Koeajossa Honda Jazz 1.4i Comfort

 

Taustaa

Honda Jazz on eräs suosituimmista automalleista Japanissa ja myös Euroopassa ja USA:ssa myyntimenestys on ollut kohtalaista. Niinpä syksyllä 2008 Euroopassa esitellyn uuden mallin suunnittelussa pitäydyttiin edellisen mallin linjoilla. Jazz on tila-automainen pikkuauto, jonka tilankäyttö on erittäin tehokasta. Peruslinjoiltaan aikaisemman kaltaisessa kiilamaisessa korissa on lyhyt etuosa ja suuret ikkunat. Turvarakenteiden luvataan olevan merkittävästi aikaisempaa vahvemmat. EuroNCAP:ssa tuloksena olikin nyt viisi tähteä.

Kori ja sisätilat

Mitoiltaan Jazz on kasvanut etenkin pituussuunnassa ja tilat ovatkin luokkansa suurimmat. Auton korkeus ja korkealle sijoitetut istuimet mahdollistavat runsaat polvitilat takaistuimella. Samalla istuma-asento on ryhdikäs. Jazzin lattia on tasainen eli takaistuimella ei ole keskitunnelia. Polttoainesäiliö on sijoitettu etuistuinten alle. Leveyden puolesta takaistuimella on mahdollista kuljettaa kolmeakin henkilöä ainakin lyhyitä matkoja, mikä on tässä kokoluokassa harvinaista. Ovet aukeavat reilusti, mikä tekee autoon kulun helpoksi niin edessä kuin takana. Etuistuimet ovat selvästi edeltäjää paremmat ja ajoasennosta saa hyvän. Istuinosa on kuitenkin lyhyehkö eikä tukeakaan voi kehua.

399-litrainen tavaratila on suurempi kuin useimmissa Golf-luokan autoissa. Välipohjan alla on vielä lisää säilytystilaa, sillä varapyörä on jätetty pois. Muunneltavuus on Jazzin valtteja. Takaistuimen istuinosa on taitettavissa teatterimaisesti ylös, jolloin voidaan kuljettaa poikkeuksellisen korkeaa esinettä. Normaalisti laajennetun tavaratilan pohja on tasainen. Takaistuin on myös helposti poistettavissa kokonaan.

Etupilarit ovat loivassa, mutta ne ovat kohtuullisen kapeat. Kylkilistoja ei ole, eikä myöskään valonpesimiä. Kääntöympyrän halkaisija on erittäin pieni.

Moottori ja suorituskyky

Jazz on tarjolla 1,2- ja 1,4-litraisella bensamoottorilla. Jälkimmäinen on itse asiassa tilavuudeltaan 1,34-litrainen ja siinä on tehoa 73 kW/100 hv. Moottori tarjoaa niukahkosti voimaa alhaisilla kierroksilla, ja parasta tehoa haettaessa se vaatiikin reilusti kierroksia. Kokonaisuudessa suorituskyky on kuitenkin 1,4-litraisten tavanomaista tasoa. 5-vaihteisen käsivaihteiston ohella on saatavana myös automatisoitu manuaalivaihteisto.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Jazzin ohjaus on kevyt, mutta tuntuma on kovin etäinen ja lisäksi ohjaus palauttaa heikosti. Auto myös kallistelee kaarteissa tavanomaista enemmän. Kaarreajo on kaikkiaan Jazzilla tuskaa epämääräisen käytöksen ja surkean ohjauksen takia.

Jousitus on edeltävää mallia parempi ja pehmeämpi, mutta terävät epätasaisuudet on edelleen suodatettu puutteellisesti ja pienissäkin epätasaisuuksissa liikkeet ovat laajoja.

Melutaso on luokassaan tavanomainen. Rengasmelua löytyy ja suuremmissa nopeuksissa tuulikin suhisee. Moottorin ääni on melko vaimea. Takaa kuului koeajoautossa natinaa.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

1,2-litraisen Jazzin varustetaso on Trend. Siinä on vakiona mm. ajonvakautus, aktiiviset pääntuet, 6 turvatyynyä, manuaali-ilmastointi, ajotietokone, CD/radio ja sähköpeilit. 1,4-litraisessa Comfortissa on lisäksi automaatti-ilmastointi, säädettävä tihkukytkin ja ratin audiosäätimet. Elegance tuo mm. kevytmetallivanteet, nahkaratin ja sumuvalot. Exclusivessa on vielä keskikyynärnojat edessä ja takana, vakionopeussäädin, lasikatto ja sadetunnistin sekä 16" pyörät. Turvavarustelu on paremmin varustelluissa malleissakin vain perustasoa. Värivalikoima on Japanissa valmistettavaksi autoksi runsas, mutta sisustukseen tarjotaan pelkkää mustaa.

Jazzin matkustamo on ennen kaikkea avaran näköinen. Kojetaulu on muotoilultaan muiden pienemmän pään Honda-mallien tapaan hieman sekava eikä sitä voi kehua tyylikkääksi. Siinä on myös suurelta osin käytetty kovaa muovia, mikä alentaa laatuvaikutelmaa. Hallintalaitteet ovat pienen silmäilyn jälkeen toimivat. Vaihteensiirto on sujuva.

Kilpailuasetelma

Jazz on kokonaisuutena kehittynyt edeltävään malliin verrattuna vain vähän, eikä se enää nouse luokkansa terävimpään kärkeen kuten edeltäjä aikoinaan. Parhaimmillaan Jazz on kaupungissa. Siellä sen hyviä puolia ovat ketteryys, kevyt ohjaus ja näkyvyys. Maantielle ajo-ominaisuudet ovat vajavaiset. Hintaansa nähden Jazz tarjoaa paljon tilaa ja muunneltavuutta.

12.7.2009 Timo Nurmela

takaisin