Koeajossa Renault Laguna 2.0 Confort

 

Taustaa

Renault Laguna esiteltiin Pariisin autonäyttelyssä syksyllä 2000. Samassa näyttelyssä esiteltiin myös Ford Mondeo ja Citroën C5. Näihin kilpailijoihinsa verrattuna matala Laguna tuntui jotenkin edellisen sukupolven autolta. Lisäksi tilava ja Suomessakin suosittu farmarimalli korvattiin vähemmän tilavalla. Myyntiä on pidetty hengissä kohtuullisen hinnan ja viime aikoina myös runsaan varustelun avulla. Nyt Laguna on kokenut faceliftin, jossa keulan muotoilu on sovitettu muuhun Renault-mallistoon sopivaksi.

Kori ja sisätilat

Lagunan myynti on Suomessa jakautunut melko tasaisesti HB- ja Break-mallien kesken. Koeajetun HB:n ongelmana on takaistuimen pääntilan niukkuus. Jo 180-senttisellä matkustajalla pää on kiinni katossa matalasta istuimesta huolimatta. Myös polvitila on luokan keskitasoa rajallisempi. Etuistuimella tilaa on riittävästi, mutta ylipehmeä ja istuinosaltaan lyhyt istuin tarjoaa heikosti tukea. Etuistuimen selkänojan säätö on edelleen portaallinen.

Tavaratilan osalta tilanne on parempi: tilaa on saman verran kuin porrasperämalleissa ja ison lastausaukon ansiosta tila on myös käytännössä hyödynnettävissä. Näkyvyys taakse on puutteellinen ja edessä loivassa kulmassa olevat paksut pilarit vievät näkyvyyttä. Keula sen sijaan on nähtävissä kuljettajan paikalta. Aurinkolasikotelo sijaitsee lähellä kuljettajan päätä.

Moottori ja suorituskyky

Lagunan myynti on painottunut 1,6- ja 1,8-litraisiin bensakoneisiin, jotka ovat hieman laiskoja Lagunan painoisessa autossa. Nyt 1,6-litraisen tehoa on lisätty 82 kilowattiin (112 hv) ja 1,8-litrainen on pudotettu valikoimasta. Koeajettu 2,0-litrainen on Lagunaan hyvä valinta ja lisähinnaltaan kohtuullinen. 2,0-litraisen käytännön suorituskyky on hyvä. Voimaa löytyy jo pienillä kierroksilla ja ohituksissa puhtia löytyy reippaasti. Tuntuma vastaa luvattua 9,8 sekunnin kiihtyvyyslukemaa. Enemmän voimaa tarjoaville löytyy vielä 2,0-litrainen turbo kahtena eri tehoversiona, 3,0-litrainen V6 sekä 1,9- ja 2,2-litraiset dieselit. 

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Lagunassa on vielä tarjolla aitoa ranskalaista mukavuutta, josta kilpailevat ranskalaismerkit ovat uusimmissa malleissaan luopuneet. Jousitus on pehmeä ja toimii isommissa heitoissa mallikkaasti. Vakiovarusteiset 205/55R16-renkaat aiheuttavat lievää tärinää pienissä epätasaisuuksissa, mutta kokonaisuutena jousitusmukavuus on luokan kärkitasoa.

Ajo-ominaisuudet eivät pehmeydestä sanottavasti kärsi. Laguna ohjautuu hienosti kaarteissa ja auto on melko tunteeton urille. Ohjaus on kuitenkin ennallaan: tunto on puutteellinen ja ajotuntuma jää jotenkin etäiseksi.

Äänieristys on luokan parhaimmistoa. Varsinkin hyvällä asfaltilla auto on erityisen hiljainen eikä karkea asfalttikaan nosta rengasmelua niin voimakkaasti kuin monissa kilpailijoissa. Moottorin ääni on hiljainen myös kiihdytyksissä. Moottoritiellä tuuli suhisee jonkin verran.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

1,6-litraisessa perusmallissa Lagunan varusteluun sisältyy ESP, 8 turvatyynyä, radio/CD-soitin, ajotietokone, sumuvalot ja manuaali-ilmastointi. Confort-varustelussa, joka on 2,0-litraisessa vakiona, on lisäksi mm. lukuvalot, sisävalon viive, keskikyynärnoja edessä, sähkölasit myös takana sekä sähkötoiminen seisontajarru.

Automaatti-ilmastoinnin lisähinta on melko korkea 950 euroa ja aikaisemmin vakiona olleen rengaspainevaroittimen 350 euroa. Se on yksinkertaisinta jättää ostamatta talvirenkaiden takia. Metallivärin saa 560 eurolla, xenon-valot 930 eurolla ja vakionopeussäätimen edullisesti 300 eurolla. Lisäksi tarjolla on 500 euron design-paketti Expression, johon koristeiden lisäksi sisältyy mm. ristiselän tuen säätö ja taskut selkänojissa.

Hallintalaitteissa on erikoisuutena edelleen avainkortti, josta ei ole hyötyä ilman 950 euron avaimeton auto -toimintoa. Vaihdekeppi on hieman pitkän tuntuinen eikä kaikkein sulavaliikkeisin. Jarrut ottavat ainakin uutena kiinni terävästi. Tämä ilmiö on uusissa automalleissa harvinaisempi kuin muutama vuosi sitten. Kojelauta on uusittu, mutta tyyliltään edelleen hienostunut. Mustan keskiosan tilalle vain kaipaisi hieman piristystä. Myöskään istuinverhoilu ei ole kovin sävähdyttävä. Viimeistelyssä ei ole juurikaan moitittavaa.

Kilpailuasetelma

Keskiluokan kilpailu on kireää, vaikka aivan uusia malleja perushintaluokkaan 25 000 euroa ei juurikaan ole tullut. Laguna sijoittuu hinta-asteikolla edelleen luokan halvimpaan päähän. Erityisen houkuttelevia ominaisuuksia sillä ei ole tarjota, mutta kokonaisuus on tasainen. Laguna kohtaa myös sisäistä kilpailua Méganen sedan- ja Break-malleilta, jotka ovat isoveljeään modernimman tuntuisia tuotteita. Hieman suurempikin nuorennus olisi ollut Lagunalle paikallaan.

22.4.2005 Timo Nurmela 

takaisin