Koeajossa Ford Ka 1.2 Titanium

Taustaa

Ford Ka esiteltiin vuonna 1996 ja sitä valmistettiin peräti 1,4 miljoonaa kappaletta huolimatta suppeasta mallivalikoimasta ja yksinkertaisesta tekniikasta. Mallin uudistamisessa Ford päätyi yhteistyöhön Fiatin kanssa. Uusi Ka jakaa tekniikkansa Fiat Pandan ja 500:n kanssa ja se myös valmistetaan Fiatin tehtaalla Puolassa. 

Kori ja sisätilat

Ulkomuodoltaan Ka on kuin typistetty Fiesta. Muotoilu on näyttävä, mutta Fiat 500:aa tavanomaisempi. Edeltäjään verrattuna pituus on säilynyt samana 3,62 metrissä, mutta korkeutta on tullut 10 cm lisää. Fiatin perusrakenteessa akseliväli puolestaan peräti 15 cm entistä Ka:ta lyhyempi, mikä ei varmaankaan ole ollut mieleen Fordin suunnittelijoille. Sisätiloissa lyhyt akseliväli ei kuitenkaan tunnu. Takaistuintilaa on suunnilleen saman verran kuin ennenkin. Auto on rekisteröity neljälle. Aikuiset voivat matkustaa takana lyhyitä matkoja. Pulaa on niin polvitilasta kuin pääntilastakin. Istuimet on sijoitettu korkealle niin edessä kuin takana. Etuistuimet ovat pienikokoiset, mutta varsin onnistuneet ja jämäkästi topatut. Ohjauspyörässä ei ole pituussäätöä. 

Tavaratila on aivan kohtalaisen kokoinen. Syvään tilaan mahtuu kauppakasseja mukavasti. Nostokynnys tosin on varsin korkea ja takaistuimen selkänoja taittuu perushintaan yhdessä osassa. Taitettu istuin jää selvästi tavaratilan pohjaa korkeammalle. Näkyvyys pienestä ja selkeälinjaisesta autosta on varsin hyvä. Pienet takasivuikkunat ja edessä etupilarin alaosaan jäävä katve hieman rajoittavat näkymiä. Kylkilistoja ei Ka:ssakaan ole.

Moottori ja suorituskyky

Ka on saatavissa kahdella Fiatin moottorilla. 1,24-litraisessa bensamoottorissa on tehoa 51 kW/69 hv ja 1,25-litraisessa dieselissä 55 kW/75 hv. Bensamoottorin vääntö on laimeaa, joten vaihteita on käytettävä ahkerasti. Liikenteen mukana pysytään kuitenkin näilläkin voimavaroilla ja kaupunkinopeuksissa voimaa on mukavasti. Tämän tyyppisessä autossa ylimääräisen rahan käyttäminen tehokkaampaan moottoriin ei ehkä olisi perusteltua, sillä hintaero vaikkapa Fiestaan on jo muutenkin melko pieni.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Kan alustan virityksessä on onnistuttu selvästi pohjana olleita Fiateja paremmin. Ohjaustehostin on Ka:ssakin sähköinen, mutta ohjaustuntuma on aivan toista luokkaa kuin 500:ssa. Ford todella tietää, miten autoon tehdään hyvä ohjaus. Auton pieni koko ja lyhyt akseliväli tietysti tuovat omat ongelmansa, jotka tulevat ilmi mm. suuntavakavuuden puutteina ja jousituksen pompotuksena. Lähtökohtiin nähden myös jousitus toimii kuitenkin asiallisesti. Kaupunkiajossa Ka on näppärä ja helppo.

Melutaso on tyypillistä pikkuautotasoa. Varsinkin maantiellä meteliä riittää ja sen pääasiallinen lähde on renkaat.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Ka Trendissä vakiovarusteisiin sisältyy mm. 2 turvatyynyä, kauko-ohjattu keskuslukitus, sähkölasit edessä ja ajotietokone. Titanium-mallissa on lisäksi mm. manuaalinen ilmastointi, sumuvalot, sisävalon viive ja tavaratilan valo. ESP-ajonvakautus on siis jätetty lisävarustelistalle hintaan 800 euroa ja sivuturvatyynyt hintaan 590 euroa. Radio/CD maksaa 360 euroa. 300 eurolla saa istuinpaketin, jossa on mm. 2-osainen takaselkänoja ja kuljettajan istuimen korkeussäätö. Metalliväri on hinnoiteltu 390 euron arvoiseksi. Lisäksi saatavilla on 3 erilaista koristelupakettia niin sisätiloihin kuin ulkokuoreen.

Kojetaulun muotoilu näyttää hyvältä. Titanium-mallissa koristeosat on maalattu helmiäisvalkoisiksi, mikä näyttää paremmalta kuin Trendin kellertävä sävy. Myös istuinverhoilu on tyylikäs ja Titaniumissa laadultaankin varsin hyvä. Hallintalaitteet ovat toimivat, vaikka muotoilija onkin päästetty sijoittelemaan katkaisimia persoonallisesti. Vaihdekeppi on sijoitettu mukavasti tavanomaista korkeammalle. Säilytystilaa on niukasti. Takaluukun saa avattua vain avaimella tai kauko-ohjaimella. Turvavöissä ei ole korkeussäätöä.

Kilpailuasetelma

Ka on kokoonsa nähden toimiva ratkaisu. Se tuntuu maantiellä kokoistaan aikuisemmalta, mutta on kaupungissa ketterä. Hinnaltaan Ka ei ole erityisen edullinen. Vaikkapa Citroën C1:n saa selvästi halvemmalla ja toistaiseksi myynnissä on myös ominaisuuksiltaan kehittyneempi ja ilmastoitu Hyundai Getz alle 10 000 euron hintaan. Tässä autoluokassa pirteällä ulkonäöllä on suuri merkitys ja siinä kisassa Ka:lla on mahdollisuuksia.

11.1.2009 Timo Nurmela

takaisin