Koeajossa Subaru Impreza 2.0 TD

Taustaa

Imprezan täysin uudistunut kolmas mallisarja tuli markkinoille vuoden 2007 lopulla. Tuolloin autoon oli saatavilla 1,5- ja 2,0-litraiset vapaastihengittävät bensamoottorit, sekä tehokas 2,5-litrainen bensaturbo. Seuraavana vuonna 2008 Subaru toi markkinoille uuden hartaasti kehitetyn boxerdieselin. Tuolloin se istutettiin Legacyyn ja Outbackiin. Myöhemmin syksyllä myös uusi Forester sai keulalleen nakuttajan. Nyt, vuoden 2009 alussa, myös Impreza on saanut dieselinsä.

Kori, sisätilat ja varusteet

Imprezan korimalleja on Euroopan markkinoilla vain yksi, viisiovinen viistoperä. Imprezan ollessa 4415 mm pitkä, se asettuu hieman Golf-kokoluokkaa pidemmäksi, mutta toisaalta se on leveydeltään (1740mm) esimerkiksi Golfia hieman kapeampi. Akseliväliltään 2620 mm auto edustaa keskiluokkaa.

Muotoilu on menevän näköinen. Maininnan arvoinen asia korissa ovat sivupeilit, jotka ovat miehekkään kokoiset ja niistä oikeasti näkee taakse. Sisusta on tumma ja muovinen. Sisustus on toteutettu kuitenkin asiallisesti. Nahkapintainen ratti istuu käteen.

Ajoasento kuskille löytyy nopeasti ja 186-senttinen vartalo istuu nätisti sporttijakkaralle. Tosin sporttimaisesta kiinteästä niskatuesta huolimatta penkit eivät ole mitkään ralli-istuimet. Muotoilu on varsin maltillista ja reisitukea voisi olla enemmänkin. Penkit ovat joka tapauksessa hyväntuntuiset olematta kuitenkaan liian pehmeät. Varsinainen moite tulee kuitenkin keskikyynärnojasta, jota ei oikeastaan edes ole. Se on aivan liian matala ja aivan liian takana. Myös käsijarrukahva työntyy melkoisen eteen ja se osuukin oikeaan jalkaan, kun jalan asettelee koukkuun vakionopeudensäätimellä ajettaessa.

Takaistuimella mahtuu istumaan selkä suorana ja jalkatilaakin riittää. Kolmelle aikuiselle takatilat ovat varmasti liian kapeat, mutta kaksi täysikasvuista matkustaa takanakin mukavasti. Takakontti ei ole suuri, johtuen nelivetoratkaisujen vaatimasta tilasta korin rakenteissa. Normaalit eväät sinne kuitenkin mahtuvat sopivasti.

Melutaso on kohtalainen. Maantiellä melua tulee ohjaamoon perinteiseen tyyliin. Moottori kertoo itsestään ohjaamoon myös maantienopeuksissa runsaammin kaasua painettaessa.

Dieselin yhteydessä varustetasoja on kaksi, 2,0TD ja 2,0TD Sport. Jo perusmallin mukana tulee muun muassa automaatti-ilmastointi, vakionopeudensäädin, mäkipidätin, ajonvakautusjärjestelmä, 16-tuumaiset alumiinivanteet sekä nahkaverhoillut ohjauspyörä ja vaihdekepinnuppi.

Sportin mukana tulee ksenonvalot, sumuvalot, 17-tuumaiset vanteet, urheilullinen korisarja, urheilulliset istuimet edessä, avaimeton lukitus ja käynnistyspainike, 10-kaiuttimen radio 6-cd:n vaihtajalla ja radion käyttönäppäimet ohjauspyörässä, lähestulkoon siis kaikki tarvittava. Lisävarusteena Sportiin on saatavilla myös lasikattoluukkua, nahkaverhoilua, sähköistä kuljettajanistuinta sekä dvd-navigaattoria. Lisävarusteinen Sport siis sisältää lähes kaikki nykypäivän hilppeet.

Moottori, vaihteisto ja suorituskyky

Pellin alla nakuttaa siis Subarun itsensä kehittämä diesel, joka on rakenteeltaan merkin perinteiden mukainen boxer- eli vastaiskumoottori. Nykyaikaisesta moottorista löytyy hiukkassuodatin ja se täyttää Euro4-päästönormit.

Paperilla kaksilitrainen moottori tuottaa 150 hevosvoimaa kierroslukumittarin osoittaessa 3600 kierrosta minuutissa. Vääntöä riittää 350 Newtonmetriä 1800–2400 kierroksen välissä. Vääntökäyrä pysyy myös melko hyvänä aina huipputehon kierroksille saakka, mistä ylöspäin kierrättäminen ei ole enää kovinkaan kannattavaa. Yhdistetyksi kulutukseksi on ilmoitettu 5,8 litraa sadalla kilometrillä ja lukemaa voi pitää kohtuullisena ottaen huomioon moottorin tuottamat voimavarat. Nollasta sataan ehditään 8,6 sekunnissa ja huippunopeutta kertyy 205 kilometriä tunnissa. Vaihteisto on kuusivaihteinen manuaali. Dieselissä ei ole alennusvaihteistoa, tosin se ei ole järin suuri puute.

Pitää muistaa, että nämähän ovat vain papereihin painettuja lukuja. Tärkeämpää on se, miltä moottori oikeasti tuntuu. Aluksi kytkin tuntuu lyhytliikkeiseltä ja se tarraakin melko nopeasti kiinni. Asiaan kuitenkin tottuu melko pian ja liikkeellelähdöt sujuvat nelivedon turvin mallikkaasti. Vaihteisto tuntuu hieman takkuiselta, oikeat vaihteet kyllä löytyvät, mutta vaihdekepin liikkeet voisivat olla täsmällisemmät.

