Koeajossa Ford Kuga 2.0 TDCi Titanium

Taustaa

Ford on esiintynyt aikaisemmin katumaasturimarkkinoilla Euroopassa lainatuotteilla, joiden myynti on jäänyt vähäiseksi. Ensimmäinen Maverick perustui Nissan Terranoon ja toinen kehitettiin yhteistyössä Mazdan kanssa. Saksassa valmistettava Kuga on Fordin omaa suunnittelua ja tekniikassa on yhtäläisyyksiä lähinnä Focuksen kanssa. Ford on valinnut kilpailuaseekseen henkilöautomaisen ja nuorekkaan muotoilun.

Kori ja sisätilat

Kugan ulkomitat ovat hyvin lähellä yhtä pääkilpailijoista eli VW Tiguania. Useimmat aasialaismaasturit ovat hieman suurempia. Akseliväliä on kohtalaisen runsaasti eli 269 cm, mutta pituussuunnassa tilat jäävät selvästi kilpailijoita ahtaammiksi. Yli 180-senttisen takamatkustajan polvet ovat kurjasti kiinni kovamuovisissa taittopöydissä. Pääntilaa Kugassa on runsaasti, vaikka istuimet onkin sijoitettu korkealle. Takaistuimelta korkean penkin ansiosta hyvä näkyvyys ja istuma-asento on ryhdikäs. Takaistuimen muotoilu on lautamainen. Sisätilojen leveys on samaa luokkaa kuin Tiguanissa eli hieman luokan keskitasoa kapeampi.

Myös etuistuimet ovat korkealla jo alimmassa asennossaankin. Korkeussäätö vaikuttaa lähinnä istuimen takareunaan, jolloin reisituki jää vajaaksi, jos istuinta nostaa ylemmäksi. Myös keskikyynärnoja jää liian alas istuinta nostettaessa. Oveen ikkunan alapuolelle on kivasti muotoiltu lepuutuspaikka kyynärpäälle. Ajoasento on kaikkiaan onnistunut ja istuimetkin miellyttävät useimpia. Leveäselkäiset saattavat kokea sivutuet liian kapealle sijoitetuiksi. Etuistuimilla tunnelma on kaikkiaan avara.

Tavaratila on perusasennossaan pienehkö - samaa luokkaa kuin viistoperäisessä Focuksessa. Istuinosat kääntyvät ylös, joten laajennetun tilan lattia saadaan tasaiseksi. Tavaratilan pohjan alla on näppärä säilytyslokerikko. Takalasi on avattavissa erikseen. Näkyvyys eteen on kohtalaisen hyvä. Keulan sijainti on arvioitavissa. Loivat etupilarit heikentävät hieman näkyvyyttä. Taakse näkymät ovat suppeat, kuten monissa katumaastureissa. Ulkopeilit tarjoavat hyvät näkymät virtaviivaisesta muodosta huolimatta. Kääntöympyrä on suurehko.

Moottori ja suorituskyky

Kuga on aluksi tarjolla vain 2,0-litraisella dieselmoottorilla, jossa on tehoa 100 kW/136 hv. Moottori ajaa asiansa hyvin ja tarjoaa voimaa laajalla alueella. 1700-kiloisen katumaasturin voimanlähteenä sinänsä modernilta dieseliltä ei kuitenkaan voi odottaa liikoja. Ohituskiihtyvyys kuutosella on vaisua ja viitosellakin vain kohtalaista. Ilmoitetut kulutuslukemat ovat pieniä ja CO2-arvo luokkansa pienin.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Kugan ohjaus on nopea ja kevyt, mutta tunnoltaan se ei edusta aivan Fordin parasta osaamista. Katumaasturiluokasta ei kuitenkaan löydy parempia kilpailijoiltakaan. Myöskään ohjausliikkeisiin paremmin reagoivaa autoa tästä luokasta tuskin löytyy. Maantiellä suuntavakavuus on moitteeton. Ajettavuus on kokonaisuutena katumaasturien parhaimmistoa. Jousitus on varsin kova, mikä tuntuu epämukavuutena etenkin hitaissa nopeuksissa. Reippaammassa vauhdissa jousitus toimii paremmin.

Kugan moottori on käyntiääneltään sivistynyt, mutta muilta osin meluntorjunnassa ei ole onnistuttu yhtä hyvin. Renkaat jyristävät karkealla pinnalla ja myös tuuli suhisee suuremmissa nopeuksissa.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Kuga Trendissä vakiovarusteisiin sisältyy mm. tavanomaiset turvavarusteet, manuaali-ilmastointi ja radio/CD. 3000 euroa kalliimmassa Titaniumissa on lisäksi mm. 17" aluvanteet, automaatti-ilmastointi, sadetunnistin, vakionopeussäädin, nahkareunaiset istuimet ja takaistuimen keskikyynärnoja. Lisäksi on Titanium X-Pack, jossa on mm. lasikatto, nahkaverhoilu, bi-xenon -valot ja sähköllä säädettävä kuljettajan istuin. Lämmitettävän tuulilasin ja lämmitettävät pesusuuttimet saa 260 eurolla. Trendiin saa vakionopeussäätimen 320 eurolla. Metalliväri maksaa 500 euroa ja ainoa tarjolla oleva vakioväri on valkoinen.

Sisustuksessa hallitseva on leveä alumiininvärinen kojelaudan keskiosa. Vaihdekeppi on sijoitettu ylös ja parillisilla vaihteilla se tulee hieman epämukavaan kulmaan. Vaihteensiirto sinänsä on täsmällinen. Kojelaudan yläosa on kelvollista muovia, mutta muilta osin sisustusmateriaalit eivät ole kovin korkeatasoisia. Ovilokerot ovat pienet ja muita säilytyslokeroita on niukasti keskikonsolin isoa lokeroa lukuun ottamatta. Muutamia painikkeita kojelaudan keskiosassa joutuu hieman kurottelemaan. Kojeajoautossa oli älyavainjärjestelmä, jonka yhteydessä olevaa käynnistysnappia tottumaton joutuu hetken etsimään. Muilta osin hallintalaitteet ovat selkeät. Vakiostereoiden äänenlaatu on vaatimaton. 

Kilpailuasetelma

Kuga on selvästi omanlaisensa auto, joka löytää varmasti paikkansa markkinoilla. Hinta on tarkasti tärkeimpien kilpailijoiden tasolla. Ominaisuuksiltaan Kuga on lähellä luokkansa kärkeä, mutta hieman tasoitusta on annettu jo suunnittelupöydällä, kun tilat on mitoitettu niukoiksi ja äänieristyksestä on tingitty.

28.6.2008 Timo Nurmela

takaisin