Koeajossa Dodge Journey 2.0 CRD SXT

Taustaa

Maailman eniten ostetun tila-auton Chrysler Voyagerin lyhyt korimalli on saanut seuraajakseen Dodge Journeyn. Se on edeltäjäänsä matalampi, kapeampi ja kulmikkaampi. Muodot ovat uusille Dodgeille tyypilliset, mutta hieman muita malleja maltillisemmat. Meksikossa valmistettava Journey on tehty samalle pohjalevylle kuin Avenger. 

Kori ja sisätilat

Pituutta Journeylle on kertynyt mittavat 489 cm eli runsaat 10 cm kilpailevia Ford S-Maxia ja Mitsubishi Grandista enemmän. Journey on saatavissa sekä 5- että 7-paikkaisena versiona. Keskirivin tilat ovat kaikkiin suuntiin väljät. Istuin on säädettävissä pituussuunnassa, jotta kolmannelle riville saadaan riittävästi jalkatilaa. Etummaisessakin asennossa polvitilaa on keskipenkillä riittävästi. Takimmaisille istuimille käynti sujuu yllättävän vaivattomasti. Keskipenkin palauttamista alkuperäiseen asentoon tosin ei ole harkittu aivan loppuun saakka. Tilat kolmannella rivillä ovat ymmärrettävästi niukat pitkille matkustajille. 

Ovet aukeavat reilusti, joten sisäänkäynti on väljä, mutta leveiden kynnysten ja korkealle sijoitettujen istuinten takia housujen kuraantuminen on väistämätöntä. Istuma-asento on miellyttävä niin edessä kuin keskellä. Sivutukea etuistuimissa on niukasti. Ohjauspyörässä on ilahduttavasti myös pituussäätö. Tavaratila on 7-hengen versiona lähes yhtä niukka kuin 30 cm lyhyemmissä tila-autoissa kuten Opel Zafirassa. Kolmas rivi taittuu näppärästi lattian alle ja 5-paikkaisena tavaratilaa on kiitettävästi. Ilman takariviä olevissa versioissa tavaratilan välipohjan alla on vielä melkoisesti lisätilaa. Välipohjan takia tavaratilan pohja on kuitenkin melkoisen korkealla.

Näkyvyys eteen on hyvä. Taakse näkymät ovat rajoittuneet varsinkin kolmannen istuinrivin ollessa paikoillaan. Ulkopeilit ovat suuret. Kääntöympyrä vastaa auton kokoluokkaa.

Moottori ja suorituskyky

Alkuvaiheessa Journey on tarjolla vain VW:n 2,0-litraisella pumppusuutindieselillä, jossa on tehoa 103 kW/140 hv. Aivan uusinta tekniikkaa amerikkalaiset eivät siis ole saaneet käyttöönsä. Moottorin jatkeena on joko koeajoauton tapaan 6-vaihteinen manuaali tai tuntuvalla 3 800 euron lisähinnalla 6-vaihteinen kaksoiskytkinvaihteisto. Journey painaa muhkeat 1900 kiloa, mutta moottori selviytyy silti urakasta kohtuudella. Moottorin pitämiseen vetoalueella vain joutuu keskittymään tavallista enemmän. Tehokkaampi diesel olisi toki paikallaan, mutta luvassa on vain 2,4- ja 2,7-litraiset bensakoneet.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajettavuus ei herätä suuria tunteita puoleen eikä toiseen. Ohjaus on kelvollinen, vaikka täsmällisempi tunto onkin toivelistalla. Ohjaus kuitenkin keskittää kohtuullisen hyvin. Suuntavakavuus ei ole aivan moitteeton. Jousitus on Euroopassa myytävien Chrysler-tuotteiden tapaan jämäkkä. Tämä jättää hieman toivomisen varaa pienten epätasaisuuksien suodattamiseen. Kokonaisuutena Journey on ongelmaton ajettava.

Journey on hiljainen auto, jossa on äänekäs moottori. Pumppusuutindiesel ei ole tätä päivää eikä Dodge ole nähnyt juurikaan vaivaa äänen eristämiseen. Tämä laskee paljon Journeyn pisteitä. Rengasmelu on varsin hiljainen eikä muita ylimääräisiä ääniä esiinny. 

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Journeyn ainoa varustetaso Suomessa on SXT, joka sisältää lähes kaiken tarpeellisen: vakiona on mm. automaatti-ilmastointi, ajotietokone, sähkösäätöinen kuljettajan istuin, bluetooth, 6 turvatyynyä, rengaspainevalvonta, lämmitettävät peilit, vakionopeussäädin ja murtohälytin. Moneen kertaan kaipaamani ajovaloautomatiikka on ensimmäistä kertaa saatavana lisävarusteena 220 euron lisähintaan! Ehkä järki vielä jonakin päivänä voittaa Autokeskuksessakin ja tämä niin mukavuuden kuin turvallisuuden kannalta merkittävä varuste saadaan vakioksi. Metallivärin lisähinta on melko korkea 850 euroa.

Sisustuksen muotoilu on samaa kulmikasta tyyliä kuin muissa Dodgeissa. Laatuvaikutelma on heikohko, mutta materiaalit ovat hivenen Caliberia parempia. Säilytystilaa on runsaasti - sitä löytyy kojetaulun ja ovien lisäksi mm. matkustajan istuintyynyn alta ja takajalkatilan alta. Hallintalaitteet ovat pääosin selkeät. Amerikkalaistyylisten kierrettävien viiksien ideaa on vain vaikea ymmärtää. Viiksien tarkoitus on käsittääkseni se, että niitä voidaan käyttää irrottamatta otetta ratista, mikä ei toteudu Dodgen viiksissä.

Kilpailuasetelma

Dodge Journey on Dodgen malleista se, jolla on oikeasti jotakin tarjottavaa eurooppalaisille markkinoille. 5 000 euroa Ford S-Maxia halvempana ja Citroën Grand C4 Picasson kanssa samanhintaisena Journey on puutteineenkin harkinnan arvoinen vaihtoehto kohtuullisen hintaista isoa tila-autoa etsivälle.

19.7.2008 Timo Nurmela

takaisin