Koeajossa Volkswagen Jetta 1.6 TDI Comfortline DSG

Taustaa

Volkswagen Jetta ja välissä esiintyneet Vento- ja Bora-mallit ovat olleet tähän asti Golfin porrasperäversioita, vaikka autoja onkin koetettu positioida luokkaa suuremmiksi. Myyntiluvut Euroopassa ovat jääneet yleensä noin kymmenesosaan Golfin myynnistä. USA:ssa Jetta sen sijaan on ollut selvästi suosituin VW-malli. Niinpä tuotanto siirtyi jo edellisen sukupolven myötä kokonaisuudessaan Meksikoon. Kuudennen sukupolven Jetta on selkeästi Golfista poikkeava oma mallinsa. Tärkeimpänä erona on 7 cm pidempi akseliväli. Ulkomuoto muistuttaa pikaisella vilkaisulla Passatia. Keula edustaa kuitenkin pienempää VW-mallistoa ja perästä voi hakea yhtymäkohtia Audi A4:ään.

Kori ja sisätilat

Jetalla on pituutta 4,64 metriä eli se on 5 cm Avensista lyhyempi. Takaistuimella on runsaasti polvitilaa ja tässä suhteessa ero Passattiin on vähäinen. Jetta on kuitenkin kapeampi ja takaistuimen pääntila on jäänyt hieman niukaksi eli 180-senttisen pää alkaa hipoa kattoa. Onneksi polvitilat antavat varaa vähemmän ryhdikkäälle istuma-asennolle. Takaistuin on muotoiltu mukavasti. Edessä tilaa on riittävästi, mutta istuimet eivät ole parhaat mahdolliset. Comfortlinessa on ristiseläntuen säätö, mutta se vaikutus jää melko alhaalle. Istuimet tuntuvat myös hieman kapeilta ja istuinosa pehmeältä. Jenkkimarkkinoiden vaatimia kustannussäästöjä edustaa portaallinen selkänojan säätö.

Jetan suurimpia vahvuuksia läpi historian on ollut suuri tavaratila ja myös uuden malli tavaratila on väljä ja ennen kaikkea pitkä, vaikkakin hivenen edeltäjää pienempi. Laajennusaukko ja nykyporrasperien tapaan lastausaukko ovat pienehköjä. Saranat ovat vanhanaikaista murskaajamallia.

Näkyvyys on keskitasoa. Keula painuu keskimittaisella näkymättömiin. Takaikkuna on matalahko. Ulkopeilit ovat suipon muotoilunsa takia huonommat kuin monessa muussa uudessa mallissa. Kääntöympyrässä kasvanut akseliväli tuntuu, mutta luokan normaalitasolla mennään ketteryydenkin suhteen.

Moottori ja suorituskyky

Jetta tulee alkuvaiheessa Suomeen kolmella moottorilla. Ainoa bensavaihtoehto on 1.2 TSI (77 kW/105 hv). Dieseleitä edustavat 1.6 TDI (77 kW/105 hv) ja 2.0 TDI (103 kW/140 hv). Näistä pääosa potentiaalisesta ostajakunnasta löytää haluamansa. Koeajetussa autossa oli 1.6 TDI yhdistettynä 7-portaiseen kuivalevykytkimillä varustettuun DSG-vaihteistoon. Tämä yhdistelmä ei jätä kovin paljoa toivomisen varaa. Pienenkin dieselin vetoalue tulee automaatilla hyödynnettyä niin hyvin, että suorituskyky tuntuu vaivattomalta. Vaihtamismukavuus ei edusta automaattien parhaimmistoa, mutta ongelmaa tästäkään ei muodostu toisin kuin ranskalaisten robottivaihteissa.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

VW-konsernin tuotteiden ajettavuuden kuvailussa eroja mallien välillä saa hakea pitkään. Jetan ohjaus on keskimääräistä raskaampi eli raskaampi kuin Golfissa. Ajotuntuma on hyvä, mutta ei aivan kiitettävä. Alusta on tukeva, mutta mukavuus on silti kaikissa olosuhteissa hyvällä tasolla.

Äänieristystä on parannettu, mutta renkaiden kumina on edelleen voimakkain äänilähde eikä Jettaa voi kehua erityisen hiljaiseksi. Moottorin ääni on miellyttävän hillitty ja 20 vuotta edellä aikaisempaa 1.9 TDI:tä.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustelu noudattelee pääosin Golfin varustetasoja. Trendlinessä on mm. manuaali-ilmastointi, mäkilähtöavustin ja lämmitettävät lasinpesusuuttimet. Comfortlinen noin 800 euron lisähinta on varsin kannattava sijoitus. Näyttävämmän verhoilun lisäksi saa mm. vakionopeussäätimen, etu- ja takaistuimen keskikyynärnojat, ristiseläntuen säädöt, nahkaratin ja lukuvalot. Highlinen anti jää lähinnä sumuvaloihin kulmavalotoiminnolla sekä aluvanteisiin. Lisävarustevalikoima jää ilmeisesti valmistusmaan kaukaisuuden takia totuttua VW-tasoa vähäisemmäksi. Pari varustepakettia ovat kuitenkin harkinnanarvoisia. Ksenonvaloja ei ole saatavana lainkaan.

Jetan sisustus on erilainen kuin Golfissa, vaikka toki yhteisiä osia löytyy. Kojetaulu on muotoilultaan selkeän yksinkertainen ja suoralinjainen. Materiaaleja on USA-versioon verrattuna parannettu, mutta aivan totuttuun laatuun Jetan muovit eivät yllä. Hallintalaitteista ei juuri herää kommentteja. Vakionopeussäädin on vilkkuviiksessä ja VW:n versioista yksinkertaisempaa mallia. Hansikaslokero on pienehkö.

Kilpailuasetelma

Jetta on tähän asti löytänyt ostajansa pääosin konservatiivisesta, nimenomaan porrasperämallia haluavasta asiakaskunnasta. Uusi, linjakkaampi ja tilavampi malli tarjoaa mahdollisuuden laajentaa ostajakuntaa. Bensaversion hinta on edullinen, mutta dieselin lisähinta niin suuri, että kannattavuus edellyttää huomattavaa kilometrimäärää. Joka tapauksessa Jetta on auto, jonka ominaisuudet ovat niin hyvällä tasolla ettei sitä kalliimpaan automalliin sijoitetulle lisärahalle saa kovin hyvää vastinetta.

5.2.2011 Timo Nurmela

takaisin