Moottori tuntuu vetävän melko hyvin jo varsin alhaalta. Tosin dieseleille tyypillinen aivan matalimpien kierrosten väännön puute tuntuu Imprezassakin. Huippuvääntö saavutetaan papereissa 1800 kierroksen kohdalla ja ajossa moottori vetääkin pontevasti aina 2000 kierroksesta alkaen.

Menohaluja löytyy moottorista varsin mukavasti, mutta tästä huolimatta moottoria ei voi sanoa urheilulliseksi. Oikeastaan moottoria voisi kuvailla ripeäksi käyttömoottoriksi, jollaiseksi se oikeasti onkin tarkoitettu. Rekan perästä kiihdytettäessä nelonen on oikea vaihde terhakkaaseen ohitukseen. Kuutosvaihteella voi ajella huoletta 80-rajoitusalueilla, mutta ponteviin ohituksiin siitä ei juuri niissä nopeuksissa ole.

Tarvittaessa vauhdikas eteneminen onnistuu pitämällä kierrokset makeimman vedon alueella, mutta tämä edellyttää nopeita vaihteenvaihtoja. Autosta huokuukin tasaisen ja varman etenemisen maku, eikä mieli tee juurikaan revittää.

Moottoritiellä vakionopeudensäätimellä ajettaessa kulutusmittari pyöri kuuden litran kieppeillä ja maantiekulutus matalammilla talvirajoituksilla on jo lähempänä viittä litraa.

Ajettavuus ja alusta

Jousituksessa on edessä on macpherson-tyyppiset joustintuet ja takaa löytyvät kaksoistukivarret. Alustaa on bensiinimalleista madallettu viisi millimetriä ja ajotuntumasta on näin haluttu tehdä hieman perusbensamalleja urheilullisempi. Perusvarusteisessa dieselissä renkaat ovat kokoa 205/55R16 ja diesel sportissa 205/50R17. Ohjaus on sähköisesti tehostettu parempien kulutuslukemien toivossa.

Keli oli pohjoisessa Suomessa suorastaan loistava nelivetoisen auton testaukseen, sillä lunta sateli hiljalleen liukkaan tien pinnalle. Alla pyörivät Goodyearin nastarenkaat 16-tuumaisina. Ensimmäisenä ajettavuudessa kiinnittää huomiota vaivattomuuteen. Neliveto muuttaa liukkaat liikennevalolähdöt kesäisiksi ja meno on muutenkin helppoa. Tiukasti kaartuva moottoritienramppi oli todella liukas, mutta Imprezan käytös vakuutti myös siinä.

Moottoritiellä auto etenee suoraan. Ohjauksen keskialueella on aavistuksen pehmeyttä, mutta se keskittää silti varsin hyvin. Mutkaisemmalle maantielle siirryttäessä etenemisen helppous jatkuu. Urainen ja luminen tie ei tunnu vaikealta tälle autolle. Mutkiin käännettäessä ohjauksen vaste ei ole aivan toivotun oloista, edelleen ohjauksessa tuntuu liikaa pehmeyttä ja ohjaustunto jää hieman etäiseksi. Pienissä väistöliikkeissä auto tottelee hyvin kuljettajan toiveita, mutta sähkötehosteinen ohjaus näkyy tällöin selvästi. Nopeissa suunnanvaihdoissa ohjaus on liian kevyt.

Itse kaipaisin hieman sporttisempaa ajettavuutta, mutta normaalissa käytössä tällainen helposti lähestyttävä ja vakaa menijä on kyllä pisteensä ansainnut. Tosin Impreza ei varsinaisesti vierasta sporttisempaakaan menoa. Pienet hauskuttelut liukkaissa mutkissa onnistuvat, ja kun autoa käskyttää kaasulla, se tottelee kuljettajan toiveita hyvin.

Alusta on tiukan oloinen kevyellä kuormalla ja hidastetöyssyt tuntuvat jämäkästi, tosin eivät häiritsevästi. Maantiellä meno hieman pehmenee, mutta tietty jämäkkyys silti säilyy.

Alla pyörineet nastarenkaat toivat ajotuntumaan ehkä hieman liikaa pehmeyttä, tosin talvella pehmeämmät ja joustavammat liikkeet ovat veitsenterävää käytöstä parempi toteutus. Koeajoauton 17-tuumaiset kesärenkaat jämäköittävät epäilemättä ajettavuuden huomattavasti sporttisemmalle tasolle kesän koittaessa.

Kilpailuasetelma

Perusvarusteilla Impreza diesel maksaa 29 990 euroa ja sport-varustetasolla 32 990 euroa. Vastaavia nelivetoisia dieseleitä keskikokoluokassa ei montaa ole. Lähimmäksi osuu Volkswagen Golf 140-hevosvoimaisella dieselillään. Nelivetoinen viisiovinen diesel Golf maksaa 29 430 euroa. Audin A3 diesel neliveto maksaa jo 35 800 euroa. Katumaasturiksi luokiteltava Nissan Qashqai maksaa nelivetoisena kahden litran dieselillä 32 990 euroa. Luvuista voi päätellä Imprezan hinnan olevan hyvin kilpailukykyinen luokassaan. Subaru tarjoaa autoilleen 3 vuoden tai 100 000 kilometrin takuun.

Impreza tarjoaa 30 000 eurolle vastetta hyvin. Se haluaa olla ripeä, taloudellinen ja varma menijä vaikeissakin olosuhteissa ja sitä se oikeasti onkin.

27.1.2009
Lassi Varis

takaisin