Koeajossa Lexus IS250

Taustaa

Ensimmäisen sukupolven pikku-Lexus eli IS200 oli suunnattu suoraan BMW 3-sarjan kilpailijaksi. Urheilullinen auto ei täysin vastannut Lexukseen kohdistuvia odotuksia mm. mukavuuden ja hienostuneisuuden osalta. Uuden IS250:n kilpailuryhmä on sama, mutta nyt auto on selvästi suunniteltu Lexukseksi alusta alkaen. Ulkomuoto on hyvin samankaltainen kuin vuotta aikaisemmin esitellyssä GS-mallistossa. Poikkeuksellisen tyylikkääksi tai persoonalliseksi uuden tyylin Lexus-muotoilua ei voi sanoa, mutta ei auton tarvitse kilpailijoidensa joukossa ulkomuotoaan hävetäkään.

Kori ja sisätilat

IS:n pituus on kasvanut selvästi ja nyt mittaa on 458 cm eli aivan saman verran kuin Audi A4:ssä tai Volvo S60:ssa ja noin 6 cm enemmän kuin BMW 3:n tai MB C-sarjan sedanissa. Näiden IS:n tärkeimpien kilpailijoiden sisätilat ovat jostakin syystä ahtaampia kuin saman kokoluokan halvempien autojen. Yllätys on se, että IS on vielä kilpailijoitaankin ahtaampi. Takaistuintilat kilpailevat Yaris-sarjassa eivätkä sielläkään kovin hyvällä menestyksellä. 

Kolmatta takamatkustajaa ei voi ajatellakaan mukaan erittäin suuren keskitunnelin takia eikä leveyssuunnassakaan tila riittäisi. Pääntilaa ja polvitilaa takana on juuri riittävästi 175-180 -senttiselle, mutta etuistuinten alla on huonosti tilaa jalkaterille ja pujottautuminen ulos takaistuimelta on hämmästyttävän vaikeaa. Myös etuistuimella tunnelma on tiivis ja oviaukko kaareutuu helpon kulkemisen esteeksi. Ei tule ihan heti mieleen autoa, josta ulostuleminen parkkihallissa olisi tuntunut yhtä työläältä kuin IS:stä. Lexus IS on auto, jonka kuljettaja saa varautua jatkuvaan ihmettelyyn siitä, "miten näin isossa autossa voi olla näin pienet tilat."

Etuistuimet tuntuvat onnistuneilta. Hyvin leveäharteiset saattavat tosin moittia sivutukea ahdistavaksi. Myös takaistuimen muodot lienevät onnistuneet kahdelle matkustajalle, jotka kokonsa puolesta siellä itsensä pystyvät oikaisemaan. Näkyvyys eteen on moitteeton. Vyötärölinja on korkeahko, mutta ei vaikuta näkyvyyteen etuistuimelta. Takaikkuna on matala, mutta vastapainoksi ulkopeilit ovat erinomaiset. Isompia tuskin löytyy mistään tavallisesta henkilöautosta.

Tavaratila kilpailee myös ahtausennätystitteleistä. 378 litraa on Golf-luokan viistoperämallien parhaimmiston tasolla, mutta aivan heti ei tule mieleen sedania, jossa tilaa olisi yhtä vähän. Lastausaukko on tavanomaisen ahdas, mutta IS:n erityispiirteenä on tilan mataluus.  

Moottori ja suorituskyky

Lexus IS:n moottorivalikoimassa on vain yksi bensa- ja yksi dieselmoottori. Bensamoottori on 2,5-litrainen V6, jossa on tehoa 153 kW/208 hv. Diesel on vastikään Avensiksessa esitelty tehokkaampi 2,2-litrainen (130 kW/177 hv). Bensakone on ensimmäinen vakavasti otettava haastaja BMW:lle kilpailtaessa sivistyneimmän 2,5-litraisen tittelistä. Moottorin ääni on upea. Pienillä kierroksilla ääntä ei kuulu juuri lainkaan ja isoilla kierroksilla ääni on hienostunut ja vaimea. Suorituskykyä löytyy sen verran kuin 210-hevosvoimaiselta odottaakin. Voimaa normaaleilla kierroslukualueilla ei ole yhtä paljon kuin Volvon samantehoisessa pienpaineturbossa. Suurin vääntö löytyy vasta 4800 kierroksen kohdalta. 

Koeajetun auton 6-vaihteinen automaattivaihteisto edustaa myös sarjansa parhaimmistoa. Vaihteiston toiminta on lähes huomaamatonta rauhallisesti ajettaessa. Reippaasti kaasua käytettäessä kickdownin huomaa paremmin. Vaihteistoa voi käyttää manuaalisesti joko vaihdekepillä tai ratin takana olevilla vivuilla.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Lexuksien ajo-ominaisuudet eivät toistaiseksi ole olleet aivan saksalaiskilpailijoiden tasolla. IS on kuitenkin mallistosta ehkä lähimpänä luokkansa kärkeä. Ehkä BMW:ssä on hieman parempi ohjaustuntuma ja Audi on hieman täsmällisempi, mutta hyvä on Lexuskin. Nyt on todistettu, että Japanissakin osataan tehdä kelvollisia sähköisiä ohjaustehostimia.

