Koeajossa Subaru Impreza 2.0R Sport

Taustaa

Subaru Imprezan 14-vuotinen historia sisältää varsin pieniä teknisiä muutoksia, mutta monia enemmän tai vähemmän onnistuneita ulkonäön kohennuksia. Nyt kuitenkin markkinoille on tullut aivan uusi Impreza, jossa on Euroopan mallistossa aikaisemmat sedan- ja farmarikorit korvattu 5-ovisella viistoperällä. Tuttua aikaisemmasta ovat neliveto ja boxer-moottorit. Karmittomista ikkunoista on luovuttu, mutta myös persoonallisia ratkaisuja on mukana. Myös ulkonäkö on omanlaisensa vaikka yksityiskohdissa ja kylkilinjassa voi nähdä piirteitä vaikkapa BMW:stä tai Lexuksesta.

Kori ja sisätilat

Pituudeltaan 442-senttinen Impreza asettuu Golf-luokan yläpuolelle. Leveys ja korkeus sen sijaan ovat pienehköjä. Takaistuintilat jäävät niukan polvitilan takia jälkeen useimmista lyhyemmistä kilpailijoista. Polvitilaa on juuri riittävästi 185-senttiselle matkustajalle samanmittaisen takana. Onneksi pääntilaa on riittävästi, osittain matalan istuimen ansiosta. Sisätilat ovat myös leveydeltään kapeahkot.  Etuistuimet ovat perustasoa ilman suurempia puutteita. Selkänojan säätö on valitettavasti portaallinen. Sport-versiossa on urheiluistuimet, joissa on kiinteät pääntuet. Nekään eivät tarjoa tavanomaista parempaa sivutukea.

Tavaratila on hieman kilpailijoiden HB-malleja pidempi, mutta nelivetotekniikan vaatiman tilan takia pohja on korkealla ja tavaratilan tilavuus jää pieneksi. Laajennetun tavaratilan pohjasta tulee tasainen ilman istuinosan kääntöä.

Uusien automallien osalta jo tutuksi käyneitä asioita ovat kylkilistojen puuttuminen ja suuret ulkopeilit. Myös heikohkot takanäkymät ovat tuttua muistakin malleista kuin Imprezasta. Kokonaisuutena näkyvyys on kuitenkin kohtuullisen hyvä.

Moottori ja suorituskyky

1,5- ja 2,0-litraiset bensamoottorit ovat entisistä kehitettyjä. Edelleenkin kuitenkin tuntuu, että Subaru ei moottoritekniikassa ole aivan tehtäviensä tasalla. Moottorin antama voimantunne ei vastaa ilmoitettua 150 hevosvoiman tehoa. Tosin vääntökäyräkin on kilpailijoiden tasolla vasta 3000 kierroksesta ylöspäin. Käytännössä moottori on kuitenkin joustava käyttömoottori, onhan se kooltaan varsin suuri alemman keskiluokan autoon. Ilmoitetut kulutuslukemat ovat edelleen suuria. Vaihteensiirto ei ole kaikkein sujuvimpia. Automaattivaihteiston saa 2,0-litraiseen malliin. Ensi vuonna on odotettavissa Subarun ensimmäinen diesel. Toivottavasti sen kehittämisessä onnistutaan bensakoneita paremmin.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Alustan kehittämisessä Subaru on ottanut merkittävän askeleen oikeaan suuntaan. Ohjaus on maantieajossa varsin tunnokas ja toisaalta auto reagoi hyvin ohjaukseen. Kaupunkiajossa ohjaus on hieman raskas eikä palauta kunnolla. Suuntavakavuus tuntuu hyvältä eikä tuulikaan heiluttele Imprezaa. Nelivetotekniikka perustuu käsivaihteisissa malleissa edelleen viskolukkoon ja autossa on myös alennusvaihteet.

Myös jousitus on entistä parempi. Alusta on edelleen jämäkkä, muttei liian kova. Vain pienet epätasaisuudet tuntuvat hieman takapuolessa. Melutaso ei aivan vastaa 2,0-litraisen Imprezan hintalappua. Rengasmelua on vähintään tavanomaisesti ja moottorin persoonallinen ääni ei ole kovin sivistynyt kiihdytyksissä.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Impreza-mallistoon on saatavana varsin kattava varustetaso. Sekä 1,5- että 2,0-litraisen Imprezan mallimerkintä on R. Varustelussa on kuitenkin pieniä eroja. 2,0-litraisessa on mm. xenon-valot, ajovalonpesimet, ajonvakautusjärjestelmä, mäkipidätin ja kartanlukuvalot. Perusvarusteluun sisältyy mm. automaatti-ilmastointi, radio/CD, sähköllä säädettävät ja lämmitettävät ulkopeilit, sumuvalot, 6 turvatyynyä ja aktiiviset pääntuet. 2,0-litraisessa Sport-mallissa on lisäksi mm. avaimeton keskuslukitus ja käynnistys, CD-vaihtaja ja stereoiden säätimet ratissa. Aktiivisia pääntukia urheiluistuimilla varustetussa Sport-mallissa ei ole.

Kojetaulun muotoilu on nykyaikainen ja linjakas. Kojetaulua ja etuovia piristävät alumiinilistat, mutta kokonaan keinonahalla verhoillut takaovet näyttävät alkeellisilta. Myös istuinten reunat ja taustat on verhoiltu melko halvalla kankaalla. Hallintalaitteet ovat selkeitä, vaikka muutamia hieman persoonallisiakin toteutuksia on mukana. Moottoria ei ole piilotettu nykytyyliin muovikatteiden alle. Konepellissä on kaasujouset. Koeajoautossa kuljettajan istuin pääsi hieman keinumaan ja vaihdekeppi heilui ajossa.

Kilpailuasetelma

Impreza on tiloiltaan vastaaviin autoihin verrattuna melko kallis jo 1,5-litraisena perusmallina. 2.0 R Sport maksaa 31 990 euroa. Sitä voi verrata vaikkapa VW Golf 1.4 TSI GT:n 27 670 euroon tai Citroën C4 2.0 VTRS:n 22 400 euroon. Subaru-liikkeissä ei tule jatkossakaan olemaan tungosta, vaikka tuote sinänsä onkin selvästi entistä parempi ja onnistuneella tavalla persoonallinen. Jos hankintakriteerinä on neliveto, Impreza on harkinnanarvoinen vaihtoehto. 

6.10-5.11.2007 Timo Nurmela

takaisin