Koeajossa Seat Ibiza 1.9 TDI Stylance

Taustaa

Seatin myynti Euroopassa on sujunut viime vuosina heikosti. Merkin tärkein malli, Ibiza on nyt edennyt neljänteen sukupolveensa, jolla asemia pyritään parantamaan. Ibiza jakaa tekniikkansa Fabian ja Polon kanssa, mutta on näitä nuorekkaammin muotoiltu. 

Kori ja sisätilat

Ibiza on mitoiltaan yksi luokkansa suurimmista autoista. Fabiaan verrattuna pituutta ja leveyttä on noin 5 cm enemmän, mutta korkeutta saman verran vähemmän. Takaistuintilat ovat kuitenkin paljon Fabiaa ahtaammat. Niin polvitilaa kuin pääntilaa on niukasti. Polvitilat riittävät korkeintaan 180-senttiselle samanmittaisen kuljettajan takana. Näin niukat tilat on enää harvassa pikkuautossa.

Leveyssuunnassa tilaa on normaalisti ja istuimet ovat melko hyvät niin edessä kuin takana. Tavaratila on luokan normaalikokoa. Se on kapea, mutta syvä. Laajennetun tilan pohja ei ole aivan tasainen ja laajennettaessa pääntuet täytyy poistaa.

Näkyvyys on melko hyvä. Konepelti näkyy kuljettajan paikalta ja peilit ovat virtaviivaisesta muotoilustaan huolimatta melko hyvät. Takanäkyvyys on hieman rajoitetumpi kuin monissa pikkuautoissa. Kylkilistoja ei ole. Kääntöympyrän halkaisija on luokassaan tavanomainen.

Moottori ja suorituskyky

Ibizan moottorivalikoimasta löytyy alkuvaiheessa 1,4- ja 1,6-litraiset bensakoneet ja 1,4- ja 1,9-litraiset dieselit. Koeajoautossa oli monessa autossa palvellut 77 kW/105 hv versio 1,9-litraisesta pumppusuutindieselistä. Uutta 1,6-litraista ei vielä saatu Ibizaan vanhan palvelijan tilalle. Moottorissa on vetoalueella puhtia mukavasti, mutta alle 1500 kierroksella meno on nihkeää. Nelosvaihde 60 km/h nopeudessa tai nopeatkin kadunkulmat kolmosella ovat tuskaisia. Painavammissakin autoissa tämä moottori on antanut vahvemman vaikutelman. Koeajoautolla oli ajettu koeajon alkaessa vain 50 km.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ibiza on ajettavuudeltaan luokkansa parhaimmistoa, jopa hieman konsernisisariaan parempi. Se ohjautuu hanakasti, mutta kulkee maantiellä vakaasti. Ohjaus saisi olla hieman tunnokkaampi ja palauttaa paremmin. Jousitus on kova ja tasaisellakin tiellä välittyy pieni tärinä matkustamoon. Moottoritienopeudessa jousitus on paremmin tehtävänsä tasalla.

Rengasmelu on pikkuautomaisen voimakas. Pumppusuutindiesel sen sijaan on eristetty kuuluvista kohtuullisen hyvin. Tuuletus suhisee voimakkaasti jo kakkosnopeudella. 

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Ibizan varustetasot ovat Reference, Stylance ja Sport. Perusmallissa on mm. ESP, etu- ja sivuturvatyynyt, mäkilähtöavustin, lämmitettävät peilit, kauko-ohjattu keskuslukitus, sähkölasit edessä, rengaspainevaroitin, radio/CD ja 2-osainen takaselkänoja. Ilmastointi maksaa 1 290 euroa, joten valinta kääntyy helposti Stylanceen, jonka lisähinta on 1 450 euroa. Se tarjoaa lisäksi etusumuvalot kaarrevalotoiminnolla, vakionopeussäätimen ja ajotietokoneen. Varustelu on siis pikkuautoksi melko korkeatasoinen. Sport on noin 600 euroa Stylancea kalliimpi. Siinä on 16" kevytmetallivanteet, urheilualusta ja nahkaratti, mutta vakionopeussäädin puuttuu.

Metalliväri maksaa 550 euroa. Vakionopeussäätimen saa Referenceen ja Sportiin 220 eurolla. 510 euron arvoiseen tekniikkapakettiin sisältyvät mm. peruutustutka ja sadetunnistin. Ulkoväreissä on pirteitä vaihtoehtoja, mutta verhoilukankaat ovat hyvin maltillisia. Stylancen kangas on kylläkin laadukkaan tuntuinen.

Ibizan sisustus on aikaisempaa korkeatasoisempi. Tähän vaikuttaa ennen kaikkea kojetaulun pintamateriaalin vaihtuminen. Hieman lisää piristystä mustaan muovisuuteen kuitenkin kaipaisi. Ratin alumiinikoristeiden lisäksi mittariston lippa on Stylancessa materiaalia, joka peilaa tuulilasiin. Hallintalaitteet ovat toimivat lukuun ottamatta hieman monimutkaista radiota. Säilytystiloja on niukasti, keskikonsolissa on ainoastaan mukitelineet ja hansikaslokero on pieni. 

Kilpailuasetelma

Pikkuautoluokassa on nykyään tarjolla monia malleja, jotka on muotoiltu nuorekkaasti ja näyttävästi. Erottuminen on vaikeaa eikä markkinarako Ibizalle aukea helposti. Ominaisuudet ovat kohdallaan ahtaita takaistuintiloja lukuun ottamatta. Myös hinta varusteluun nähden on kilpailukykyinen.

7.9.2008 Timo Nurmela

takaisin