Edeltäjänsä tapaan IS on takavetoinen auto ja se on parasta painaa tajuntaansa Suomen talvessa. Aivan normaalissa ripeässä kaistanvaihdossa ja siihen liittyvässä kiihdytyksessä IS:n perä lähti yllättävän reippaasti omille teilleen liukkaissa olosuhteissa kitkarenkailla. Ehkä ajonvakautuksen toiminnassakin on samaa hitautta kuin Avensiksessa, mutta ei jarruihin perustuvalla järjestelmällä tietysti ihmeitä saada aikaan silloin, kun takapäästä työntävän auton peräpää päättää suunnata liikkeensä sivulle.

Jousitus on maantieajossa onnistunut kompromissi jämäkkyyttä ja mukavuutta. Kaupunkiajossa kaivonkannet ja poikittaissaumat tulevat enemmän läpi kuin parhaissa kilpailijoissa.

Lexuksen parasta antia on perinteisesti hiljaisuus ja nyt myös IS:ään on saatu viritettyä huippuluokan äänieristys. Tyhjäkäynnillä ei tahdo kuulla, onko moottori käynnissä ja kaupunkinopeuksissa meno on muutenkin hyvin äänetöntä. Moottoritiellä voimakkaimmaksi äänenlähteeksi nousevat totuttuun tapaan renkaat, mutta tältäkin osin IS on markkinoiden parhaimmistoa. 

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Lexuksen varustelua pääsee harvoin kritisoimaan, mutta IS:n perustasossa on muutamia aukkoja. Vakiona IS:ssä on mm. ESP, etu-, sivu-, ikkuna- ja polviturvatyynyt, 16" aluvanteet, murtohälytin, automaatti-ilmastointi ja vakionopeussäädin. Aitoa Lexusta edustavat Optitron-mittaristo ja avaimeton kulku. Avaimet voi siis pitää taskussa: lukot saa auki kahvaa kevyesti hipaisemalla ja käynnistys tapahtuu napista. Audiojärjestelmän ominaisuuksia ovat 6 levyn CD-vaihtaja, MP3-toisto ja -liitäntä ja 13 kaiutinta. Kaikesta huolimatta äänenlaatu ei häikäissyt ainakaan radiota kuunnellessa.

Perusmallin päälle on tarjolla kaksi pakettia. 5600 euron Sport-paketissa on mm. 18" pyörät, urheilualusta, etuistuinten sähkösäätö muistilla, xenon-lähi- ja kaukovalot kaarrevalojärjestelmällä, sadetunnistin, parkkitutka ja tummentuvat peilit. 8900 euron Luxury-paketissa on suunnilleen samat tavarat ilman urheilualustaa ja pyörät ovat 17-tuumaiset. Lisäksi on nahkaverhoilu, tuuletettavat etuistuimet, jalopuukoristeet ja takalasin sähkötoiminen aurinkoverho.

Erillisinä lisävarusteina on saatavissa vain nahkaverhoilu sekä multimedia- ja navigointijärjestelmä. Paketit ovat laajoja ja kalliita, mutta ainakin itse haluaisin ostaa tämän luokan autoon erillisinä varusteina esim. sadetunnistimen, parkkitutkan ja tummentuvat peilit elleivät ne sisälly vakiovarusteluun. Tässä suhteessa Lexus on jäljessä eurooppalaisia kilpailijoita, jotka pystyy räätälöimään haluamikseen. Tämä ongelma koskee lähinnä vain IS:ää, sillä muissa malleissa varustelu on aina "täydellinen."

Verhoilu on perusmallissa laadukkaan tuntuista kangasta, Sportissa Alcantara-tyyppistä materiaalia ja Luxuryssä nahkaa. Jälleen kaipaisin mahdollisuutta ostaa Sport-verhoilu erillään urheilualustasta ja 18" pyöristä. Kojelaudan vaikutelmaa parantaa merkittävästi upea mittaristo. Pelkästään sen käynnistymisrituaali on useammankin katsomisen arvoinen. Kojelaudan keskiosan ruskahtava pinta katkaisimineen puolestaan tuo liiankin voimakkaasti mieleen Avensiksen ja 12 tunnin digitaalikello 80-luvun japanilaisautot. Myös automaattivaihteiston kulissi, jonka läpi vipu pujotellaan tuntuu jotenkin vanhanaikaiselta. Kokonaisuutena tyylikkäämpää sisustusta tuskin tarjoaa kuitenkaan mikään muu merkki tässä hintaluokssa.

Kojetaulussa tai keskikonsolissa ei ole yhtään avolokeroa, mihin voisi pikkutavaran kädestään hetkeksi laskea. Keskikonsolin tavaralokero on kohtalaisen suuri, mutta hansikaslokero pienehkö. Vakionopeussäätimen käyttövipu on turhan alhaalla. Hetkellisen kulutuksen mittari on hyödytön palkki, ellei sitten tämäkin ominaisuus ole mukautettavissa mittariston monien muiden toimintojen tapaan.

Kilpailuasetelma

Lexus IS250:n hinta on samalla tasolla kuin tärkeimpien kilpailijoiden. Siinä kuitenkin on vakiovarusteena selvästi enemmän tavaraa. Kilpailijoiden yksilöllinen räätälöintimahdollisuus jää saamatta eikä maine Suomessa ole saksalaisten veroinen. Lexus IS250 on hieno auto, jossa on surkean pienet tilat.

6.12.2005 Timo Nurmela 

takaisin