Koeajossa Honda Insight 1.3 Elegance

Taustaa

Honda on ilmoittanut panostavansa voimakkaasti hybridiautoihin ja uusia malleja on luvassa yksi vuodessa. Vuoden 2009 uutuus on Insight, joka on alusta alkaen suunniteltu hybridiautoksi. Voimansiirto on läheistä sukua hieman isommalle Civic Hybridille. Hondan tapaan auto on kevythybridi eli sähkömoottori on 10-kilowattisena paljon pienempi kuin Toyotan hybrideissä. Myös auton hinta on vastaavasti edullisempi.

Kori ja sisätilat

Insight on muodoltaan virtaviivainen ja se on selvästi hakenut vaikutteita pääkilpailijasta oli Toyota Priuksesta. Insight on tehty pidennetylle Jazzin perusrakenteelle. Niinpä se on muihin mittoihinsa verrattuna kapea. Takaistuimella on Golf-luokan autoja vastaavat tilat polville, mutta leveyttä on melko niukasti ja pääntila on pitkille matkustajille riittämätön. Myös jalkaterän sovittaminen ovenpielen ja penkin välisestä aukosta on hieman ahdasta. Istuimet ovat melko kovat. Etuistuimien muotoilu on onnistunut melko hyvin. Ristiseläntuki tuntuu kuitenkin olevan 185-senttiselle liian alhaalla.

Akku on sijoitettu tavaratilan pohjalle, ja tavaratilan pohja onkin hieman korkealla. Kokonaisuutena tavaratila on kuitenkin suuri niin perusasennossa kuin laajennettunakin. Laajennettuna tilan pohja on tasainen. Takaluukku jää avattuna pitkiä lastaajia ajatellen turhan matalalle. Irrotettua hattuhyllyä varten on säilytyspaikka tavaratilan pohjalla.

Insightin virtaviivainen muotoilu kostautuu näkyvyydessä. Suoraan eteen näköalat ovat hyvät. Taakse näkyvyys sen sijaan on heikko niin katsomalla kuin peilin kauttakin. Takaikkunan välipuu osuu juuri sille korkeudelle, josta pitäisi nähdä takaa tulevaa liikennettä. Etupilarit ovat loivassa ja konepelti laskeutuu kuljettajan paikalta näkymättömiin.

Moottori ja suorituskyky

Insightin bensamoottori on Jazzin ja Civic Hybridin 1,3-litrainen, jota toisinaan kutsutaan myös 1,4-litraiseksi. Tehoa on 65 kW/88 hv. Yhteensä sähkömoottorin kanssa kiihdytyksissä on parhaimmillaan käytettävissä 72 kW/98 hv. Jarrutuksissa Insight kerää akkuihin talteen energiaa, jota hyödynnetään sähkömoottorin voimanlähteenä. Toisin kuin Toyotan hybrideissä, polttomoottori pyörii mukana myös pelkällä sähköllä ajettaessa, mutta venttiilit pidetään suljettuina. Pelkällä sähköllä voidaan kulkea vain pieniä matkoja alhaisella nopeudella. Pysähdyttäessä liikennevaloihin Insight sammuttaa polttomoottorin hetkeksi tilanteen niin salliessa. Insightilla ajaminen ei käytännössä poikkea muista portaattomalla automaattivaihteistolla varustetuista autoista. Kiihtyvyys on 1,3-litraiseksi reipasta, mutta myös polttomoottorin kierrokset nousevat herkästi korkeiksi. 

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Insightin suuntavakavuus on hyvä ja ohjaus keskinkertainen. Muutamien muiden aasialaisautojen tapaan kuljettajan vilkuilu sivulle saattaa johtaa yllättävään suunnanmuutokseen, kun todellista tuntua tienpinnan tapahtumista ei ole. Kaistanvaihdossa Insight kallistuu yllättävän paljon ottaen huomioon, että jousitus on melko kova. Töyssyisellä pikkutiellä suuremmat heitot pehmentyvät mukavasti, mutta pienet epätasaisuudet aiheuttavat tarpeetonta tärinää.

Rengasmelu on karkealla pinnalla voimakasta. Ripeässä kiihdytyksessä polttomoottori on äänekäs. Sopivissa olosuhteissa ja maltillisesti kiihdytettäessä Insight on kohtuullisen hiljainen.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Insightista on tarjolla kolme varustetasoa. S-versio on karsittu perusmalli. Siihen sisältyvät mm. ajonvakautus, aktiiviset pääntuet, 6 turvatyynyä, ajotietokone ja automaatti-ilmastointi. Comfort-mallissa on lisäksi mm. radio/CD, lämmitettävät peilit, keskikyynärnoja edessä, kevytmetallivanteet, tavaratilan valo ja kartanlukuvalo. Koeajetussa Elegancessa on vielä mm. vakionopeussäädin, nahkaratti, hands free, takaistuimen keskikyynärnoja, sumuvalot ja sadetunnistin.

Sisustus on futuristinen ja mm. ilmastoinnin säätimet sijoitettu tavanomaisesta poikkeavasti. Pienellä tutkimisella hallintalaitteet löytyvät ongelmitta. Kojetaulun ilme on kuitenkin sekava. Toisaalta siitä löytyy mielenkiintoisia ja tyylikkäitäkin yksityiskohtia. Osa materiaaleista on kovaa muovia. Taloudellista ajamista pyritään opastamaan useilla keinoilla: mm. nopeusmittarin taustaväri on vihreä, sinivihreä tai sininen taloudellisuuden mukaan. Digitaalinen nopeusmittari toimii selkeästi. Kojetaulussa on mukavasti pieniä säilytyslokeroita.

Kilpailuasetelma

Insight on selkeästi markkinoiden halvin hybridiauto ja merkittävintä estettä hybridin hankinnalle on saatu olennaisesti pienennettyä. Hybridikomponenteilla on kahdeksan vuoden takuu ja akuilla peräti 15 vuotta/240 000 km. Tärkeimmän kilpailijan, Toyota Priuksen, uusi malli tarjoaa suuremman säästöpotentiaalin ja on sisätiloiltaan suurempi, mutta myös hinta on korkeampi.

4.5.2009 Timo Nurmela

takaisin