Koeajossa Opel Insignia 2.0 CDTi 96 Edition 4d

Taustaa

Opel Vectran viimeisin malli oli hieman pappamallin maineessa ja myyntimenestys jäi tavoiteltua heikommaksi. Insigniassa Opel on ottanut aivan uuden otteen. Linjakas muotoilu ja laatuvaikutelman parantaminen ovat olleet suunnittelussa keskeisessä roolissa. Insignia valittiinkin tuoreeltaan Vuoden autoksi 2009.

Kori ja sisätilat

Insignia on ulkomitoiltaan huomattavasti Vectraa suurempi ja mitat ovatkin lähellä luokan suurimpia eli Mondeota ja Superbia. Sisätilat sen sijaan eivät ole vertailukelpoisia näiden mallien kanssa. Coupemainen katon muotoilu vie pääntilat takapenkiltä, ja jo 180-senttisen pää on katossa ja oven yläreunan tuntumassa. Myös polvitila on pienehkö ja leveyssuunnassakin on ahtaampaa kuin monessa kilpailijassa. Sisään kuljettaessa päätä joutuu kallistamaan melkoisesti. Sisätilat ovat itse asiassa ahtaammat kuin Astra Sedanissa. 

Etuistuinten muotoilu on onnistunut erinomaisesti. Toivelistalle jäävät vain istuintyynyn kallistuksen säätö ja portaaton selkänojan säätö. Takaistuimella muotoilu ei ole aivan yhtä onnistunutta. Tavaratila on 500-litraisena suuri. Valitettavasti takapyörien tuentaa varten on jouduttu tekemään viistot kohoumat tavaratilan etuosaan. Luukku on juuri niin pieni kuin auton ulkomuodosta voi päätellä. 5-ovinen malli auttaa kohtuullisella lisähinnalla tähän vaivaan. Takapuskuri on pitkä ja nostokynnys korkeahko.

Näkyvyys ei olennaisesti poikkea kilpailijoista. Suoraan eteen näkee hyvin. Etuviistoon katsottaessa loivat ja massiiviset etupilarit rajoittavat näkymiä ja matala takaikkuna ja loivat takapilarit heikentävät näkyvyyttä taakse. Ulkopeilit ovat virtaviivaisesta muodostaan huolimatta melko hyvät. Kääntöympyrä on hieman tavanomaista suurempi. Kylkilistoja ei ole. Varapyörän saa 100 eurolla.

Moottori ja suorituskyky

Insignian moottorivalikoima on laaja, vaikka tavanomainen 2,0-litrainen bensamoottori puuttuukin tarjonnasta. Pienimmät bensakoneet ovat 1,6- ja 1,8-litraiset. Seuraavana ovat turboahdetut 1,6- ja 2,0-litraiset. Tehokkain versio on 2,8-litrainen ahdettu moottori, jonka yhteydessä on aina neliveto. Dieselit ovat 2,0-litraisia tehoiltaan 81 kW/110 hv, 96 kW/130 hv ja 118 kW/160 hv. Myöhemmin tulee lisäksi 190-hevosvoimainen versio. Dieselit perustuvat muissa Opeleissa käytettyyn Fiatin 1,9-litraiseen. Manuaalivaihteisto on kaikissa malleissa 6-vaihteinen. Automaattivaihteiston saa kahden tehokkaimman bensamoottorin ja kahden keskimmäisen dieselin yhteydessä. Koeajettu 130-hevosvoimainen diesel antoi teholukemaa vastaavan suorituskyvyn. Tyhjäkäynnin tuntumassa veto on ohutta, mutta parhaalla kierroslukualueella kiihtyvyys on pirteää.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajo-ominaisuuksiltaan Insignia on lähellä luokkansa parhaimmistoa. Ohjaus on kevyt ja melko herkkä eikä sellaisena ole Mondeon veroinen. Positiivisia puolia ovat hyvä vastaavuus ohjausliikkeisiin ja moitteeton suuntavakavuus myös koeajopäivälle osuneessa kovassa tuulessa. Kallistelu on keskimääräistä suurempaa.

Jousitus on toimiva. Mukavuus on enimmäkseen hyvällä tasolla, vain poikittaissaumat ja muut pienet ja terävät epätasaisuudet tuntuvat hieman matkustamoon.

Rengasmelu oli selkeä pettymys. Sävyltään epämiellyttävä ääni alkaa jo hiljaisessa nopeudessa sileälläkin pinnalla. Selkeä virhe Opel-organisaatiolta oli laittaa Nokian-talvirenkaat näin meluisaan autoon. Diesel raksuttaa kylmänä voimakkaammin kuin monilla kilpailijoilla, mutta tasaisella nopeudella moottorin ääni ei erotu. 

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustevaihtoehtoja on kolme. Muista Opel-malleista jo poistunut Essentia-nimi on perusmallin tunnuksena. Siihen sisältyy mm. 6 turvatyynyä, manuaali-ilmastointi, radio/CD ja Opeleista usein puuttuva ajotietokone. Suosituimmaksi varustetasoksi nousee Edition, jossa on lisäksi mm. sivuturvatyynyt takana, nahkaratti, vakionopeussäädin, automaatti-ilmastointi, sähkölasit myös takana, takaistuimen keskikyynärnoja ja radion säätimet ohjauspyörässä. Cosmossa on mm. 18" kevytmetallivanteet, sadetunnistin, 2-vyöhykkeinen ilmastointi ja tummentuva sisäpeili.

Insigniaan tarjotaan monia kehittyneitä lisävarusteita, kuten ajo-olosuhteisiin mukautuva alusta, liikennemerkit tunnistava kamerajärjestelmä ja ajotilanteen mukaan mukautuva ajovalokeila. Lisävarusteita saa kuitenkin lähinnä vain paketteina. Yksittäisenä saa mm. sumuvalot 300 eurolla, xenon-valot 990 eurolla (ei Essentiaan) ja pysäköintitutkan eteen ja taakse 490 eurolla. Metalliväri maksaa 585 euroa.

Sisustus on eräs luokkansa tyylikkäimmistä. Kojetaulun muotoilu on moderni ja näyttävä. Edition-tason lähes kuvioimaton sisustuskangas on ainakin mustana alkeellisen näköinen. Hallintalaitteet ovat pääosin selkeät. Lämmityslaitteen ja radion käyttöpaneeleissa on paljon nappeja, jotka vaativat hieman tutustumista. Suurehkolta tuntuvassa ratissa olevat radion ja vakionopeussäätimen napit ovat hyvin käsillä. Kehittyneempiin audio- ja navigointijärjestelmiin liittyvä graafinen näyttö on näyttävä ja hyvällä paikalla kojetaulun yläosassa. Vaihteensiirto toimii hyvin. Viimeistelyn tasosta jää korkealaatuinen vaikutelma. 

Kilpailuasetelma

Insignia on korkeatasoinen auto, jossa käytännöllisyydestä on hieman tingitty jo suunnittelupöydällä, kun sulavalinjaisen muodon on annettu mennä tilojen edelle. Rengasmelun eristämiseen Opelin olisi vielä paneuduttava. Hinnoiltaan Insignia sijoittuu kilpailuryhmässään keskitasolle.

10.1.2009 Timo Nurmela

takaisin