä pahoin hakoteillä. Isommat epätasaisuudet suodattuvat mukavasti, mutta pienet epätasaisuudet tuntuvat hieman liian hyvin. Kolahtelua töyssyissä ei esiinny. Kokonaisuutena vaikutelma jousituksestakin jää kuitenkin luokan keskitason alapuolelle.
Yhden autoyksilön perusteella en uskalla ottaa lopullista kantaa Punton melutasoon. Joka tapauksessa tässä yksilössä oven äänieristys oli täysin epäonnistunut. Tuuli suhisi niin voimakkaasti, että rengasmelu hautautui sen alle. Myös vastaantulevien autojen äänet kuuluivat voimakkaina. Moottorin ääni on kohtuullinen. Rengasmeluun vaikuttaa paljon tienpinnan laatu. Karkealla pinnalla kumina on voimakasta.
Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus
Grande Punton perusmalli on nimeltään Active. Sen vakiovarusteita ovat keskuslukitus ilman kauko-ohjausta, lämmitettävät sähköpeilit, sähkölasit edessä, ajotietokone sekä 2 turvatyynyä, joista matkustajan tyyny on poiskytkettävä. 1300 euron lisähinnalla saa Dynamic-mallin, jossa on sivu- ja ikkunaturvatyynyt, sumuvalot, keskuslukituksen kauko-ohjaus, 2-osainen takaselkänoja ja manuaalinen ilmastointi. Lisävarustelistalle jäävät mm. radio, aktiiviset pääntuet ja varapyörä.
Punton sisustus vastaa odotuksia, joita ulkokuori asettaa. Sisustus on muotoilultaan ehkä pikkuautojen tyylikkäin. Myös Dynamic-mallin verhoilu on tyylikäs ja Activenkin verhoilu asiallinen. Sisustus on myös laatuvaikutelmaltaan kohtalaisen hyvä. Ovissa käytetty muovi voisi tosin olla laadukkaampaakin.
Hallintalaitteista sen sijaan löytyy enemmänkin huomautettavaa. Vaihteensiirto on epätarkka, kytkin vaikeakäyttöinen ja jarruvoiman annostelu vaikeaa. Mittarit ovat selkeät.
Kilpailuasetelma
Korealaisautot ovat tähän saakka olleet tunnettuja siitä, että missään ominaisuudessa ne eivät yllä luokan huipulle, mutta sen verran lähelle kilpailijoiden tasoa päästään etteivät puutteet nouse kynnyskysymykseksi ostajalle, joka ei ole erityisen vaativa. Hieman samanlainen auto on Fiat Grande Punto. Vain harvat ominaisuudet ylittävät luokan keskitason, mutta monille ostajille tämäkin riittää. Muotoilu lienee se seikka, jonka avulla ostajat saadaan päätymään Puntoon, vaikka Polonkin saisi samalla rahalla. Apuna on myös runsas vanhojen Puntojen kanta sekä 5 vuoden takuu. Ja ehkä hintaakin on taas jossakin vaiheessa varaa Fiatin perinteiseen tyyliin varaa laskea, kunhan alkuvaiheen kysyntä saadaan tyydytettyä.
11.6.2006 Timo Nurmela